Türkiye'de denenen Çin aşısı Brezilya'da askıya alındı: Bir kişi öldü

Çin firması Sinovac'ın Türkiye'de de denenmekte olan korona aşısından kötü haber geldi. Aşının Brezilya'daki denemeleri, bir kişinin ölmesi sonrası askıya alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çinli ilaç şirketi Sinovac'ın Türkiye'de de denemeleri devam eden korona virüsü aşısının Brezilya'daki denemelerinde bir kişi öldü. Brezilya Sağlık Denetleme Kurulu Anvisa, aşının ülkedeki denemelerinin askıya alındığını duyurdu.

'CİDDİ BİR YAN ETKİ NEDENİYLE...'

Anvisa'dan yapılan açıklamada 'ağır bir yan etki yaşandığı' ve 29 Ekim gününde aşı denemelerine katılan bir kişinin öldüğü belirtildi. Açıklamada "CoronaVac aşısının denemelerinin, ciddi bir yan etki nedeniyle durdurulmasına karar verildi" ifadeleri yer aldı. Ancak ölümün nerede ve tam olarak neden gerçekleştiğine, aşıyla doğrudan bağlantılı olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Sinovac'tan da henüz bir açıklama gelmedi. 

TÜRKİYE VE HİNDİSTAN'DA DA DENENİYOR

Çin aşısı klinik denemelerinin son safhasında olsa da, ülkede 'acil aşılama' programı kapsamında binlerce kişiye yapılmış durumda. Aşı, Türkiye ve Hindistan'da da deneniyor. BBC'nin haberinde, aşı denemelerinin bu iki ülkede de durdurulduğuna dair henüz bir karar alınmadığına da dikkat çekildi.

ARAŞTIRMA SÜRÜYOR

Bununla birlikte, aşıların test süreçlerinde çeşitli hastalık ve ölümler nedeniyle sık sık duraklamalar yaşanıyor. Uzmanlar, söz konusu ölüme doğrudan Çin aşısının yol açıp açmadığının henüz net olmadığını belirtiyor.

Sinovac Biotech firmasının CoronaVac adlı aşısı, son aşama klinik deneyleri yapılmakta olan az sayıda aşı adayından biri. Alman firması Biontech ile Amerikan firması Pfizer dün, ortak aşı çalışmalarının yüzde 90 oranında başarı sağladığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)