YAZARLAR

7 Haziran’dan bir hafta önce, bir hafta sonra

Davutoğlu o günleri tüm açıklığıyla anlatmadığı sürece, Sedat Peker kadar bile siyasi kariyer hesabı yapmamalı. O sırları mahfuz tuttuğu sürece "AKP’li" kalmaktan, o prangadan kurtulamaz.

Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde, çözüm sürecini kendilerinin bitirmediği yönündeki iddiasını tartışmaya gerek yok. Her şey hepimizin gözü önünde oldu. 28 Şubat 2015 tarihli Dolmabahçe Mutabakatı’ndan itibaren olayların nasıl seyrettiğini o dönemi yakından takip eden biz gazeteciler neredeyse günü gününe hatırlıyoruz.

28 Şubat’tan 7 Haziran’a kadarki üç karanlık ay boyunca (öncesi ve sonrasında da) şu an muhalefette görünen Ahmet Davutoğlu başbakanlık koltuğundaydı ve Kürtlerin deyimiyle “öküzün kulağında yatmamışsa”, bizden farklı alarak sadece o dönemki hazırlıkların sonuçlarını değil, ön aşamasını da yakından biliyordur.

Yazının konusu değil ama yeri gelmişken altını çizelim: Davutoğlu o günleri tüm açıklığıyla anlatmadığı sürece, Sedat Peker kadar bile siyasi kariyer hesabı yapmamalı. Zira tıpkı Peker’deki gibi Davutoğlu’nun da elindeki en büyük gücü, o dönemin sırları. O sırları mahfuz tuttuğu sürece "AKP’li" kalmaktan, o prangadan kurtulamaz.

Kronolojiye geçmeden tekrar hatırlatalım ki, aşağıdaki olaylar silsilesinin hepsi, iktidarda olmadığı için Davutoğlu tarafından açıklığa kavuşturulabilir. Tabii bunlar sadece iktidarın değil aynı zamanda Davutoğlu’nun da sırlarıysa, ayrı mesele.

Gelelim kronolojiye…

28 Şubat-7 Haziran arası, aslında 7 Haziran-1 Kasım arası kanlı dönemin ön aşaması olduğu için son derece kritik. Çünkü çözüm süreci bir anda değil, ağır ağır, 28 Şubat-7 Haziran arasında bitirildi. 7 Haziran-1 Kasım arası MHP’yle yeni iktidar yapısının hazırlık safhası, sonrası ise “Yenikapı ruhuna” beden verilmesi dönemiydi.

Bu dönemin geniş bir kronolojisini çıkarmak gerekiyor ama şimdilik sadece 7 Haziran seçimlerinden bir hafta önce ve bir hafta sonrasında HDP’ye karşı neler yapıldığını hatırlamak, çözüm sürecinin nasıl bitirildiğini ve 1 Kasım’a nasıl bir hazırlık yapıldığını anlamak için ziyadesiyle yeterli.

1 Haziran 2015

On binlerce kişinin katıldığı Muş mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nu canlı yayında tartışmaya davet etti. Davutoğlu'na seslenen Demirtaş, "Ahmet hoca, eğer çekiniyorsan, çıkamıyorsan Cumhurbaşkanı Erdoğan da gelsin, ikinizle birlikte tartışalım. Meydanlarda söylediğin yalanları yüzüme karşı da söyle ki, bir bakayım yüzün kızarıyor mu kızarmıyor mu" dedi. AKP'nin savaş politikalarına da dikkat çeken Demirtaş, "Barajı aşamazsak bütün Türkiye'yi kana bulayacaklar, teslim alacaklar" uyarısında bulundu.

2 Haziran 2015

1- Seçimlere altı gün kala HDP’ye yönelik saldırılar devam ediyor. Silvan ve İdil’den sonra, Van’da HDP’lilere saldırıldı. İddiaya göre gece saatlerinde bir otoparkta halay çeken HDP’li gençlere Hüda-Par il binasından çıkan kalabalık bir grup saldırdı.

