BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya-ABD düellosu

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyeti tanıması sonrasında düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısında ABD ile Rusya arasında bir kez daha atışma yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasının ardından düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısında Moskova ile Batılı ülkeler arasında sert bir söz düellosu yaşandı. ABD Rusya'nın iki cumhuriyete barış gücü gönderme kararını 'saçmalık' olarak nitelerken, Rusya Ukrayna'yı bu bölgelerde saldırganca davranmakla suçladı. 

ABD: İŞGAL İÇİN BAHANE YARATILIYOR

Acil olarak düzenlenen toplantıda ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Moskova'nın iki bölgenin bağımsızlığını tanıma kararını kınayarak 'sonuçların Ukrayna, Avrupa ve dünya çapında korkunç olacağını' söyledi. ABD’li temsilci, Putin'in 'Minsk anlaşmalarını paramparça ettiğini' ve Washington'un Putin’in 'bununla yetineceğine' dair inancı olmadığını belirtti. ABD Temsilcisi, Rusya’nın Ukrayna'nın doğusuna barış gücü gönderme kararını da 'saçmalık' olarak değerlendirdi. “Gerçekte ne olduklarını biliyoruz” diyen Thomas-Greenfield, Lugansk ve Donetsk'in tanınması kararının, 'Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek için bir bahane yaratma hedefinin bir parçası olduğu' yorumu yaptı.

RUSYA: YENİ BİR KAN BANYOSUNA İZİN VERMEYECEĞİZ

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında Moskova’nın 'diplomasiye açık olduğunu' söyledi ancak Ukrayna’yı saldırganlıkla suçlayarak ayrılıkçı bölgeleri bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı. Nebenzya, "Donbass'ta yeni bir kan banyosuna izin vermek niyetinde olmadıklarını" söyledi.

ÇİN: DİPLOMATİK ÇÖZÜMÜN ARKASINDAYIZ

Konsey'in daimi üyelerinden Çin'in temsilcisi Zhang Jun, tüm taraflara itidal çağrısında bulunurken Pekin'in diplomatik bir çözüm için her türlü çabayı destekleyeceğini vurguladı. 

DONETSK'TEN YİNE ÖLÜM HABERİ

Konsey toplantısıyla eş zamanlı olarak, Ukrayna'nın doğusundaki gerilim de tırmanmaya devam etti. Ukrayna ordusu, son 24 saat içinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların top ateşinde iki askerinin öldüğünü ve 12 askerin yaralandığını açıkladı. Donetsk Halk Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamadaysa, Ukrayna güçlerinin saldırısı sonucu bir kişinin öldüğü belirtildi. (DIŞ HABERLER)