Bodrum'da kira artışı göçü devam ediyor

Bodrum'da son yıllarda artan ev kiraları nedeniyle firmaların çalışan bulamama sorunu kronikleşti. Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi Kısaoğlu, çalışanların ilçeden gittiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Bodrum'da son 3 yıl içinde konut kiraları 10 kat arttı. Kira rakamları nedeniyle asgari ücretle geçinen çalışanlar, bölgeyi terk etmeye başladı.

En ucuz ev kirasının 25 bin-30 bin lira bandında olduğu ilçede, firmalar çalışan bulamamaktan şikayetçi. Firma yöneticileri, sorunun uzun zamandır devam ettiğini belirterek çözüm bulunmasını istiyor. 

'BÖYLE GİDERSE ÇALIŞAN BULAMAYACAĞIZ'

Konuyu gündemine alan Bodrum Ticaret Odası'nın 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi olan Selim Kısaoğlu, gelinen süreçte çalıştıracak eleman bulamadıklarını söyledi. Kısaoğlu, Bodrum için tehlike çanlarının çaldığına dikkat çekti. Sorunun aslında yeni olmadığını ve yıllardır önem alınmaması nedeniyle bu noktaya geldiğini ifade eden Kısaoğlu, ”Bodrum’da artık özel sektör rahat değil. Satış yapacak, sevkiyat yapacak eleman bulamıyoruz. Eleman bulamamızın asıl nedeni de yüksek kiralar. Çalışan insanlar Bodrum’u terk etti. Asgari ücret ile çalışan işçi geçinemez oldu.

Bu sorunu geçtiğimiz yıllarda ifade ettik, ne yazık ki önlemler alınmadı. Mesela oteller, personel barındıracakları yer bulamıyor. Uzak yerden ev tutanlar da yol ücretleriyle karşılaşıyor. Yol ücretleri de 4 katına çıkmış durumda. Böyle giderse çalışan bulamayacağız. Bu konuya dair acil önlemlerin alınması lazım” ifadelerini kullandı.

'SOSYAL KONUT GEREKLİ'

Toprak Yapı Yöneticisi Adem Kaya, benzer sorunların inşaat sektöründe de yaşadığını belirtti. 15 Ekim itibariyle inşaat sezonun açıldığını söyleyen Kaya, “Bu sorun aslında Bodrum genelinde yaşanıyor. İnşaat sezonu başladı fakat çalışacak insan yok. Geçtiğimiz yıllarda şehir dışından insanlar gelip çalışabiliyordu. Bizler onlara evler kiralayabiliyorduk veya kendileri bulabiliyordu. Artık imkânsız hale geldi. Bir evin maliyeti 25 bin lira olmuş. Günlük para kazanan biri için bu maliyetin karşılanması zor. Bizler işveren olarak bu maliyetleri karşılayacak durumda değiliz. Birçok şantiyede eksik eleman ile hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu sorunlar devam ederse kalitesiz hizmet sorunu da baş gösterecek. Bu anlamıyla derhal önlemlerin alınması lazım. Sosyal konut ve ya lojmanların yapılması lazım” dedi.