2- HDP Genel Merkezi'ne yapılan silahlı saldırının ardından bu kez Eskişehir'deki HDP seçim bürosu silahlı saldırıya uğradı. Saldırıya ilişkin kimse gözaltına alınmazken, HDP'lilerin saldırı olabileceğine dair daha önce polise başvurdukları belirtildi. 

3- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 11 Nisan günü Ağrı-Diyadin’e bağlı Tendürek Dağı'nda askerlerle PKK’liler arasında çözüm sürecinde çatışma çıkmasını engellemek üzere canlı kalkan olan ve bu esnada öldürülen HDP eski İlçe Eş Başkanı Cezmi Budak’ın ailesini ziyaret etti.

3 Haziran 2015

1 - Çözüm süreciyle birlikte askerlerin boşalttıkları köylerde yeniden mevzilendiği görülürken, birçok yerde yeni kontrol noktaları oluşturuldu, baskın ve gözaltılara hız verildi. Şırnak’ta birçok mahallede yapılan ev baskınlarında 30, Silopi’de de 17 kişi gözaltına alındı.

2 - Mardin Kızıltepe’de 1992-1996 yılları arasında 22 yurttaşın, 4’ü asker 9 kişi tarafından yargısız infaz edildiği Kızıltepe JİTEM davasının 2. duruşması görüldü. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya yalnızca müşteki ve sanık avukatlarının bir kısmı katıldı. Sesli ve görüntülü bağlantı sisteminin (SEGBİS) çalışmadığı ve mahkemenin esas başkanının ilçe seçim kurulunda görevlendirilmesi nedeniyle başka bir hakimin vekaleten başkanlık ettiği duruşmada, avukatlar mahkemenin gayriciddi bir tutum sergilediğini ifade ederek, "Devlet bazı kimseleri öldürüyor ve bu olabilir’ tutumu gösteriyorsunuz” diye tepki gösterdi.

4 Haziran 2015

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde, şoför Hamdullah Öğe'nin ölümüyle sonuçlanan HDP seçim aracına yönelik saldırının detayları ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre katledilen Hamdullah Öğe'nin vücudunda 30'dan fazla mermi izi bulunuyor. Öğe'nin araçtan indirilip işkenceye uğradığı ve daha sonra kurşuna dizildiği tahmin ediliyor. İnfaza ilişkin çarpıcı açıklamalar yapan HDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, “Bu cinayet için AKP hükümeti tarafından özel talimatla görevlendirilmiş kontraların Çewlik'e, Kanireş'e gönderildiğini biliyoruz” diye konuştu. 

5 Haziran 2015

1- HDP’nin Diyarbakır’da gerçekleştirdiği tarihi kalabalıktaki mitinge IŞİD tarafından bombalı saldırı düzenlendi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasına başlayacağı esnada yaşanan patlamada ilk belirlemelere göre yüzlerce yaralı olduğu, saldırıda beş kişinin de yaşamını yitirdiği bildirildi.

2- HDP'nin Diyarbakır'daki mitingine yönelik saldırıyı değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Herkes tahriklere gelmeden demokratik hakkını en ideal şekilde pazar günü kullanmaya hazırlanmalı, siyasi partiler tabanlarına sükuneti telkin etmelidir" dedi. Başsağlığı dilemek için HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ulaşmaya çalıştığını söyleyen Erdoğan, “Yaklaşık 1 saattir HDP Eş Başkanını arkadaşlarıma arttırıyorum. Henüz telefonuna ulaşamadığımız için geçmiş olsun dileklerimizi iletemedik, bunu da buradan belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

3 - Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesi İstasyon Meydanı'nda düzenlenen HDP seçim mitingine AKP'liler ve ırkçı gruplar tarafından düzenlenen saldırılarda biri ağır 17 kişi yaralanırken, Aydın Taşkesen adlı yurttaş yakılan aracın içine atılarak katledilmek istendi. Taşkesen’nin yakılan seçim minibüsünün içine sokularak yakılmak istenmesi ve ağır yaralanmasına ilişkin Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan sanatçı Beren Saat, "Erzurum'da HDP minibüsünü kullanan şoförü yaktılar! Terörist diye diye, halk terörist oldu. Nasıl bir nefret yarattınız. Bu altı üstü siyasi bir seçim. Artık hedef göstermeyin ne olur… Ekmek almaya giden çocuğun, şoförün, gazetecinin elinize bulaşan kanının hesabı çok korktuğunuz öbür dünyada sorulur" diye yazdı.

