Bakandan İkizdere savunması: Bölge halkı bizim gibi iş aramak için İstanbul’a gelmesin

Bakan Adil Karaismailoğlu, İkizdere'deki taş ocağını, liman projesini işaret ederek şöyle savundu: "Amacımız istihdam. Bölge halkı bizler gibi kalkıp İstanbullara gidip iş aramak zorunda kalmasın."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İkizdere İşkencedere Vadisi'nde yapılacak olan taş ocağı için açılan yol çalışmalarını inceledi. Daha sonra da kendisini bekleyen bölge halkının tepkisi üzerine vadiden ayrıldı. Bakan İkizdere ilçe merkezinde açıklama yaptı.

Bakan Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada bölge halkını görüşlerinin önemli olduğunu ve onlarla görüşmek için buraya geldiğini savunarak, "Buradaki vatandaşlarımızın görüş ve şikayetleri bizim için çok önemlidir, vatandaşlarımızın başımızın üstünde yeri var. Onlarla istişare için buraya geldik ve istişarelerimiz devam ediyor" dedi. Taş ocağına karşı çıkan 7 kişilik bir grupla görüştüğünü söyleyen Bakan Karaismailoğu, vatandaşlara iş, daha çok ağaç, daha az tahribat vaadinde bulundu.

Bir vatandaş, Karaismailoğlu'nu "Hoş geldiniz Sayın Bakan'ım" sözleriyle karşıladıktan sonra "Ben 2002'den beri AK Parti'liyim. Bu köy, yüzde 95 oy vermiştir AK Parti'ye. Bu vadimizi yok etmeyin. Bizim buradan verecek bir santim yerimiz yok. Mehmet Cengiz gitsin başka yerden alsın, alternatif çok sayın bakanım, lütfen" dedi.

'BU YATIRIMIN BURAYA YAPILMASI LAZIM' 

Karaismailoğlu ise şu yanıtı verdi:

"Hepinize selamlarımı saygılarımı iletiyorum. Bugün buraya niçin geldik? Devletimiz bütçesinden para ayırmış, buraya bu kadar büyük bir yatırım yapacak. Bu yatırım için gerekli olan bir taş var. Diyeceksiniz ki 'Buradan almayın, başka bir yerden alın.' Ama arkadaşlar, bakın araştırdık başka bir yerde böyle bir taş yok. Yine burada yapılacak yatırımlarda bizim arkadaşlarımız, bizim çocuklarımız çalışacak. Benim köyüm de şu dağın arkası. Biz de buradayız, biz de sizin hassasiyetlerinizi, sıkıntılarınızı biliyoruz. Ama bu projeyle bu yatırımın buraya yapılması lazım. Bizim çocuklarımız burada çalışacak, lütfen o gözle bakın. Buraya da ne kadar az zarar vereceksek, sizi rahatsız etmeden burayı nasıl yapacaksak hep birlikte bu işi yapalım."

'BUNA ÇOCUKLAR BİLE İNANMAZ'

Bölge halkından bir kadın vatandaş bakanın bu sözlerine, "Sayın Bakan'ım siz bize şu anda az zarar vermiyorsunuz. Bizim evimiz burası, uyuyamıyoruz, başladınız, rahatsız ediyorsunuz" şeklinde karşılık verdi. Karaismailoğlu ise "Hallederiz onları abla" dedi.

Bakanın sözlerine karşılık vatandaşlar arasından, "Gece çalışılıyor, suyumuz yok", "Ben burada doğdum burada büyüdüm, şuradaki taş ocağının sesinden biz yıllardır bıktık. Dinamitten, tozdan, kamyondan bıktık. Bizim çocuklarımız burada oynayamıyor" sesleri yükselirken, Karaismailoğlu; "Haklısınız ama devlet böyle bir yatırım yapacak. İki sene dolmadan çekip gideceğiz buradan" dedi. Bir vatandaş ise "Buna çocuklar bile inanmaz"  diye karşılık verdi.

