Macaristan Başbakanı: Rusya'ya petrol yaptırımı önerisini destekleyemeyiz

Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa Komisyonu'nun Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayan yaptırım paketi teklifini, ekonomilerine büyük zarar vereceğinden dolayı destekleyemeyeceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orban yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı petrol ambargosunu da içeren yeni yaptırım paketi önerisini mevcut haliyle desteklemeyeceği yönünde açıklama yaptı. 

Orban, Avrupa Komisyonu'nun Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayan mevcut önerisinin Macar ekonomisine atılacak "atom bombası" anlamına geleceğini söyledi ve Macaristan'ın çıkarlarını karşılayacak yeni bir teklif olduğu takdirde müzakereye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

'1,5 DEĞİL 5 YILA İHTİYACIMIZ VAR'

Reuters'in haberine göre, Macaristan Başbakanı Orban, devlet radyosuna yaptığı açıklamada Macaristan'ın yaklaşık yüzde 65'i Rus petrolüne dayanan mevcut sistemini dönüştürmek için 1.5 değil 5 yıla ihtiyacı olduğunu belirterek rafinerilerine, boru hatlarına ve nakliye sistemine büyük yatırımlar yapması gerektiğini söyledi. Orban, AB ile işbirliği yapmak istediklerini ancak Macaristan’ın çıkarlarını hesaba katarlarsa bunun mümkün olacağını belirterek yeni bir teklif beklediklerini duyurdu.

'DÖNÜŞÜM İÇİN ZAMAN GEREKİYOR'

Komisyon’un çarşamba günü sunduğu altıncı yaptırım paketi Ukrayna'ya saldırılardan beri Rusya’ya en sert yaptırımları içerirken bazı ülkeler petrol yasağıyla ilgili oldukça endişeli.

Macaristan ve Slovakya'ya 2023'ün sonuna kadar süre verilebileceğini söylese de, birkaç doğu AB ülkesi yasağın kendilerine uyum sağlamak için yeterli zaman vereceğinden şüphe duyuyor.

SLOVAKYA MUAFİYET İSTEMİŞTİ

Slovakya Ekonomi Bakanı da benzer şekilde bu yaptırımların kendilerine uygun olmadığını söylemiş ve petrol ambargosundan muafiyet isteyeceklerini açıklamıştı.

Slovakya, ithal ettiği ham petrolün neredeyse tamamını Rusya'dan alıyor. Ülkenin 120 günlük rezervi olduğunu söylendi. Bakanlık, farklı petrol türlerinin işlenmesinin hemen mümkün olmadığını ve teknoloji değişiminin finansal ve zamansal olarak zor olduğunu açıkladı. Rusya’dan Slovakya’ya gelen petrol, Sovyet döneminden kalma Druzhba boru hattı yoluyla geliyor. (DIŞ HABERLER)