Batman’da kayıp yakınları İsmail Ağaya’nın akıbetini sordu

Batman’da bir araya gelen kayıp yakınları, 1994 yılında JİTEM tarafından kaçırılan Özgür Ülke Gazetesi çalışanı İsmail Ağaya’nın akıbetini sordu.

Bu haftaki açıklamayı İHD şube yöneticilerinden Abdurrezak Katmaz okudu.
Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Batman’da kayıp yakınları, 29 Mayıs 1994 tarihinde Batman’da JİTEM tarafından kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Özgür Ülke Gazetesi çalışanı İsmail Ağaya’nın akıbetini sormak için toplandı.

İHD Batman Şubesi öncülüğünde 582. kez bir araya gelen kayıp yakınları Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde buluştu. Bu haftaki açıklamayı İHD şube yöneticilerinden Abdurrezak Katmaz okudu.

‘SİLAHLI ÜÇ KİŞİ KAÇIRDI’

Katmaz, eylemlerinin barışçıl olduğunu ifade ederek Cumartesi Anneleri'ne yasaklanan meydanların hukuka uygun davranılarak gereğinin yapılmasını istedi. Yaz, kış demeden kayıpların akıbetini ve faili meçhul cinayetlerin adalet mücadelesini sormak için meydanlarda olduklarını ifade eden Katmaz, kayıp yakınlarının taleplerini duyurmaya devam edeceklerini vurguladı. Katmaz, 29 Mayıs 1994 tarihinde Batman’da JİTEM tarafından kaçırılan Özgür Ülke gazetesi çalışanı İsmail Ağaya’nın kaybedilme öyküsünü anlattı. Ağaya'nın kaybedildiğinde 20 yaşında olduğunu hatırlatan Katmaz, şunları söyledi: "Ağaya 90’lı yıllarda yaşanan ağır hak ihlallerini kamuoyuna taşıyan Özgür Ülke gazetesinin dağıtımını yapıyor, ayrıca inşaat işçisi olarak da çalışıyordu. 29 Mayıs 1994 akşamı bir akrabasına uğramak üzere evden ayrıldı. Ancak ne akrabasının evine gitti ne de kendi evine geri döndü. Oğlunu arayan anne Müfide Ağaya, civarda yaşayan kadınlardan bir gencin sivil giyimli ve silahlı 3 kişi tarafından zorla otomobile bindirilerek kaçırıldığını öğrendi. Kadınlar, hava karardığı için yüzünü net olarak göremeseler de kaçırılan kişinin kot pantolon ve kot ceket giyen biri olduğunu belirttiler. İsmail evden çıktığında üzerinde kot pantolon ve ceket olduğu için annesi telaşlandı.”

‘ÖMRÜM, OĞLUMU SORMAK İÇİN GİTTİĞİM KARAKOLLARDA GEÇTİ’

Ailesi ve arkadaşlarının Merkez Polis Karakolu’na başvuruda bulunduğunu ifade eden Katmaz, "İsmail’i kaçıranların tespit edilmesini ve onun can güvenliğinin sağlanmasını talep ettiler. Ancak ailenin ilgili kurumlara yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. İsmail’den bir daha haber alınamadı. Anne Ağaya, arayışını 'ömrüm, oğlumu sormak için gittiğim karakollarda geçti' diyerek özetledi. Bizler hak savunucuları olarak geçmişte olduğu gibi, bugün de siyasal iktidarın kim olduğuna bakmaksızın, sorularımızı sormaya ve haksızlıkların karşısında hakikatin sesi olmaya devam edeceğiz. Kaybedilen insanlarımızın unutulmasına asla izin vermeyeceğiz. Her hafta buradan meşru adalet arayışımızı görmezden gelenlere ve çağrılarımıza karşılık vermeyenlere sesleniyoruz. Uluslararası hukuka göre, gözaltında kaybetme insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Her devlet, bu suçu önlemeye ve gerçekleşmesi halinde suçun mahiyetine göre cezalandırmakla yükümlüdür. Devletin bu yükümlülüğünü yerine getirmesini istemek suç değil, en doğal hakkımızdır. Suç olan kaybedenleri korumak, onları hukukun üstünde tutarak cezasız bırakmaktır" ifadelerini kullandı.

‘BU MÜCADELEDEN ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Katmaz sözlerine şu şekilde son verdi: “Bizler, gözaltında kaybetmenin, savaş politikalarının insanlık dışı uygulaması ve sonucu olduğunu biliyoruz. Hukukun işlemesini ve adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Kayıplarımızın akıbetini sorgularken, onlara dair bir iz bulunmadan, hakikatler ortaya çıkarılmadan ve adalet sağlanmadan bu mücadeleden asla geri adım atmayacağımızı belirtiyoruz. Hakikatten ve haklılığımızdan aldığımız meşruiyetle susmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.” (DUVAR)