Bir başka vatandaş da Bakan'a; "Siz olsanız yaşayabilir miydiniz burada?" diye sordu. Bir diğer vatandaş ise "Biz taş ocağı istemiyoruz, biz burada özgür yaşamak istiyoruz" tepkisini gösterdi.

'DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ'

Bu sırada AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak ise "Sayın Bakan 45 dakika sizin temsilcilerinizle toplantı yaptı" derken, halktan "Biz çağrılmadık" yanıtı geldi. Vatandaşlar "Taş ocağı istemiyoruz" diye tepki göstermeye başlayınca Karaismailoğlu arkasını dönerek aracına yöneldi. Bu sırada vatandaşlar topluca tepkilerini yükselttiler. Yurttaşlar; "Kaçıyor", "Dinlemiyor", "Yazıklar olsun", "Vadimize dokunmayın, doğamızı yok etmeyin" tepkisini gösterdiler. Bakan bölgeden ayrılırken vatandaşlar, "Yaşasın onurlu mücadelemiz", “Direne direne kazanacağız”, “Dereler özgürdür, özgür akacak” sloganları attılar.

'BİZİMLE MUHATAP OLMADI'

Saatlerce bekleyen köylüler ise, Bakan Karaismailoğlu ile görüşemediklerini ileri sürdü. Köylü bir kadın, "Sabahtan beri bekliyoruz. Donduk. Yazık günah değil mi bize? Hiç muhatap bile olmadı bizimle. İki kelime edemeden bindi arabasına gitti" dedi. Başka bir kadın da, "Muhatap olmadı bizimle. Sözümüzü bile dinlemedi. Zaten bizi korumaları bastırdı. Oda çıktı gitti. Konuşamadık" diye konuşarak tepki gösterdi.



'EN UYGUN TAŞ BURADA'

Kaymakamlığa giden Karaismailoğlu, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Karaismailoğlu, İyidere Lojistik Limanı'nı için çalışmaların başladığını belirterek, "Geçen yıl ağustos itibarıyla ihalesini yapmıştık. İnşallah burası bittiğinde 34 farklı sektörde 8 bin kişiye istihdam sağlayacak çok önemli bir proje. Başladık projeye, projenin imalatlarına başlayacağız, yoğun bir şekilde çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Lojistik liman dolgusu için taş ihtiyacı olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, en uygun taşın bu bölgede olduğunu savundu. 
Karaismailoğlu şunları kaydetti: "Rize İyidere Lojistik Limanı için almamız gereken en uygun taşın bulunduğu bölgede rahatsız olan bazı vatandaşlarımız var. Onlarla istişarelerimiz devam ediyor. Lojistik limanının denizin altında kalacak taş dolgusu için on farklı bölgede araştırmalar yapıldı ve bu araştırmalar sonucunda tek uygun taşın bu bölgede olduğunu uzmanlarımız ve Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz bize söyledi. Akabinde çalışmalara başladık." 

'KAŞIMAYA ÇALIŞANLARA TAVRIMIZ BÖYLE OLMAYACAK'

Karaismailoğlu, taş ocağına karşı bölgenin doğal dokusuna büyük zarar vereceği için eylem yapanları 'burayı kaşımaya çalışanlar' diye nitelendirip sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef dışarıdan gelip burayı kaşımaya çalışan arkadaşlarımıza, dışarıdan gelenlere karşı tavrımız da böyle olmayacaktır. Amacımız burada istihdam sağlansın, bölgenin insanı bölgede, ailesinin yanında çalışsın. Bizler gibi kalkıp İstanbullara gidip iş aramak zorunda kalmasınlar. Bölgesel kalkınmaya, yerel kalkınmaya çok önem veriyoruz. Lojistik limanı bittiğinde 34 farklı sektörde 8 bin kişiye iş imkanı sağlayacak, bölge daha da değerlenecek. Hem turizm hem tarımı, yanında sanayisi, limanı ile birlikte Rize'yi de ayağa kaldırıyoruz." (HABER MERKEZİ)