Asgari ücretlinin Bodrum'la imtihanı: Kirayı ödeyemedi, şantiyeye sığındı

Ev kiralarının birkaç yılda katlandığı Bodrum, asgari ücretlilerin yaşaması için oldukça zor bir yer haline geldi. Asgari ücretli bir işçi, ev kiralayamadığı için bir şantiyede yaşamaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Asgari ücretle geçinen bir kişinin son yıllardaki kira artışları nedeniyle Bodrum’da yaşaması neredeyse imkansız hale geldi.

2023 yılı için belirlenen 11 bin 402 liralık asgari ücretle Bodrum’da ev kiralamak da yaşamak da çok zor. Bu zorluğu yaşayanlardan biri de Mustafa Barım. Özel bir şirkette asgari ücretle çalışan Barım, ev kirasını karşılayamadığı için bir şantiyede yaşamaya başladı.

Bodrum'da 3-4 kişinin sadece yatabileceği bir alan için istenen aylık kira ücreti 7 bin 250 lira.

MAAŞI SADECE YOL VE YEMEK ÜCRETİNE GİDİYOR

Bir tanıdığı aracılığı ile yarım kalan bir şantiyenin örnek dairesinde yaşayan Barım, Bodrum’da birkaç yer değiştirmiş. Barım’ın Bodrum ile tanışma hikayesi pandemi öncesi başladı. İstanbul’da eşi ile yaşayan Barım, boşandıktan sonra Bodrum’a geldi ve ablasının yanına yerleşti. Bir süre sonra ablasını kaybeden Barım, diğer ablasının evine yerleşti ama bu ablası da Bodrum’dan taşındı. O dönemki geliri ile ev kiralayamayan Barım’ın evsizlik süreci başladı. Bu nedenle Barım gündüz çalışıp akşam kalmaya Bodrum Otogarı’na gitti. Bu şekilde 3 ay yaşadı. Görevliler tarafından otogardan çıkarılan Barım, bir tanıdığı müteahhit aracılığıyla bir şantiyenin örnek dairesine yerleşti. Kazandığı para ile ev tutamadığını söyleyen Barım’ın günlük giderleri şu şekilde: 150 lira yol ücreti, 350 lira yemek ve diğer ihtiyaçlar... Her gün yaklaşık 500 lira harcayan Barım’ın kazandığı asgari ücret sadece yol, yemek gibi temel ihtiyaçlara gidiyor.

Mustafa Barım içinde bulunduğu durumu 'hayatta kalmaya çalışmak' olarak tarif ediyor. 

KAZANCI 11 BİN 500 LİRA, GİDERİ 13 BİN LİRA

Yaşadığı durumu “Hayatta kalmaya hayret gösteriyoruz” ifadeleriyle aktaran Barım, yaşadığı hayatı hak etmediğini söylüyor. Uzun yıllar ilaç sektöründe çalıştığını, öğretmen bir ailenden geldiğini belirten Barım, “Ben bu ülkenin birikimli ve laik bir ailesinin evladıyım. Yıllarca üretim içinde oldum. Yaşadıklarım elbette zor. Zorluğun ötesinde vicdanımı yaralıyor. Gelinen süreçte ekonomi her şeyi belirler oldu. Eğitiminiz, bilgi birikiminiz, her şey hiç oluyor. Çalışmama rağmen bir ev kiralayamıyorum” diyor.

Aldığı asgari ücretin muhasebesini yapan Barım, “Günlük yaklaşık 500 lira masrafım oluyor. Aylık hesapladığımda bu rakam 13 bin liraya denk geliyor. Bir de üstüne 2 bin lira açığım kalıyor. Elektrik ve suyu nasıl ödeyeceğim? Ne ile elbise alacağım? Nasıl ev tutacağım? Nasıl birikim yapacağım? Bu soruları sürekli soruyorum kendime ama cevabı da yok. Neresinden tutarsam elimde kalıyor. Yaşama tutunmaya çalışıyorum. Temel ihtiyaçlarımı da hesaba katmıyorum. Bir an önce normale dönülmesi lazım” diye konuşuyor. Barım, kaldığı şantiyeden çıkarılması halinde yine sokaklarda kalacağını söylüyor.

Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi Kısaoğlu

‘ACİL SOSYAL KONUT YAPILMALI’

Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi Kısaoğlu da asgari ücretle çalışanların durumuna ilişkin konut çağrısı yapıyor. Bodrum’da belirli alanlarda sosyal konutların yapılması gerektiğini söyleyen Kısaoğlu, “Bu sorun, yıllardan bu yana sürüyor. Daha önce de çağrıda bulunmuştum. Asgari ücretli aldığı maaşla geçinemiyor. Maaşı, kiralara yetmiyor. Aldığı ücretin hepsini kiraya veren insan ne yiyecek, nasıl geçinecek? Bu yüzden acilen sosyal konutların yapılması lazım. Bu insanlara sosyal konutların verilmesi şart oldu. Böyle giderse çalıştıracak insan bulamayacağız. Zaten ciddi oranda Bodrum’dan göç oldu. Artık bir evde 3 asgari ücretli çalışırsa geçim sağlanabiliyor. 10 tane asgari ücretli çalışanım var, hepsinin de ailelerinde 3 kişi çalışıyor. Yoksa bir ya da iki kişinin çalışmasıyla Bodrum’da geçinmek zor” diyor.