Avrupa Parlamentosu parti gruplarından HDP’ye dayanışma mesajları

AP’deki Sosyal Demokratlar, Yeşiller/EFA ve Sol parti grupları ile Avrupa Sosyalistleri Partisi, hakkında açılan kapatma davası devam eden HDP ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), Yeşiller/EFA ve Sol parti grupları ile Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES), Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında devam eden kapatma davasına ilişkin açıklama yaptı.

Ortak açıklamalarında HDP’nin ‘nihai sözlü savunmasını 11 Nisan’da yapacağını' hatırlatan S&D, Yeşiller/EFA ve Sol parti grupları, ‘HDP ile dayanışma içinde olduklarını’ ve ‘parti ile siyasetçilerine siyaset yasağı getirme girişimlerini en sert şekilde kınadıklarını’ kaydetti.

‘ANAYASAL DEĞİL, SİYASİ KAYGILAR TAŞIYOR’

HDP’ye karşı açılan ‘siyasi saikli davanın 17 Mart 2021’den bu yana devam ettiğini’ belirten üç parti grubu, ortak açıklamalarında, “Türkiye'nin mevcut Cumhurbaşkanı ve hükümeti, seçimlerden hemen önce en büyük üçüncü parti ve parlamentodaki en güçlü ikinci parti olan HDP’yi yasaklamayı amaçlıyor. Avrupa Parlamentosu’nun halihazırda defalarca görüşünü ifade ettiği bu tartışmalı prosedür, anayasal değil, parti-siyasi kaygılar ile ilişkili; bunun HDP’nin kapatılmasına yol açmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘HDP’YE YÖNELİK BASKIYA VE KAPATMA ÇABALARINA SON VERİN’

HDP’li eski eş başkanlar, siyasetçiler ve belediye başkanlarına yönelik yargılamalara da atıfta bulunan parti grupları, ‘HDP ile dayanışma içinde olduklarının ve demokratik temsil haklarını savunacaklarının altını çizdi.’ Türkiye’deki yetkililere çağrıda bulunan partiler, ‘partiye yönelik baskının ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal eden, partiyi kapatma çabalarına son verilmesini’ talep etti.

‘TÜRKİYE HALKI, DEMOKRASİ İÇİNDE YAŞAMAYI HAK EDİYOR’

Avrupa Parlamentosu’ndaki üç parti grubu, ortak açıklamalarına şu sözlerle son verdi: “HDP’nin kapatılması, Türkiye’nin demokratik sistemine ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine geri dönüşü olmayan bir darbe vurur. Türkiye’deki insanlar, demokrasi, hukukun üstünlüğü, siyasi çoğulculuk da dahil insan hakları ve medeni hakların olduğu, örgütlenme, toplanma ve ifade özgürlüğünün bulunduğu bir ülkede yaşamayı hak ediyor. Bizler de bu sebeple tüm siyasi partilerin özgürce çalışabildiği demokratik bir Türkiye’ye bağlıyız.”

PES: MİLYONLARCA SEÇMENİN SİYASİ KATILIMINI KORUMALIYIZ

Sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) de ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı siyasi saikli bir dava ile karşı karşıya olan’ HDP ile ‘dayanışma içinde olduklarını’ söyledi. Söz konusu durumun ‘AİHS’in ihlali olduğunu’ kaydeden PES, “HDP’nin ve milyonlarca seçmeninin siyasi katılımını korumalıyız” çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)