6'ncı İzmir Uluslararası Mizah Festivali başlıyor: Sansür yakamıza yapışmışsa mizah en elverişli araçtır

6'ncı İzmir Uluslararası Mizah Festivali yarın başlıyor. Bu yıl “Siyaset ve Mizah” temasıyla yapılan festivalin sanat yönetmeni Vecdi Sayar, festivalin temasını Gazete Duvar’a değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 6'ncı İzmir Uluslararası Mizah Festivali, yarın (20 Aralık Salı) başlıyor. Yönetmenliğini Vecdi Sayar'ın üstlendiği festivalin açılış töreni, Metin Uca'nın sunumuyla gerçekleşecek. 

Törende Feridun Andaç, Aziz Nesin hakkında, Zeynep Oral ise Haldun Taner hakkında kısa konuşmalar yapacak. "Azizname" ve "Vatan Kurtaran Şaban" oyunlarının gösterimlerinin ardından bu yılın '2022 Aziz Nesin Mizah Ödülleri tiyatro sanatçısı Ahmet Gülhan, karikatürist Eray Özbek ve Nezih Danyal'a Ali Nesin tarafından sunulacak.

Bu yıl “Siyaset ve Mizah” temasıyla yapılan festivalin sanat yönetmeni Vecdi Sayar, festivalin temasını Gazete Duvar’a değerlendirdi. Sayar, "Edebiyatta, sinemada, tiyatroda, görsel sanatlarda, hatta müzikte sayısız ustanın yaratıları sanat evreninin başyapıtları arasında. Hiciv, ironi, kara mizah… Hepsi de, bir düşünceyi okura/izleyiciye aktarmak adına sonsuz olanaklar sunar. Hele ifade olanakları kısıtlıysa, yani sansür yakamıza yapışmışsa, mizah en elverişli araçtır sanatçı için” dedi.

6'ncı İzmir Uluslararası Mizah Festivali afişi.

'USTA SANATÇILARI HEP BİRLİKTE ANACAĞIZ'

Aziz Nesin’in doğum günü olan 20 Aralık’ta başlayacak festivalin pek çok değerli konuğu var. “Siyasi Mizah”ın önde gelen temsilcilerinin yer aldığı festivalde farklı disiplinlerden de çok sayıda sanatçı katılacak.

Bu yıl özellikle seçim öncesine denk gelen festivali değerlendiren Vecdi Sayar, aramızdan ayrılan mizahçıları unutmadıklarını belirtti. Sayar, "Altıncı yılımızı yine Aziz Nesin’in doğum gününde başlatıyoruz. Nesin ustanın yanı sıra, mizah edebiyatımızın ve tiyatromuzun ustalarından Haldun Taner’e de saygılarımızı, sevgilerimizi sunacağız. Bu iki ismin yan yana gelmesi rastlantı değil elbette; iki yazarımız da bu yıl ana tema olarak seçtiğimiz ‘siyasi mizah’ın önde gelen temsilcileri… Yalnızca onlar mı, farklı disiplinlerden çok sayıda sanatçımızı anacağız festival süresince: Bu yıl yitirdiğimiz iki usta, Latif Demirci ve İzmirli yönetmen Oğuzhan Tercan’ı, karikatür sanatımızın öncüsü Cemal Nadir’i, popüler mizah alanında dünya çapında bir konuma sahip ‘Gırgır’ın yaratıcısı Oğuz Aral’ı, sahnelerimizde ve televizyonda siyasi mizah örnekleri ile tanıyıp, sevdiğimiz usta sanatçıları, Ferhan Şensoy’u, Levent Kırca’yı, Turgay Yıldız’ı Kemal Sunal’ı anacağız hep birlikte" diye konuştu. 

Festival, 20 Aralık açılış töreniyle başlayacak ve 26 Aralık'ta sona erecek.