'Aşı siyaseti': Türkiye'de de denenen Çin aşısı Brezilya'yı karıştırdı

Çin firması Sinovac'ın Türkiye'de de denenen korona aşısı, Brezilya'da sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro'nun hükümetiyle bir yerel yönetim arasında kriz çıkardı. Federal hükümet, Bolsonaro'nun karşı olduğu Çin aşısının denemelerini bir kişinin ölmesi nedeniyle durdurdu. Sao Paulo eyaleti ise ölümün aşıdan bağımsız olduğunu, siyasi bir karar verildiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin şirketi Sinovac'ın Türkiye'de de denenen korona virüsü aşısının Brezilya'daki denemelerinin bir intihar vakası nedeniyle askıya alındığı ortaya çıktı. İntiharın aşıyla ilgisi olmadığı belirtilirken, Çin aşısı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun hükümetiyle bir yerel yönetim arasında krize sebep oldu.

Bolsonaro'nun Çin aşısına karşı çıktığı ve bu aşının Sao Paulo eyaletinde denenmesinden rahatsız olduğu biliniyordu. Aşının askıya alınması da, Brezilya'da bu gerilim bağlamında yorumlandı. Zira federal hükümete bağlı Sağlık Denetleme Kurulu Anvisa, 'ağır bir yan etki yaşandığını' ve aşı denemelerine katılan bir kişinin öldüğünü açıklayarak denemeleri askıya aldı. Ancak Sao Paulo eyaletinin yetkilileri bu adıma karşı çıktı.

EYALET YÖNETİMİ: AŞI GÜVENLİ

Eyalet yönetiminden yapılan açıklamada, bu kararın siyasi olduğu, aşı denemelerine katılan bir kişinin intihar ettiği ve bu durumun aşıyla bağlantılı olmadığı belirtildi. Sao Paulo eyaletinin Sağlık Bakanı Jean Gorinchteyn basın toplantısı düzenleyerek, intiharın aşıyla bağlantılı olmadığını vurguladı. Gorinchteyn, "Bu aşı güvenli" dedi.

Eyaletteki Sinovac denemelerini gerçekleştiren tıbbi araştırma enstitüsü Butantan'ın Başkanı Dimas Covas da, aşının yan etkiye yol açmadığını söyledi. Aynı basın toplantısında konuşan Covas, denemelerin bir-iki gün içinde yeniden başlamasını umduklarını söyledi.

FEDERAL KURUM: BAŞKA ŞANSIMIZ YOKTU

Anvisa ise 'eyaletten ilk aldıkları bilgide ölümün intihardan kaynaklandığının belirtilmediğini' savunarak, "Denemeleri durdurmaktan başka şansımız yoktu" açıklaması yaptı. Anvisa, eyaletteki denemelere ne zaman izin verileceğine dair bir açıklama yapmadı.

BOLSONARO 'ZAFER' OLARAK GÖRDÜ

Çin'e yönelik eleştirel yaklaşımıyla bilinen Bolsonaro ise Sinovac aşısının askıya alınmasını 'bir zafer' olarak niteledi. Geçmişte aşıyı 'inandırıcı' bulmadığını belirten Bolsonaro, askıya alma kararını Facebook sayfasında "Jair Bolsonaro için yeni bir zafer" diye değerlendirmeyi tercih etti. 

Uzmanlar, Brezilya'da merkezi hükümet ile bir eyalet yöentimi arasında yaşanan bu aşı kavgasının, daha büyük resimde korona virüsü aşıları konusunda yaşanacak siyasi gerilimlere işaret ettiğini  belirtiyor. 

'SİYASET VE EKONOMİK ÇIKARLAR ÖNE ÇIKIYOR'

Çin devletine bağlı Global Times gazetesi de, Brezilya'daki gelişmeleri bu açıdan yorumladı. Gazetenin yayın yönetmeni Hu Xijin, "Aşılara dair halka açıklanan bilgilere siyasetin ve ekonomik çıkarların karışmasından endişeliyim" dedi.

Sinovac firması ise Brezilya'da yaşananların ardından yapılan açıklamada, "Aşının güvenli olduğundan eminiz. Bu konuda Brezilya'yla temasta kalmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sinovac'ın insanlar üzerinde geniş çaplı testler anlamına gelen Faz-3 denemeleri, Brezilya'nın yanı sıra Türkiye ve Hindistan'da gerçekleştiriliyor. Aşı denemelerinin, debeklerden birinin hastalanması ya da ölmesi sonucu durdurulması normal bir durum olarak görülüyor. Denemeler, bağımsız gözlemcilerin bu deneklerin durumunu ve hastalığın bağlantısını incelemesi sonrasında yeniden başlatılıyor veya tamamen askıya alınıyor. (DIŞ HABERLER)