Bir ilk: Ukraynalı pilotlar ABD’de savaş uçağı eğitimi alıyor

ABD’li üst düzey bir yetkili, iki Ukraynalı pilotun Arizona’da savaş uçaklarına aşinalık eğitimi aldıklarını, böyle bir etkinliğin Ukraynalı pilotlarla ilk kez düzenlendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’li üst düzey bir yetkili Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna’dan pilotların ABD'nin Arizona eyaletinde savaş uçağı eğitimi aldıklarını duyurdu. Yetkilinin açıklamasına göre, Ukraynalı pilotlarla böyle bir etkinlik ilk defa düzenleniyor.

Üst düzey askeri yetkilinin AA’ya yaptığı yazılı açıklamada, iki Ukraynalı pilotun Arizona eyaletinin Tucson bölgesinde savaş uçaklarına aşinalık eğitimi aldıkları ifade edildi. Yetkili, 'ABD Hava Kuvvetleri ve askerlerinin nasıl çalıştığının gösterildiği eğitim sayesinde Ukraynalı pilotların gelişmesine katkı sağladıklarını ve yeteneklerini nasıl geliştirecekleri konusunda daha iyi tavsiyeler verebildiklerini' aktardı.

'GELECEKTEKİ FIRSATLARA KAPIYI KAPATMIYORUZ'

Eğitimin detaylarını paylaşan yetkili, Ukraynalı pilotların uçuş yapmayacaklarını ancak eğitim kapsamında simülatör kullanacaklarını belirtti. Yetkili, Muharip Komutanlığı'nın finanse ettiği eğitimin, diğer ülkelerle ABD Avrupa Komutanlığının eğitimleri kapsamında düzenlenen güvenlik işbirliklerine benzer bir etkinlik olduğunu kaydetti.

ABD'li üst düzey yetkili, eğitimin Ukrayna Güvenlik Yardımı İnisiyatifi ya da ABD'nin kendi envanterinden sağladığı yardımlar kapsamında yapılmadığını da aktardı. Tucson'da eğitim alan Ukraynalı pilotların sayısını artırmaya yönelik henüz bir plan olmadığını aktaran yetkili, "Ancak gelecekteki fırsatlara kapıyı kapatmıyoruz" dedi.

Askeri yetkili, diğer taraftan Ukrayna'ya F-16 temini konusunda ABD'nin pozisyonunda bir yenilik olmadığını bildirdi. Ukraynalı pilotların başta F-16 olmak üzere ABD uçakları simülasyonları ile uçuş yapacağı, ABD ordusunca hava muharebe taktikleri konusunda değerlendirmelere tabi tutulacakları ifade edildi.

BIDEN 'UKRAYNA'NIN ŞİMDİLİK F-16'YA İHTİYACI YOK' DEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, 25 Şubat'ta ABC News televizyonuna verdiği röportajda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin F-16 savaş uçağı talebine ilişkin soruya da yanıt vermişti. Biden, 'Ukrayna’nın şu aşamada F-16 savaş uçaklarına ihtiyacı olmadığını ve ABD’nin Ukrayna’ya savaş uçağı göndermeyeceğini' söylemişti.

Ukrayna'ya şu an için ihtiyaç duydukları yardımları yaptıklarını dile getiren Biden, "Onları bu bahar, yaz ve sonbahara kadar avantajlı konuma getirecek malzemeler gönderiyoruz. Şu an F-16'ya ihtiyaçları yok... Gelecek birkaç yıl içinde nelere ihtiyaç olacağını tam olarak biliyoruz. Askeri yetkililerimize göre şu an F-16 için mantıklı bir gerekçe yok. O nedenle bunu şu an seçenek dışı bırakıyorum" diye konuşmuştu. (DIŞ HABERLER)