Orban: AB zirvesinde Rus petrolüne yaptırım görüşülmemeli

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantısında Rus petrolüne uygulanmak istenen ambargonun tartışılmaması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Avrupa Konseyi Başkanı'na yazdığı bir mektupta, AB'nin Rusya'ya karşı petrol ambargosu da dahil olmak üzere önerdiği yeni yaptırımların, gelecek haftaki zirvede tartışılmaması gerektiğini söyledi.

Reuters'in haberine göre, 23 Mayıs tarihli mektupta Orbán, toplantıya kadar bir çözüm bulunmasının olası olmadığını ve Macaristan'ın tüm önemli sorunlar çözülene kadar önerilen AB yaptırımlarını kabul edecek durumda olmadığını söyledi.

Avrupa Komisyonu bu ay Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar önermiş ancak bunlar Macaristan'ın çekincesiyle onaydan geçmemişti. Orbán, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayan yaptırım paketi teklifini, ekonomilerine büyük zarar vereceğinden dolayı destekleyemeyeceklerini açıklamıştı ve Rus petrolüne dayanan sistemlerini dönüştürmek için en az 5 yıla ihtiyaçları olduğunu söylemişti.

Orbán, "çözümler yaptırımlardan önce gelmeli" diyerek tutumunu yineledi: "Avrupa Konseyi'nin 30-31 Mayıs'taki özel toplantısından önce kapsamlı bir çözüm bulunması pek olası değil. Yaptırım paketini bir uzlaşma olmadan liderler düzeyinde tartışmanın verimsiz olacağına inanıyorum." (DIŞ HABERLER)