6 Haziran 2015

Diyarbakır’da dün HDP seçim mitinginde yüzbinlerin ortasında bomba patlatılarak gerçekleşen katliamdan sonra halka hitap eden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, provokasyonlara karşı halkı dikkatli olmaya çağırdı. Demirtaş, "Bizim adımıza şu saatten sonra kimse sokakta kalmamalı. Batman, Cizre, Mardin halkına çağrı yapıyorum, şu saatten sonra sokakta olanlar bizden değildir demektir" çağrısı yaptı.

7 Haziran 2015

Türkiye genelinde yapılan seçimlerde HDP, yüzde 10’luk seçim barajını aştı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP’nin barajı büyük bir zaferle aştığı seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklamayı yaptı. Demirtaş, “Artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. HDP Türkiye'dir, Türkiye HDP’dir” derken, Yüksekdağ ise “Dünyanın yarısını sırtında kazanan kadınlar muhteşem bir zafer kazandı. 7 Haziran seçim zaferi aynı zamanda bir kadın zaferi ve devrimidir” diye konuştu. Gecenin ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan sonuçlara göre HDP’nin başarısı, AKP’nin tek başına iktidar olamamasını sağlıyor.

8 Haziran 2015

1 - Resmi sonuçlara göre HDP, yüzde 13.1'lik oy oranına ulaşarak 6 milyon 52 bin oy aldı, 80 milletvekili çıkardı. 

2- AKP'nin seçim yenilgisinden sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yaparlar” dedi.

9 HAZİRAN 2015

1 - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNN International televizyonunda Christiane Amanpour'a konuştu. Demirtaş, HDP’nin aldığı oy oranı, Tayyip Erdoğan’ın genel seçimlerdeki tutumu, çözüm süreci ve dış politikaya yönelik soruları yanıtladı. Çözüm sürecine yönelik önemli mesajlar veren Demirtaş, Erdoğan’ın tutumunun çözüm sürecini sekteye uğrattığını kaydetti. Demirtaş, “Son iki yıllık dönemde diyalog süreci vardı. Seçim döneminde hükümetin ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı nedeniyle çözüm süreci donduruldu. Her zaman sürecin devam etmesi gerektiğini söyledik. Abdullah Öcalan grupların silah bırakması için hazır olduklarını ve bu çağrıyı yapacağını söyledi” dedi. Çözüm sürecinin kaldığı yerden tekrar başlayabileceğini dile getiren Demirtaş, “Koşullar ne olursa olsun barışçıl çözümü destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2- HÜDA-PAR’a yakınlığıyla bilinen İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran, Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. PKK saldırıyla ilgisi olmadığına dair açıklama yaptı.

10 HAZİRAN 2015

1 - Merkezi Diyarbakır'da bulunan Mezopotamya Hukukçular Derneği yönetimi, AKP’ye yakın Ömer Turan’ın Twitter hesabından “Halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik veya aşağılama” suçunu işlediğini belirterek suç duyurusunda bulundu. 9 Haziran günü yapılan söz konusu paylaşımda 1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetlere gönderme yapılarak “Renault, beyaz toros serisinin üretimini durdurmuş olabilir. Ama Toyota'nın pikap serisi bu boşluğu çok rahat doldurur bence” denmişti.

2 - İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesinden sonra silahlı gruplar Diyarbakır’da sokağa indi. Kızının gözleri önünde Bayram Dağtan’ı öldüren gruplar Bayram Özelçi ve Emin Ensen isimli vatandaşları da vurarak öldürdü. Silahlı gruplar gece geç saatlerde de Fesih Çınar isimli bir kişiyi ensesinden vurarak katletti.

