Yunanistan'da savcı yardımcısı neo-Nazi partinin lideri oldu

'Helenler' isimli oluşumun başkanlığına eski Yüksek Mahkeme (Areios Pagos) Savcı Yardımcısı Anastasios Kanellopoulos seçildi. Aile üyeleri, "Hiçbir ilgimiz yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da 2020 yılında 'suç örgütü' olarak ilan edilen ve dağıtılan neo-Nazi örgütü Altın Şafak, yoluna yeni bir parti şemsiyesi altında devam ediyor. 'Helenler' isimli oluşumun başkanlığına eski Yüksek Mahkeme (Areios Pagos) Savcı Yardımcısı seçildi. Ağır hapis cezasına çarptırılan Altın Şafak'ın iki numaralı ismi İlias Kasidiaris'in kurduğu Helenler isimli oluşumun liderliğini, Anastasios Kanellopoulos üstlendi.

Yunanistan'ın muhalif basınında yer alan son bilgilere göre, Kanellopoulos geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada, "Oybirliğiyle Helenler Partisi'nin başkanı seçildim" ifadelerini kullandı. İlgili açıklamasında Kanellopoulos, "Dünkü ulusal konsey toplantısında partinin yürütme komitesinin lağvedildi ve 72 oyla oybirliğiyle başkan seçildim" mesajını verdi.

AİLE ÜYELERİ HUZURSUZ: 'HİÇBİR İLGİMİZ YOK'

Atina'daki son bilgilere göre Kanellopoulos'un Altın Şafak'ın devamı niteliğindeki bir partinin başına geçmesi, ailesi içerisinde  huzursuzluğa neden oldu. Kardeşleri, Yunanistan kamu devlet televizyonu Ert aracılığı ile Kanellopoulos'un yeni adımını tasvip etmediklerini duyurdu.

Kanellopoulos ailesi üyeleri, şu ifadeleri kullandı: "Demokratik kanaatlerimiz, inançlarımız ve toplumdaki uzun soluklu mücadelemizin kardeşimizin son siyasi girişimleriyle ilgisi yoktur. Siyasi olarak aktif olma düşüncesi ve tercihlerinden haberdar olduğumuz ilk andan itibaren, kendisini caydırma umuduyla itirazlarımızı doğrudan kendisine ilettik. Tercihleri kamuoyuna açıklandığında ve basında yer aldığında, mümkün olan her şekilde karşıtlığımızı yineledik." 

YENİ PARTİ, MECLİSE YAKIN

Son anket ve araştırmalara göre, Helenler'in yüzde 3-4 bandında oyu bulunuyor. Son araştırmalara göre, Helenler'in yüzde üçlük meclis barajını aşıp yeni meclise girmesi bekleniyor.

Yeni partinin seçimlere katılıp meclise girebilmesi için Yüksek Mahkeme nezdinde suç örgütü Altın Şafak'ın devamı olmadığını kanıtlaması gerekiyor. Partinin ilgili dosyası, mayıs başlarında mahkeme tarafından ele alınacak. Kritik oturumda, Helenler'i Yüksek Mahkeme'yi yakından tanıyan Kanellopoulos'un savunması bekleniyor. Helenler ile ilgili kritik duruşmanın 5 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi planlanıyor.