Almanya Ekonomi Bakanı: AB'nin, Rus yaptırımlarına karşı birliği dağılmaya başladı

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, AB ülkelerinin Rus yaptırımlarına dair vardığı birliğin dağılmaya başladığını söyledi.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Avrupa Birliği'ndeki (AB) Rus yaptırımlarının uygulanmasına dair varılan birliğin "parçalanmaya başladığına" dair korkularını dile getirdi.

Reuters'in haberine göre, Habeck düzenlediği basın toplantısında, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra Avrupa birlik olursa neler olabileceğini gördük. Yarınki zirve açısından umalım ki böyle devam etsin. Ama şimdiden tekrar dağılmaya ve parçalanmaya başladı" dedi.

AB liderleri, Rusya'ya karşı petrol ambargosunu da içerebilecek yeni bir yaptırım paketini ve Rus gazı da dahil olmak üzere fosil yakıtlara bağımlılığı sona erdirmeyi hızlandırmayı amaçlayan programı görüşmek üzere pazartesi ve salı günü bir araya gelecek.

Avrupa ülkeleri, cuma günü Macaristan'ı ikna edebilmek için Rus petrolünün deniz yoluyla teslimatına ambargo koyup boru hattıyla teslimatına izin verecek bir anlaşmaya varabilmek için uğraştılar.

Avrupa Komisyonu bu ay Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar önermiş ancak bunlar Macaristan'ın çekincesiyle onaydan geçmemişti. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayan yaptırım paketi teklifini, ekonomilerine büyük zarar vereceğinden dolayı destekleyemeyeceklerini açıklamıştı ve Rus petrolüne dayanan sistemlerini dönüştürmek için en az 5 yıla ihtiyaçları olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)