Almanya sandık başına gidiyor: Yeni dönemde neler olacak?

Almanya'da 16 yıllık Merkel dönemi sona eriyor. Seçim kampanyası döneminde Gazete Duvar'a konuşan şansölye adayları yeni döneme ilişkin mesajlarını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya yarın sandık başına gidecek ve 16 yıllık Angela Merkel dönemi sona erecek. Almanya'nın Türkiye'ye yönelik yeni politikası da yeni koalisyon hükümetini kuracak partilerin müzakereleri sonucu şekillenecek.

83 milyon nüfuslu Almanya'da seçmen sayısı 60 milyon 400 bin. Seçmenlerin 30 milyon 100 bini kadın, 29 milyon 200 bini erkek. İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 2 milyon 800 bin. Bu seçimlerde oy kullanma hakkına sahip göçmen kökenli sayısı 7 milyon 400 bin ile toplamın yüzde 12'sine tekabül ediyor. Yaklaşık 900 bin Türkiye kökenli seçmen de sandık başına gidecek. 

Avrupa Birliği'ndeki etkin rolü ve çok sayıda göçmene ev sahipliği yapması nedeniyle Türkiye'yi de yakından ilgilendiren Almanya'daki seçimlerde partilerin şansölye adayları seçim kampanyaları boyunca Gazete Duvar'dan Ayşe Karakülhancı'ya özel röportaj verdi. Adaylar, genel politikalarının yanı sıra Türkiye'ye yönelik düşüncelerini de anlattı. Almanya'daki partilerin tarihçelerine, şansölye adaylarıyla yapılan söyleşilere, adayların portrelerine ve Günsu Durak'ın hazırladığı 'Uzaktaki Komşumuz Almanya' söyleşilerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.