HDP’nin savunması seçimden 1 ay önce alınacak: HDP’nin planı ne?

HDP'li Saruhan Oluç, HDP’nin savunma tarihinin seçimden 1 ay önceye alınmasını ve bloke kararının kaldırılmasını değerlendirdi ve “AYM ben seçimlere kadar her şeyi yapabilirim demiş oluyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kapatma davası kapsamında 14 Mart’ta yapılacak sözlü savunma, deprem koşulları göz önünde bulundurularak 3 ay ertelensin” yönündeki başvurusunu gündeme aldı. AYM, 3 ay erteleme talebini kabul etmedi ancak savunmanın yaklaşık 1 ay sonra, 11 Nisan tarihinde yapılmasına karar verdi.

AYM’nin bu kararıyla birlikte HDP Eş Genel Başkanları seçimlere yaklaşık 1 ay kala Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davasına ilişkin savunma yapacak. Savunmanın ardından AYM Raportörü, davaya ilişkin bilgi ve belgeleri birleştirerek ve esas hakkındaki raporunu hazırlayarak Yüksek Mahkeme üyelerine sunacak. Ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, karar için toplantı gününü belirleyecek. Bu tarihin 14 Mayıs seçimlerinden önce mi yoksa sonra mı olacağı ise HDP için son derece kritik. Çünkü HDP, milletvekili aday listelerini hazırlamışken, seçime 1 ay kala, seçim çalışmalarını yürütüyorken kapanma riskiyle karşı karşıya.

Sözlü savunmanın yapılacağı tarih aynı zamanda milletvekili aday listelerinin YSK’ye teslim edileceği döneme denk geliyor. Kapatma davası kapsamında HDP’nin hemen tüm milletvekilleri ve muhtemel milletvekili adayları da dahil olmak üzere 451 kişi için de siyasi yasak isteniyor.

OLUÇ: BİZ 3 AY ERTELEME İSTEMİŞTİK, AYM 11 NİSAN’A TARİH VERDİ

Kararı değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, tarihin ertelenmesine ilişkin süreci şöyle aktardı:

“Kapatma davasının sürüyor olması, seçimlerden önce doğrudan doğruya seçimlere müdahale edilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla 'bu mesele seçimlerden sonraya bırakılmalıdır' diye dilekçe de vermiştik, kabul edilmedi. Şimdi bir kez daha geçen hafta dilekçe verdik, deprem nedeniyle erteleme için. AYM 11 Nisan'a tarih verdi. Oysa biz üç ay erteleme istemiştik.”

AYM, ‘SEÇİMLERE KADAR HER ŞEYİ YAPABİLİRİM’ MESAJINI VERDİ

Oluç, "AYM demiş oluyor ki ben seçimlere kadar her şeyi yapabilirim. Mesaj bu. Yani Demokles'in kılıcı olarak kapatma davası ve siyasi yasaklar bizim tepemizde durmaya devam edecek, bu anlama geliyor” dedi.

Oluç, savunma tarihi olarak 11 Nisan’ın belirlenmesi sonrasında parti olarak atacakları adımları partinin yetkili kurullarıyla tartıştıktan sonra vereceklerini söyledi.

‘AYM'NİN SAVUNMAMIZI DİKKATE ALMASI ÖNEMLİ, HUKUKEN DOĞRU KARAR'

AYM'nin HDP hesaplarına blokeyi kaldırması kararını da değerlendiren Oluç, "Daha önce geçici bloke konmuş, AYM savunmamızı istemişti. Savunmamızı yaptık. AYM, belli ki savunmamızdan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısından gelen bloke talebinin hukuka uygun olmadığı kanaatine varmış. Hukuk açısından baktığımızda doğru bir karar."

HDP’nin kapatma davasına ilişkin sürecin devam ettiğini belirten Oluç, HDP hesaplarına konulan blokenin kaldırılması kararını kapatma davasında verilecek karara yönelik bir işaret olarak okumanın doğru olmayacağını belirterek, “Bu karar kapatma kararı ile alakalı değil, o kararı bağlayan bir karar değil" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın daha önce de iki kere HDP hesaplarına tedbir konması başvurusunda bulunduğunu ve AYM’nin iki kez reddettiğini hatırlatan Oluç, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görüşlerinin üçüncü başvurusunda da yeterli olmadığı sonucuna varmış olmalı ki böyle bir karar aldı. AYM’nin savunmamızı dikkate alması da önemli” değerlendirmesini yaptı.

KAPATMAYA KARŞI HDP’NİN SEÇENEKLERİ NELER?

HDP’nin kapatma olasılığına karşı birkaç alternatif planı bulunuyor. Edinilen bilgiye göre en kuvvetli ihtimal HDP’nin kapatılmasına ilişkin karar beklenmeden partinin bileşenlerinden Yeşiller ve Sol Parti çatısında seçime girilmesi. Ancak YSK seçime girme yeterliliğini sağlayan siyasi partiler listesini henüz açıklamadı. HDP kaynakları Yeşiller ve Sol’un seçime girme yeterliliğine ilişkin tüm süreçleri tamamladığını ve YSK’den olumsuz bir karar çıkmasını beklemediklerini ifade ediyor.

HDP, YSK’nin aksi yönde bir karar almasına da hazır zira Türkiye’de benzer kararların hukuken değil siyasi olarak alındığı görüşünde. Yeşiller ve Sol Parti YSK’den onay almazsa HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki seçime girme yeterliliği olan TİP ve EMEP listelerinden seçime girmeyi değerlendirecek.

HDP’nin son seçeneği ise seçime bağımsız olarak girilmesi. Ancak HDP’ye göre buna gerek kalmayacak.

 

Etiketler hdp kapatma davası aym