Ankara'nın mektubuna Atina'dan tepki: 'Gerçekleri çarpıtma girişimi'

Kathimerini'ye konuşan diplomatik kaynaklar, Çavuşoğlu'nun AB, BM ve NATO'ya gönderdiği mektupları 'gerçekleri çarpıtma girişimi' olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Atina-Ankara ilişkilerine dair Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO'ya gönderdiği mektuba Yunanistan'dan yanıt geldi. Kathimerini gazetesine konuşan diplomatik kaynaklar, Ankara'nın mektubunu 'gerçekleri çarpıtma girişimi' olarak niteledi.

Türkiye'den Yunanistan'a yöneltilen suçlama ve iddiaların 'uluslararası hukukun temel ilkeleriyle, özellikle de uluslararası deniz hukukuyla çeliştiği' savunuldu. Yunanistanlı kaynaklar, 'Türkiye'nin uzun süredir devam eden, asılsız ve yasadışı tek taraflı iddialarını mide bulandırıcı bir şekilde tekrarladığını' ileri sürdü. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın BMGK'nin tüm üyelerine, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e birer mektup göndererek 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik tehditlerini' ileteceği duyurulmuştu. Bunun ardından, Çavuşoğlu'nun da 'Ege sorunlarının çözümüne ilişkin Türkiye’nin tutumunu ve görüşlerini açıklayan' mektuplar gönderdiği belirtildi.

Türkiye, Yunanistan’ı Ege Denizi'nde askerden arındırılmış statüye sahip adaları 'işgal etmekle' ve Girit’te konuşlu S-300 hava savunma sistemlerini kullanarak F-16 savaş uçaklarını 'taciz etmekle' suçluyor. Yunanistan, iddiaları reddederken Türk uçaklarının bildirim yapmadıklarını ve hava sahasını ihlal ettiği suçlamasını yöneltiyor. (DIŞ HABERLER)