Adana'da ithal atık protestosu: Bakanlık yalanladı ama çöpler burada

Adana'nın ithal atık çöplüğüne dönüştürülmesi protesto edildi. Eylemde "Bakanlık yalanladı ama çöpler göz önünde. Bereketli topraklar bunu hak etmiyor. Atıklar hemen kaldırılmalı" çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

ADANA - İthal çöplük krizinde, bakanlığın yalanmasına rağmen Adana'nın farklı noktalarına plastik atık bırakıldığına ilişkin görüntüler ortaya çıkmaya devam ederken, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde soruna dikkat çeken bir protesto gösterisi düzenlendi. Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB), Adanalı sanatçı Haluk Levent’in başkanlığını yaptığı AHBAP Platformu üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler, ithal plastik atıkların bulunduğu bir su kanalında basın açıklaması gerçekleştirerek, sevgi çemberi oluşturdu.

YERLİ VE YABANCI ATIKLAR SU KANALI KENARINA BIRAKILMIŞ

Adana Tabip Odası Başkanı Doktor Selahattin Menteş, Adana Baro Başkanı Avukat Semih Gökayaz, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Mimar Sedat Gül, Veteriner Odası Başkanı Nihat Köse, Toplumsal Farkındalık Derneği Başkanı Ramazan Keleş, AHBAP Platformu Adana üyeleri ve aktivist Selim Ağaçdalı ile çevrecilerin katıldığı protestoda, Seyhan İlçesi Yenidam Mevkii’nde bulunan su kanalının kenarında yasadışı olarak terk edilmiş çöpler incelendi. Aralarında Türkiye’de üretimi olmayan ve satışı yapılmayan ambalajların da bulunduğu atıkların bir kısmının yeni dökülmüş olduğu gözlendi.

'BEREKETLİ TOPRAKLAR BUNU HAKETMİYOR'

Dünya Çevre Günü’nde Adana’nın ithal atık sorununa özellikle dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, Çukurova’nın bereketli topraklarının çöple anılmayı hak etmediğini söyledi. Menteş “Bir an önce bu olaya son verilmesi gerekli. Buradaki atıklar bir an önce kaldırılmalı ve bir daha atılmamalı. Hatta ithal atık istemiyoruz. Türkiye’de ve Adana’da sıfır atık politikasıyla kendi atığımızı dönüştürmemiz şarttır. Bunun haricinde doğamızı kirletmekten başka bir şey yapılmıyor. Şimdi 5 Haziran Çevre Günü nedeniyle el ele tutuşup bir sevgi çemberi oluşturacağız. Ancak bu bir uyarıdır. Lütfen bu uyarıyı dikkate alsınlar” çağrısında bulundu.

'BAKANLIK YALANLADI AMA GERÇEK GÖZ ÖNÜNDE'

Eyleme katılan Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ithal atıkların çevreye bırakıldığı iddialarını yalanladığını anımsatarak, “Hepimizin temiz su içmeye, temiz hava solumaya, güzel bir dünyada yaşamaya hakkı vardır. Fakat ne yazık ki bu hak devlet eliyle, kamu yöneticileri eliyle görmezden gelinmektedir. Adana’da bulunduğumuz bu noktada ithal çöplerin gelişi güzel kanal boyu döküldüğüne hep birlikte tanıklık etmekteyiz. Bakanlık yalanladı ama çöpler burada, somut gerçek burada” dedi. Gökayaz, şimdiye kadar yapılan protestoların dozunun yeterli gelmemesi halinde farklı eylemlerle kamuoyunun dikkatini çekeklerinin altını çizdi.

AHBAP: DOĞAYI ZEHİRLEYEREK YAŞAYAMAYIZ

AHPBAP Platformu Temsilcisi Ilgın Torlak ise söz verildiği gibi atıkların toplandığını ve uygun bir şekilde imha edildiğini görmek için bir araya geldiklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Atıkların doğamıza sularımıza karışmasına ve onları kirletmesine karşı dur demek için buradayız. Sadece kendimiz ve gelecek kuşaklar için değil, doğadaki tüm bitki ve hayvan ahbaplarımız için buradayız. Doğayı bu şekilde tahrip ederek, zehirlemeye devam ederek yaşayamayız. Geleceğimizi karanlığa teslim etmek zorunda değiliz. Buraya çöplerin derhal toplanması ve uygun şekilde imha edilip edilmediğini kontrol etmek için geldik. Raporumuzu diğer akademik odalar, mesleki kuruluşlar ve başkanımız Haluk Levent ile de paylaşacağız.” 

Konuşmaların ardından katılımcılar el ele tutuşarak sevgi çemberi oluşturdu. Bu anlar farkındalık oluşturması için Adana’nın tanınmış sosyal medya fenomenlerinden aktivist Selim Ağaçdalı’nın yönettiği “Biz Adanalıyık” sosyal medya hesabından da canlı yayınlandı. (YURT HABERLER)

Etiketler ADANA atık protesto