Bakan Nebati’den ‘esnaf’ sorusuna esnafı kapsamayan ‘elektrikli’ yanıt

CHP’li Tufan Köse, esnaf ve çiftçinin akaryakıtından ÖTV alınmamasına dönük çalışma olup olmadığını sordu. Hazine Bakanı Nebati, esnafı kapsamayan elektrikte KDV indirimini hatırlatarak yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Akaryakıt fiyatlarına hemen her gün gelen zamlar esnafı daha da zor durumda bırakıyor. Enerji alanında artan maliyetler tüketicilere de “zam” olarak yansıyor. Esnafın “saat başı” gelen zamlar karşısında dayanacak gücünün kalmadığını belirten CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Pandemi süreciyle birlikte iflas eden ve borçlarını ödeyemeyen esnafın, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışla birlikte zor günler geçirdiğini belirten Köse, Bakan Nebati’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Esnafımıza ve çiftçimize destek için, benzin ve motorin fiyatları düşene kadar ÖTV'nin kaldırılmasına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?” sorusunu yöneltti. 

'ESNAF KAPSAM DIŞI'

Bakan Nebati ise CHP’li Köse’nin sorusuna verdiği yanıtında, tarım sektörünün geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması için yapılan kanuni değişikliği hatırlattı, “Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri gelir vergisinden müstesna tutulmuş, bu ödemeler üzerinden daha önce yapılan gelir vergisi kesintilerinin red ve iadesi de mümkün hale getirilmiştir” dedi. Nebati, kazançları basit usulde tespit olunan mükelleflerin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elde ettikleri kazançlarının gelir vergisinden istisna edildiğini de söyledi.
Bakan Nebati’nin yanıtında dikkat çeken bir diğer ifade, esnafı kapsamayan elektrikte KDV oranının düşürülmesi hatırlatması oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararını hatırlatan Nebati, meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin tesliminde uygulanan KDV oranının yüzde 18’den 8’e indirildiğini söyledi. 

NEBATİ: ÇALIŞMA VE ANALİZLER YAPILIYOR

Esnaf ve çiftçiye destek için ÖTV’nin kaldırılıp kaldırılmayacağına dönük net bir yanıt vermeyen Bakan Nebati, önergesini şu ifadelerle sürdürdü: “Kamu mali yönetiminde sürdürülebilir ve sağlıklı gelir kaynaklarının elde edilmesi, vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri temelinde verginin tabana yayılması ve gönüllü uyumun artırılması, vergi mevzuatının güncel gereksinimleri karşılayan, anlaşılır, kolay uygulanabilir ve sade bir yapıya kavuşturulması hedefleri çerçevesinde çalışma ve analizler yapılmaktadır.”

‘ÇİFTÇİ DE ESNAF DA ÜRETEMEZ, SATAMAZ HALE GELDİ’

Bakan Nebati’nin yanıtına tepki gösteren CHP Milletvekili Tufan Köse, “Esnafımıza ve çiftçimize destek için benzin ve motorinde ÖTV’nin kaldırılmasını, buna dönük bir düzenleme istiyoruz. Çiftçi de esnaf da üretemez ve satamaz hale geldi” dedi. 

Nabati’nin yanıtının yetersiz olduğunu ve esnafa yönelik adım atma niyeti taşımadıklarını belirten CHP’li Köse, “Tamamen üstün körü yanıt veriyorlar. Cevap vermiş olmak için yanıt veriyorlar. Böyle bir çalışmaları yok. Türkiye’nin bütün kaynaklarını 20 yıldır uyguladıkları hatalı politikalarla harcadılar. Bugün de debelenip duruyorlar. Ne hukuki ne de siyasi güvenilirlikleri kalmadı. Bir şey yapma şansları olmadığı için de doğru dürüst yanıt veremiyorlar” ifadelerini kullandı.