Atina'ya neo-Nazi başkan adayı: Altın Şafak'ın eski sözcüsü siyasete dönüyor

Yunanistan'da 'suç örgütü' ilan edilerek kapatılan Altın Şafak'ın tutuklu eski sözcüsü İlias Kasidiaris, ekim ayında yapılacak yerel seçimlerde başkent Atina'dan aday olacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da suç örgütü üyeliği ve yöneticiliğinden hüküm giyen neo-Nazi Altın Şafak partisinin eski sözcüsü İlias Kasidiaris, 8 Ekim'de yapılacak yerel seçimlerde Atina belediye başkanlığına aday olduğunu açıkladı. 2020'de 'suç örgütü' olarak ilan edilen ve dağıtılan neo-Nazi örgütü Altın Şafak davasında sanık olan Kasidiaris, başkent Atina'daki belediye başkanlığı yarışında "Özgür Atinalılar" adlı oluşuma liderlik edecek.

'ATİNA'YI YENİDEN YUNANLARIN BAŞKENTİ YAPABİLİRİZ'

Kasidiaris'in aday olacağını avukatı Vasso Pantazi duyurdu. Tutuklu müvekkilinin siyasi hedeflerini özetleyen açıklamasını aktaran Vasso Pantazi, Kasidiaris'in hedefinin ikinci tura kalmak ve nihayetinde Atina belediyesinin kontrolünü ele almak olduğunu belirtti.

Atina için milliyetçi bir vizyon ortaya koyan Kasidiaris, Atina'nın 'Yunan kimliğini' koruması ve küreselleşmeye ve Yunan nüfusunun kaybı gibi 'gözle görülür bir tehlikeye' boyun eğmemesi gerektiğini iddia etti. Kasidiaris, açıklamasında ayrıca suçla mücadele etme, tarihi şehir merkezini canlandırma ve Atina'nın imajını zedelediğini söylediği başarısız belediye projelerine yapılan savurgan harcamaları durdurma sözü verdi. 

İlias Kasidiaris, öncelikleri arasında belediye harçlarının düşürülmesi, hizmetlerin iyileştirilmesi, enerjide kendi kendine yeterliliğin artırılması ve kentin Hıristiyan inanç ve geleneklerinin korunmasının yer alacağını söyledi. Açıklama, "Önceliğimiz Atina vatandaşlarının refahı, güvenliği ve ekonomik kalkınmasıdır. Birlikte Atina'yı yeniden Yunanlıların başkenti yapabiliriz" mesajı ile sona erdi. 

AKTİF SİYASETE GERİ Mİ DÖNÜYOR?

İlias Kasidiaris'in adaylığı, feshedilmiş Altın Şafak partisinin önde gelen isimlerinden birinin aktif siyasete dönmek için bulunduğu bir girişime işaret ediyor. Genellikle 'Nazilerin partisi' olarak anılan Altın Şafak, göçmenlere yönelik saldırıları ve komşu Yunanistan'ın demokratik kurumlarına karşı ideolojik muhalefetiyle biliniyordu. Kasidiaris'in kendisi de canlı yayında bir siyasetçi kadına tokat atmasıyla tepki çekmişti.

42 yaşındaki İlias Kasidiaris, 'siyasi parti kisvesi altında suç örgütü yönetmek' suçlamasından mahkum olmuş ve atılı suçtan 10 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmıştı.

SON SEÇİMLERDE 'SPARTALILAR'I DESTEKLEDİ

Kasidiaris, son yıllarda hapiste olsa da siyaset ile bağlarını koparmış değil. Mahkumiyeti öncesinde 'Ulusal Parti - Yunanlar' isimli yeni bir siyasi oluşum kuran siyasetçi, ülkenin diğer aşırı sağ oluşumları ile yakın temasını sürdürüyor. Son parlamento seçimlerinde Kasidiaris 'Spartalılar' isimli aşırı sağcı oluşumu destekledi. Bu destekle de birlikte 'Spartalılar' kısa zamanda Yunanistan'ın beşinci büyük partisi konumuna geldi.