ABD Hazine Bakanı Yellen'den Çin'e ilk ziyaret: 'Kısıtlamalardan endişeliyiz'

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'e yaptığı ilk resmi ziyarette, ülkenin çip ve elektronik yapımında kullanılan bazı metallerin ihracatını kısıtlamasından 'endişeli' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'e yaptığı ilk resmi ziyarette, ülkenin çip ve elektronik yapımında kullanılan bazı metallerin ihracatını kısıtlaması konusunda konuştu. Yellen, söz konusu kısıtlamalar karşısında 'endişeli' olduğunu dile getirdi.

AA'nın aktardığına göre, başkent Pekin'de Çin Başbakanı Li Qiang ile yaptığı görüşme öncesinde ABD'li iş insanlarıyla bir araya gelen Yellen, yaptığı açıklamada, "Çin'in kritik öneme sahip iki metalin ihracatını kısıtlamasından ötürü endişeliyim" ifadesini kullandı.

'KISITLAMALARI EKONOMİK AVANTAJ AMACIYLA KULLANMIYORUZ'

Yaptığı açıklamada, 'Çin'in ABD'li şirketlere karşı aldığı önlemlerden özellikle rahatsız olduğunu' kaydeden Yellen, 'Çin'in hem kritik elementlerin ihracatını kısıtlaması hem de şirketlere karşı aldığı kararların ülkesine olan etkilerini değerlendirdiklerini' belirtti. Yellen, ABD'nin ihracat kısıtlamalarını savunarak, 'Çin'in bu kısıtlamaları Washington'ın ekonomik avantaj elde etmek amacıyla kullandığına' ilişkin suçlamalarını reddetti.

Çin'deki görüşmelerinde bu kararların ABD'nin ulusal güvenliğini korumak için alındığını söylediğini aktaran Yellen, bu kararların altında ekonomik avantaj sağlama motivasyonu bulunmadığını belirtti. Dün Çin'e giden Yellen, ülkedeki temasları öncesi yaptığı Twitter paylaşımında, Çin'le 'sağlıklı bir ekonomik rekabet' arayışında olduklarını söylemişti.

ABD VE ÇİN'DEN KARŞILIKLI KISITLAMALAR

ABD, haziran ayında yapay zeka çiplerinin Çin'e ihracatına yeni kısıtlamalar getirmeyi düşündüğü bildirmişti. Pekin yönetimi ise Mayıs 2023'te ABD'li mikroçip üreticisi Micron Technologies'in güvenlik incelemesinden başarısız olduğunu bildirmişti. Çin, yeşil ve dijital dönüşümde kritik olan pek çok üründe kullanılan galyum ve germanyum metallerinin ihracatını, 'ulusal güvenlik ve çıkarları koruma' gerekçesiyle kısıtlamıştı.

Kısıtlama gereği, çip ve elektronik yapımında kullanılan galyum ve germanyum ihracatından önce ilgili makamlardan onay alınması gerekiyor. Kısıtlama, 1 Ağustos itibarıyla yürürlükte olacak. Bu iki elementin en büyük üreticisi olan Çin, dünyadaki galyum üretiminin yüzde 95'ini, germanyum üretiminin ise yüzde 67'sini karşılıyor. (DIŞ HABERLER)