BM'den uyarı: Etiyopya'da kuraklık, çocuk yaşta evlilikleri artırdı

Birleşmiş Milletler, Etiyopya'daki kuraklık nedeniyle 600 binden fazla çocuğun okulu bırakmak zorunda kaldığını ve çocuk yaşta evliliklerin “dramatik bir şekilde” artığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Etiyopya'da kuraklığın yaşandığı bölgelerde, kız çocukların evlendirilme oranlarında “dramatik bir artış” olduğunu söyledi. The Guardian'ın haberine göre, UNICEF Direktörü Catherine Russell, bu yolla ailelerin 'çeyiz parası' almayı beklediklerini ve çocuklarının 'daha zengin aileler tarafından bakılmasını umduklarını' söyledi.

'600 BİNDEN FAZLA ÇOCUK OKULLUNU BIRAKMAK ZORUNDA KALDI'

Russell, kuraklık nedeniyle 600 binden fazla çocuğun okulunu bırakmak zorunda kaldığını belirterek, “Çocuk evlendirme oranlarında dramatik bir yükselme görüyoruz” dedi. Russell, kız çocukların okula devam etmedikleri ve evlerini terk etmeleri zorunda bırakıldıkları durumda, cinsiyete dayalı şiddetin her zaman artığını söyledi.

Russell, “Bu insanlar kız çocukları evlendiriyorlar çünkü bir ya da öteki nedenden dolayı çaresiz durumdalar: Ya şiddetten korkuyorlar, ya çocuklarının güvenliğinden korkuyorlar, ya paraya ihtiyaçları var, ya da artık onları doyurmaya güçleri yetmiyor” ifadelerini kullandı.

'ERKEN YAŞTA EVLİLİK KIZ ÇOCUKLARIN OLANAKLARINI YOK EDİYOR'

Russell, erken yaşta evlendirilmenin kız çocukların “olanaklarını yok ettiğini” ve cinsel açıdan istismara açık hale getirdiğini söyledi. Bu hafta kuraklıktan etkilenen bölgeleri ziyaret eden Russell, konuyu ayrıca Cumhurbaşkanı Sahle-Work Zewde ile konuştuğunu belirtti.

Etiyopya, son yılların en kötü kuraklık döneminden geçiyor. Küresel ısınmanın da etkisiyle yağışların yaşanmadığı Afrika ülkesinde, insanlar kıtlık ve yetersiz beslenme ile boğuşuyor. Bu durumun yaşandığı yerlerden biri olan Oromia Bölgesi'nde çocuk yaşta evliliklerin dört kat arttığı belirtildi. Yerel yönetim verilerine göre, Şubat-Ağustos 2020'yi kapsayan dönemde bölgede 672 çocuk yaşta evlilik kayıtlara geçerken, Eylül 2020-Mart 2021 döneminde bu rakam 2 bin 282'ye yükseldi.

KIZ ÇOCUKLARIN YÜZDE 40'I 18 YAŞINDAN ÖNCE EVLENDİRİLİYOR 

Etiyopya, dünyada en yüksek çocuk evlendirme oranlarından birine sahip. 2016 nüfus verilerine göre, ülkedeki kız çocukların yüzde 40'ı 18 yaşından önce evlendirilirken, yüzde 14'ü 15 yaşından önce evlendiriliyor. (DIŞ HABERLER)