Yunanistan'da faşist partilerin yükselişi: Altın Şafak'tan isimler parlamento yolunda

Yunanistan'da Altın Şafak'ın eski vekili İlias Kasidiaris'in liderliğindeki Ellines'in (Helenler), meclis barajını aşıp parlamentoya girmesi ihtimaller arasında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da geçtiğimiz dönemde 'suç örgütü' ilan edilen ve milletvekilleri hapse gönderilen aşırı sağcı Altın Şafak, parlamento seçimlerine sayılı aylar kala yeniden siyasi ivme kazanıyor. Parti yetkililerinin ağır hapis cezalarına çaptırılmış olmasına rağmen, Altın Şafak yeni isimlerle devam ediyor. Aynı şekilde iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi'den kopan aşırı sağcı isimler, son anketlerde dikkat çekici oranlar elde eden yeni siyasi partiler ile isimlerinden söz ettiriyor.

Geçtiğimiz çarşamba günü sonuçları açıklanan, "MRB" şirketinin yeni bir kamuoyu araştırmasına göre Yunanistan'ın yeni meclisine iki aşırı sağcı oluşumun girmesi 'büyük bir olasılık' olarak görülüyor. Halen mecliste temsil edilen Elliniki Lisi (Helen Çözümü) oylarını arttırarak yüzde 4,8'e yükseltti. Öte yandan, bugün cezaevinde olan Altın Şafak'ın eski vekili İlias Kasidiaris'in liderliğindeki Ellines (Helenler), yüzde 2,6'luk bir oy oranını yakalamış durumda. Söz konusu oluşumun büyüme ivmesi önümüzdeki haftalarda sürdüğü takdirde, partinin yüzde üçlük meclis barajını aşıp parlamentoya girmesi olasılıklar dahilinde.

MRB'nin anketinde iktidar partisi Yeni Demokrasi'nin oy oranı yüzde 32,7 olarak kaydedildi. Ana muhalefetteki Syriza'nın oy oranı ise yüzde 26,3. Bu iki partiyi PASOK (yüzde 11,4) ve KKE (yüzde 5,4) takip ediyor.

KİTAP VE 'MUCİZEVİ İLAÇ' SATICISININ PARTİSİ

Altın Şafak'ın 'suç örgütü' ilan edildiği dönemde kısa bir sendeleme süreci geçiren Yunanistan aşırı sağı, bahar aylarında gerçekleştirilmesi beklenen parlamento seçimleri öncesinde oylarını artırıyor. Son dönemde oylarını artıran aşırı sağcı oluşumların başında Elliniki Lisi geliyor. Elliniki Lisi, Almanya doğumlu eski bir gazeteci olan Kiriakos Velopoulos'un geçtiğimiz yıllarda kurmuş olduğu aşırı sağ tandanslı bir parti. Merkez medya tarafından Altın Şafak'a kıyasla 'daha ılımlı' olarak tanıtılan partinin lideri, Yunanistan'ın çeşitli televizyon kanallarında gündelik bazda aşırı sağcı ideolojinin hakim olduğu kitapların sunumunu ve satışını gerçekleştiriyor. Velopoulos ayrıca, keşişlerin ürettiği bazı bitkisel ürünleri 'mucizevi ilaçlar' olarak televizyon programlarında tanıtıyor. Elliniki Lisi'nin lideri geçtiğimiz yıllarda Hz. İsa'nın el yazmalarına ulaştığını iddia etmişti.

Elliniki Lisi, Rusya'ya yakın bir dış politika çizgisini takip ederken Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde komşu ülkenin milliyetçi ve muhafazakar seçmenini tatmin eden çıkışlar gerçekleştiriyor.

NEO-NAZİ GEÇMİŞİNİ İNKAR ETMİYOR

Yüzde üçlük meclis barajına yaklaşan Ellines'in lideri Kasidiaris, faşist açıklamalarıyla gündemde. Mültecilere, bir Yunanistan Komünist Partisi (KKE) vekiline ve Yunanistan soluna mensup vatandaşlara sözlü ve fiili saldırıları ile tanınan Kasidiaris, neo-Nazi geçmişini de gizlemiyor. Ağır silahlarla atış talimleri yaptığı görüntüleri de sahiplenen Kasidiaris, Altın Şafak'ın 'suç örgütü' ilan edildiği dönemde aşırı sağcı akımın liderliği ile iktidar mücadelesi içerisine girdi. Aynı süreçte Kasidiaris , 13 yıllık bir hapis cezasına çarptırıldı.

Yunanistan'da yayımlanan son anketlerde, Kasiadiaris'in partisi gibi yüzde 3'lük baraja yaklaşamayan ancak kayda değer bir oy potansiyeline sahip başka aşırı sağcı oluşumlar da dikkat çekiyor. İktidardaki Yeni Demokrasi'nin eski vekili ve eski gazeteci Konstantinos Bogdanos'un kurduğu Patrida'nın (Vatan), son dönemde yüzde 1,2-1,8 bandında bir oy potansiyeli söz konusu. Bogdanos Yunanistan Soluna, LGBTİ+ bireylere ve mültecilere karşı çıkışları ile tanınan bir isim.

Geçtiğimiz yıllarda Yeni Demokrasi'ye yakın duran isimlerin kurmuş olduğu Eleftheri Patrida (Özgür Vatan), Ellada (Yunanistan), Dimiourgia Ksana (Yeniden Oluşum) ve Patriotiki Enosi (Vatanperverler İttifakı) gibi diğer aşırı sağcı partilerin oy oranları da yüzde 1-2 bandında dalgalanıyor.