Tigray'da bir yılda 1900 çocuk gıda yetersizliğinden öldü

Etiyopya'nın Tigray bölgesinde çatışmalar nedeniyle 5 milyona yakın kişi yardıma muhtaç durumda. Sağlık görevlileri gıda yetersizliğinden bir yılda 1900 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Etiyopya'nın kuzeyinde yer alan Tigray bölgesindeki savaş sonucu son bir sene içinde beş yaşından küçük en az 1900 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğü belirtildi.

Yerel sağlık çalışanlarının Associated Press (AP) haber ajansına yaptığı açıklamada, ulaşım sorunu nedeniyle birçok ailenin çocuklarını sağlık kuruluşlarına getiremediği ve bu nedenle gerçek ölüm rakamının çok daha fazla olduğu söylendi.

İsmini vermek istemeyen bir doktor, çok sayıda ölümün kayıtlara girmediğini söyleyerek, "Birçok bölgeye ulaşamadığımız için, toplum seviyesinde durumun ne olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu. Doktor Bunlar [paylaşılan veriler] sadece sağlık kuruluşlarında kayıt altına aldığımız ölümler” dedi.

MİLYONLARCA KİŞİ İNSANİ YARDIM BEKLİYOR

Etiyopya hükümeti ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında geçen yıl çatışmaların şiddetlenmesi sonucu bölgeye insani yardımların ulaşması gecikmişti. Yaklaşık 700 bin kişinin ise bölgeye yardımın ulaştırılamaması nedeniyle “açlık koşullarında” yaşıyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Tigray'da yaşayan 5.5 milyon kişinin yüzde 90'ından fazlası yardıma muhtaç ve aralarında beslenme yetersizliği yaşayan 115 bin çocuk bulunuyor. 

Etiyopya hükümeti 24 Mart tarihinde tek taraflı “insani ateşkes” ilan ederek Tigray'a yardımların girişine izin vereceğini söylemişti. Ancak şimdiye kadar sadece 80 yiyecek kamyonunun bölgeye girdiği belirtiliyor.

BM yetkilileri, geçen hafta Kenya'nın başkenti Nairobi'de düzenlenen bir toplantıda, Tigraylıların ihtiyaçlarının karşılanması için bölgeye her hafta 2 bin tırın gönderilmesi gerektiğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)