Aziz Nesin Mizah Ödülleri sahiplerini buldu

2022 Aziz Nesin Mizah Ödülleri, İzmir'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödülün kazananları tiyatro sanatçısı Ahmet Gülhan, karikatürist Eray Özbek ve Nezih Danyal'ın oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 6'ncı kez düzenlenen İzmir Uluslararası Mizah Festival 20 Aralık akşamı açılış töreniyle başladı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleşen açılış törenin sunucusu Metin Uca’nın tencere tava çalarak salona girişi büyük ilgi gördü.

Ardından “siyasi mizah ve Aziz Nesin” üzerine Feridun Andaç bir konuşma yaparken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları tarafından Azizname’den bir sahne ile geçmişten günümüze bir yolculuğa çıkıldı.

ZEYNEP ORAL: MİZAHIN ÖZÜNDE MUHALEFET VARDIR

Gazeteci-yazar Zeynep Oral, “Tiyatromuzda siyasi mizah ve Haldun Taner” adlı konuşmasında mizahın güçlü yönlerinden söz etti. Oral, “Mizah mükemmel bir eleştiri ve iletişim kurma yoluydu, en azından benim zamanımda öyleydi… Şimdi ise hapsi boylama yolunda olabilir. Aman dikkat! Öyle ya da böyle mizah müthiş ciddi bir iştir” diye konuştu.

Türkiye'de yaşanan son süreçleri de hatırlatan Zeynep Oral, bugüne gönderme yaparak "Zamanında siyasilere yapılan mizaha o zamanın siyasi figürleri en çok kendileri gülerdi" dedi. Oral konuşmasına şöyle devam etti:

“Yaşadığımız tüm güçlüklere, yokluklara, zorluklara rağmen gülmenin, gülümsemenin mizahın ayrıştırıcı değil birleştirici olduğunu gördük. Onun bilincindeydik… Eskiden siyasiler kılıktan kılığa sokulurdu, bu duruma en çok kendileri gülerdi…  Çünkü mizahın özünde muhalefet vardır. Şimdi ise yetiştirilen “dindar ve kindar” nesle mizahı günah, gülmeyi ayıp diye öğrettiler. Sokakta gülmek ayıp, hele de kadınsan!”

Oral, Haldun Taner’in tiyatrosunu ve bakış açısını ise “Haldun Taner, tersten baktırır, seyircinin tüm alışkanlıklarını tersdüz eder… Düşünce biçimini değiştirir. Toplumsal çelişkileri, değişen koşulları ele alır. Epik tiyatronun öncülerindendir; özellikle de “Gözlerimi kaparım vazifemi yaparım”… Taner, o zamandan bu zamanı nasıl da görmüş, anlatmış. Gücün ve otoritenin karşısında insanlığın duruşunu nasıl da anlatmış” sözleriyle anlattı.

Balıklıova Göl Tiyatrosu'nun sahnelediği “Vatan Kurtaran Şaban” oyunun ardından ödül törenine geçildi. 

Aziz Nesin Mizah Ödülleri Ali Nesin, festivalin sanat yönetmeni Vecdi Sayar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Osman Özuslu tarafından tiyatro sanatçısı Ahmet Gülhan, karükatürist Eray Özbek ve Nezih Danyal’a takdim edildi. Törene görüntülü video ile katılan Nezih Danyal'ın ödülü, "Nezih Danyal ve Eray Özbek’ten Siyasi Çizgiler" adlı karikatür sergisinin küratörü Emre Yılmaz’a verildi.

FESTİVAL 26 ARALIK'TA SONA ERECEK

Festivalde bugün (21 Aralık Çarşamba) Çetin Emeç Sanat Galerisi’nde "Nezih Danyal ve Eray Özbek’ten Siyasi Çizgiler" adlı karikatür sergisi ilgililerle buluşuyor.

Bu akşam saat 19.00'da ise, Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek "21 Aralık En Uzun Gece" etkinliği ile üç filmin gösterimi yapılacak. Gecede, Ernst Lubitsch’in “To be or not to be”, Stanley Kubrick’in “Dr. Strangelove” (Doktor Garipaşk) ve Bertrand Tavernier’nin “Dışişleri” adlı filmleri izleyiciyle buluşacak.

26 Aralık'ta sona erecek festivalin programı şöyle:

22 Aralık Perşembe, Apikam Kitap Kafe - 18.00

- "Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Basında Siyasi Mizah" / Konuşmacılar: Doç. Dr. Fevzi Çakmak ve Dr. Asil Kaya, Moderatör: Muzaffer Ayhan Kara

- "Siyaset ve Mizah" / Konuşmacılar: Turgut Çeviker ve Zeki Coşkun, Moderatör: Raşit Çavaş

23 Aralık Cuma

Kültürpark İzmir Sanat

- Latif Demirci’nin “Eyy… Siyaset” sergisi açılışı

- "Cemal Nadir Güler üstüne söyleşi" / Konuşmacılar: Cihan Demirci ve Kamil Yavuz

- Film gösterimi / Oğuzhan Tercan - “Hırsız Var!”

24 Aralık Cumartesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi - 15.00

- Oğuz Aral konulu söyleşi / Konuşmacı: Cihan Demirci

- Eren Aysan'ın yönettiği "Haldun Taner Belgeseli"nin gösterimi

- "Tiyatroda Siyasi Mizah" paneli / Konuşmacılar: Eren Aysan, Haluk Işık, Prof. Dr. Semih Çelenk Moderatör: Vecdi Sayar

- "Vatan Kurtaran Şaban" oyunu / Balıklıova Köy Tiyatrosu

APİKAM, Mimarlar Odası ve Institut français Izmir’in salonlarında gerçekleşecek, sergiler, konserler, söyleşiler ve film gösterimlerinden oluşan festivale katılım ücretsiz.