Asansör faciası Meclis gündeminde: 'Gençler katillerini iyi tanıyor'

EMEP Milletvekili Karaca ve CHP milletvekilleri Bülbül ve Halıcı, Aydın’daki KYK yurdunda üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın hayatını kaybetmesine neden olan asansör kazasını Meclis'e taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4'üncü Sınıf Öğrencisi Zeren Ertaş'ın yaşamını yitirdiği, 15 öğrencinin yaralandığı asansör faciasındaki ihmaller TBMM gündemine de taşındı.

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul’unda bugün yaptığı konuşmada, yaşanan facianın iktidarın yarattığı öğrencileri umursamayan düzen nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Karaca, "Gençler katillerini iyi tanıyor" dedi.

'HER ADIMDA HALK DÜŞMANLIĞINIZ VAR'

Evrensel'in aktardığına göre Karaca'nın Meclis Genel Kurulu'ndaki konuşması şu şekilde: "Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda ihmaller sonucu meydana gelen asansör faciasında Zeren Ertaş’ı kaybettik. Gençlik Bakanlığı ‘Bir genç kendi paniği sonucu vefat etti’ diyor. Suçu öğrencilere yıkarak, yurt müdürünü açığa alarak sorumluluğunuzu gizleyemezsiniz. 

Gençleri doyuramayan, barındıramayan, gelecek ümidini elinden alan bir düzen yarattınız. Son 10 günde 3 genç intihar etti. Gençleri yaşamdan koparan her adımda sizin halk düşmanlığınız var.

Cemaat tarikat yurtlarına tam 563 milyon TL aktardınız geçtiğimiz yıl. Önümüzdeki 3 yılda en az 5 milyar TL’ye çıkacak rakam. Bakımsızlıktan dökülen KYK yurtlarında bozuk asansörlere, kurtlu yemekleri düzeltmeye, güvenlik zaaflarını önlemeye kuruş harcamıyorsunuz.

Üstelik, bu faciaya tepki gösteren öğrencilerin üstüne, kolluk salıyorsunuz. Her suçunuzun üstünü baskıyla örtemezsiniz. Gençler “Katil KYK” diye bağırıyor, katillerini iyi tanıyorlar… Bu suçlar ve ihmaller, tek adam yönetiminin, sermaye devletinin bu memleketi sürüklemek istediği karanlığın bir sonucudur. Bu karanlığı gençler yırtacak.”

CHP’Lİ BÜLBÜL’DEN ASANSÖR KAZASI İÇİN BAKANLIĞA 11 SORU

Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül ise Aydın’daki asansör kazasıyla ilgili Meclis'e soru önergesi verdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yanıtlanmasını istediği önergede bazı iddialar da gündeme geldi.

CHP’li Bülbül önergesinde “Sicil gazetesine göre 2022 yılının Mayıs ayında kurulan şirketin KYK yurdunun asansör işini yeni aldığı, düşen asansörle ilgili daha önce de öğrenciler tarafından arıza ihbarları yapıldığı, asansörde yapım hatasının da olduğu, asansörde yaşanan sık arızalanma nedeniyle şirketin asansörün emniyet devresini iptal ettiği ve kazanın da bu duruma bağlı olarak geliştiği iddialar arasındadır” dedi.

İddiaların yapılan inceleme ve soruşturmayla bir an önce doğrulanması gerektiğini belirten Bülbül, Bakan Bak’a şu soruları yöneltti:

- Irmak Asansör Otom. Tar. Hay. San. Ve Tic. Ltd Şti’ye Işıklı KYK Yurdu’na ait asansör işi hangi tarihte verilmiştir?
-Asansör işinin verildiği ihale şartları nelerdir? İhaleye katılan firmalar ayrı ayrı belirtilmek üzere teklif miktarları nedir?
- İhaleyi kazanan şirketin teklif ettiği meblağ nedir?
- Şirketin ihale şartlarını sağladığına ilişkin onay kim tarafından verilmiştir?
- Şirket hangi tarihten itibaren KYK’ya bağlı yurtların işini almaktadır?
- KYK yurtlarında bulunan asansörler hangi şirket tarafından denetlenmektedir? Hangi periyotlarda kontrol edilmekte, bakım ve onarım yapılmaktadır?
- Işıklı KYK Yurdu’ndaki asansörle en son hangi tarihte denetlenmiştir? Denetim sonunda herhangi bir arıza tespit edilmiş midir?
- Işıklı KYK Yurdu’nda bulunan asansörlerle ilgili kaç kez arıza şikayeti yapılmıştır? Yapılan şikayetler üzerine yapılan işlemler nelerdir?
- Arızanın giderilip giderilmediği denetlenmiş midir?
- Konu ile ilgili başlatılan idari ve adli soruşturmaların sonucu nedir?
- KYK yurt binası hangi şirket tarafından yapmıştır? İhale şartları nelerdir? İhaleye katılan firmalar ayrı ayrı belirtilmek üzere teklif miktarları nedir?
- Bina teslim alındığında asansörlerin yapım ve çalışma bölgesinde yapım hatası tespit edilmiş midir? Edilmiş ise soruşturma açılmış mıdır?

CHP'Lİ HALICI: KAZA DEĞİL CİNAYET

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı da asansör faciası ile ilgili, “Bu skandalın üzeri örtülemez. Bu kaza değil cinayettir!” dedi.

Halıcı, yaptığı açıklamada Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a yurtları en son ne zaman ve ne şekillerde denetlediklerini sorduğunu belirterek “Bakan Bak hala yanıt vermedi. Kendisinden yanıt bekliyoruz, Aydın'da asansör faciasının yaşandığı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda en son denetim ne zaman yapıldı?” ifadelerini kullandı.

Yalım Halıcı açıklamasında şunları kaydetti: “Yurtlarda yemekler kurtlu, ekmekler küflü, yatakhaneler hapishane gibi. İktidarın bunları düzeltmesini geçtik, gençlerin canını dahi koruyamıyorlar! Yurttaki öğrenciler konuyu defalarca dile getirdiklerini, asansörde sorun olduğunu aktarıyor. Haftalar, aylar öncesinden yurtta kalan öğrencilerin CİMER’e ve KYK’ya yaptığı şikâyetler var. Bu skandalın üzeri örtülemez. Bu kaza değil cinayettir! Gençlik ve Spor Bakanlığı da açıklamasında ‘Öğrenci panik yaptığı için öldü’ demeye getirmiş. Valilik ise asansöre fazla kişi bindiğinden bu olay yaşandı diyor. Herkes bilir ki asansörlerde fazla ağırlık varsa asansörler hareket etmez. Bunun adı düpedüz aymazlık, yüzsüzlüktür. Utanmasalar ölen öğrenciyi suçlayacaklar. Yurt yönetimi başta olmak üzere KYK Genel Müdürü, Valilik ve Milli Eğitim Bakanı bunun hesabını vermelidir.” (HABER MERKEZİ)