VİDEO

Aslan ve Birdal, DEM Parti'nin İzmir hedefini açıkladı: Yüzde 35

DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Türkan Aslan Ağaç ve Akın Birdal; kent uzlaşısı görüşmelerini, İzmir'e yönelik vaatlerini, kentin sorunlarını anlattı.

İZMİR - 31 Mart 2024 yerel seçimlerine kısa bir süre kala İzmir’de siyasi partilerin çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor. Seçim startının verildiği günden bu yana tartışmalara neden olan CHP ve DEM Parti uzlaşısının sağlanamaması konusu hala gündemde. DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Türkan Aslan Ağaç ve Akın Birdal, seçim süreci ve yerel yönetimin durumuna ilişkin Gazete Duvar’a değerlendirmelerde bulundu.

'BU UZLAŞIYA BİZ SON VERMEDİK'

CHP ile DEM Parti arasında İzmir’de işbirliğine çok yaklaşıldığı ama son anda vazgeçildiği yönündeki iddialara ilişkin Akın Birdal şöyle konuştu:

“2019’da Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda bir adım olacağı varsayımıyla DEM ve müttefikleri CHP’ye destek verdi. Bu destek sonucunda 11 büyükşehir belediyesinde iktidar olmasının yolunu açtı. Ama ne yazık ki bir ortak yönetim anlayışı geliştirilemedi. Buna karşın yine aynı kaygıyla 14-28 Mayıs’ta CHP’ye destek verildi. Tabii bir hüsranla sonuçlandı. Şimdi yine 'birlikte bir yönetim anlayışı getirelim' denildi ve kent uzlaşısı adı altında bir süreç başlatıldı. Fakat birkaç gün sonra bize uzlaşının gerçekleşmediği haberi geldi. Biz de insan hakları savunucusu olarak, bu yolda yaşamını yitirmiş olan insanlar için bir görev sayıp yola çıktık. Son gün 16:30’da belgelerimizi hazırladık ve seçim kuruluna ulaştırdık. Bu uzlaşıya son veren biz olmadık. Biz kolektif bir yönetim anlayışını esas alıyoruz. Onlar ise bu uzlaşıyı bir pazarlık meselesi olarak gördüler. 'Belediye meclisine, il genel meclisine 3-4 kişi verelim ama görünmeyelim' anlayışı ile hareket ettiler. Beraber görünmeyelim istediler. Arkadaşlarımız da bunu kabul etmediler ve 'biz de varız' diyerek yola çıktık."

‘CHP, İZMİR’İ ÇANTADA KEKLİK GÖRDÜ’

Eşbaşkan adayı Türkan Aslan Ağaç yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“2019 seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul'u kazanması için HDP tabanı çok büyük emek sarf etti. Vatandaşa sorduğumuz o seçme hakkını götürüp onlardan yana kullandılar. Fakat bu süre içindeki hizmetleri ne adil ne eşitlikçi ne de özgürlükçü oldu. Ne kendilerine destek veren HDP tabanına hizmet götürdüler ne de yönetime katılma konusunda bir olanak tanıdılar. Bu açıdan İzmir'de bir kent uzlaşısı olsaydı elbette çok iyi olurdu. Fakat bu uzlaşıyı ellerinin tersiyle ittiler. Çünkü İzmir’i çantada keklik gördüler ancak öyle çantada bir yer yok! Biz İzmir’i üçüncü yol anlayışıyla, çoğulcu bir yaklaşımla yönetmeye, bütün denklemleri alt üst etmeye geliyoruz. 1 Nisan’a herkes DEM ile uyanacak."