Yunanistan'da neo-Nazi parti tartışması: 'Yargı bağımsızlığına aykırı'

Yunanistan'da kapatılan neo-Nazi örgütü Altın Şafak'ın devamı niteliğindeki Ellines'in 21 Mayıs'taki seçimlere girmesini engellemek için yeni bir yasa tasarısı meclise sunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da 2020 yılında 'suç örgütü' olarak ilan edilen ve dağıtılan neo-Nazi örgütü Altın Şafak'ın yeniden meclise girmesini önlemek için Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinin hazırladığı yasa tasarısı tartışmalara neden oldu. Hukukçular ve muhalefet partileri, yeni yasa ile birlikte 'yargı üzerinde siyasi vesayet rejiminin kurulmasının yolunun açıldığı' eleştirisinde bulundu.

MAHKEME, KARARINI EN GEÇ 5 MAYIS'TA AÇIKLAYACAK

Yargıtay Başkan Yardımcısı Hristos Tzanerikos'un da tepkisine neden olan Altın Şafak'ın devamı niteliğindeki "Ellines" isimli örgütün seçimlerden men edilmesinin yolunu açacak olan yasa tasarısı bugün mecliste görüşülmeye başlandı. Düzenleme, yarın (11 Nisan) mecliste oylanacak. Yargıtay'ın Ellines'in 21 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlere seçimlere katılıp katılamayacağına ilişkin kararı ise en geç 5 Mayıs'a kadar alınacak.

YARGITAY BAŞKAN YARDIMCISI: YARGI BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA 

Altın Şafak'ın kapatılıp yasaklanmasının ardından örgütün iki numaralı ismi İlias Kasidiaris'in kurduğu Ellines'in liderliğini kısa zaman önce eski Yargıtay Başsavcı Yardımcısı Anastasios Kanellopoulos üstlenmişti. Kasidiaris ise hapis cezası sürerken partisinin listesinden başkent Atina'dan milletvekili adayı oldu.

Ellines ile ilgili tartışmalara dün Yargıtay Başkan Yardımcısı ve A1 Dairesi Başkanı Hristos Tzanerikos da dahil oldu. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Tzanerikos, değişikliğin 'yüksek mahkemenin işleyişine doğrudan bir müdahale olması nedeniyle yargı tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir düzenleme" ile karşı karşıya olunduğu uyarısında bulundu.

'YASA YAPMA YETKİSİ PARLAMENTOYA AİT'

Yargıtay Başkan Yardımcısı Tzanerikos'a göre, iktidardaki Yeni Demokrasi ve PASOK'un desteği ile mecliste görüşülecek yasa tasarısı uyarınca, partilerin seçimlere katılımına ilişkin kararın Yargıtay A1 Dairesi Genel Kurulu'nun kararına bağlanması yargı bağımsızlığı ve siyaset-yargı ayrımı açısından sorunlu bir gelişme teşkil ediyor.

Öte yandan, Tzanerikos'un açıklamaları Atina'da tepkiyle karşılandı; açıklamaya ilk tepki İçişleri Bakanı Makis Voridis'ten geldi. Voridis, Yargıtay Başkan Yardımcısı ve A1 Dairesi Başkanı Tzanerikos'un Ellines ile ilgili değişikliğin adaletin işleyişine müdahale olduğu yönündeki yorumuna verdiği yanıtta, "Demokratik devletlerde yasa yapma yetkisi parlamentoya aittir, her bir yargıcın seçimine değil" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı, "HükÜmet yargının bağımsızlığına saygı duyuyor ve buna karşı çıkmıyor" dedi.

MUHALEFET DE TEPKİLİ: HÜKÜMET AMATÖRCE DAVRANIYOR

Yargıtay Başkan Yardımcısı gibi muhalefet partileri de hükümetin yeni yasa tasarısına karşı çıktı. Ana muhalefet partisi SYRIZA, bir açıklama yaparak, hükümetin davayı ele alış biçimini 'amatörce' olarak nitelendirdi. Açıklamada, "PASOK'un desteği ile maalesef bir fiyaskoya dönüşen bir değişiklik yaptıktan sonra, bugün hatayı daha büyük bir hatayla düzeltmeye çalışan Miçotakis'in bu anayasal cambazlıklarla elde ettiği tek şey, sistem karşıtlığını körüklemek ve aşırı sağın oranlarını şişirmektir" denildi.

'DÜZENLEME İLERİDE SOL ÖRGÜTLER İÇİN KULLANILABİLİR'

PASOK, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Demokrasinin savunulmasına yaratıcı bir şekilde katkıda bulunacağız ve PASOK-Halk Hareketi Başkanı Nikos Androulakis'in kısa süre önce ifade ettiği gibi, neo-Nazi oluşumunun parlamentoda yer almasını engellemek için mücadele edeceğiz" dedi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise yeni yasal düzenlemeye ileride düzenlemenin sol örgütler için kullanılabileceği düşüncesi ile karşı çıktı. Yeni yasa tasarısına eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in liderliğindeki Mera25 hareketi de itiraz etti.