3 - Diyarbakır'da yaşanan provokasyona sert tepki gösteren ve bunun üzerinden HDP'yi suçlamanın "alçaklık ve seviyesizlik olduğunu" belirten HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı halen sessiz. Ülkede iç savaş çıkarmak üzere birileri harekete geçmiş, Başbakan ortada yok. Cumhurbaşkanı ortada yok, bakanlar yok. İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı'nın sesi çıkmıyor. Ülke karışsın, bir iç savaş çıksın, ondan sonra 'efendim bakın AKP'nin kıymetini anlayın. AKP hükümetten düşünce ülke kaosa, kargaşaya sürüklendi' denmesini bekliyorlar herhalde" diye konuştu. DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ise saldırıların taşeronunun IŞİD olduğunu öne sürerek “Aytaç Baran'ın vurulmasında asıl amaç, Kürtler arasında bir savaşın fitilini ateşlemektir” dedi.

11 HAZİRAN 2015

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçim sonuçları üzerinden halkın ve seçmenin kendilerine yüklediği sorumluluğun farkında olduklarını ve bu duyarlılıkla tartışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Demirtaş şöyle konuştu: "Erdoğan'a ilişkin kişisel bir husumetimiz yok. Sadece Anayasa'yı çiğneyen pratiklerini eleştiriyoruz. Bunlar devam ettikçe eleştiriye devam edeceğiz. Olası bir hükümetin kurulmasında insan haklarına dayalı ve barış talep eden her türlü çabayı destekleyeceğiz.”

12 HAZİRAN 2015

1 - Diyarbakır’da bulunan Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet, 5 Haziran’da seçim mitingi sırasında bombalı saldırının gerçekleştirildiği alanda açıklama yaptı. Demirtaş, 7 Haziran seçim sonuçlarıyla birlikte Diyarbakır’da yaşanan gerilimin iç savaş ve kaos hazırlığı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bir çok Hizbullah militanı, elemanı şu anda Diyarbakır’da silahlandırılmış durumda. Bir tezgah kurulmuş, kim kimi vuracak o da belirlenmiş” dedi. HDP’nin Diyarbakır mitingindeki bombalı saldırıyla ilgili de Demirtaş, “Kaygım odur ki DAİŞ bağlantılı güçler Türkiye’nin yüzlerce yerinde eylem talimatı bekliyor” dedi.

2 - İmralı'ya gitmek için Adalet Bakanlığı'na yaptıkları başvurudan sonra basın mensuplarının karşısına çıkan İmralı Heyeti üyeleri Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan, seçim sonuçlarını ve çözüm sürecini değerlendirdi. Seçim sonuçlarına atıfta bulunan Önder, "Hükümetin milliyetçi oylar uğruna devirdiği müzakere masasını bu halk tekrar dört ayağı üzerine oturtmuştur" dedi. 5 Nisan'dan bu yana Öcalan’la görüşemediklerini hatırlatan Önder Adalet Bakanlığı'ndan yanıt beklediklerini söyledi.

13 HAZİRAN 2015

1 - HDP'nin 5 Haziran'da Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirdiği mitinge yönelik bombalı saldırıda ağır yaralanan Ali Türkman, tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Türkmen'in yaşamını yitirmesi ile saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükseldi. Saldırıda daha önce Ramazan Yıldız, Necati Kulur, Şehmuz Kaçan ve Civan Arslan yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

2 - Diyarbakır'da Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın dernek binası önünde silahlı saldırıda öldürülmesinden sonra çıkan olayları takip eden Doğan Haber Ajansı muhabirleri Canan Altıntaş, Serdar Sunar ile İhlas Haber Ajansı muhabiri Burak Emek bir grup tarafından saldırıya uğramıştı. Yüzüne aldığı darbeler nedeniyle yaralanan DHA Muhabiri Altıntaş'ın tedavisi hastanede devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP'li Diyarbakır milletvekilleri Altıntaş'ı hastanede ziyaret etti. Demirtaş, doktorlarından sağlık durumu hakkında bilgi aldıktan sonra Altıntaş'tan olayın nasıl gerçekleştiğini dinledi.

14 HAZİRAN 2015

1 - Siyasete girdiği 2007 yılından bu yana Emniyet'ten koruma amaçlı polis istemeyen Selahattin Demirtaş'a 2 koruma polisi verildi. 5 Haziran’da HDP Diyarbakır mitingine bomba konulması ve ardından Diyarbakır'da 4 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylardan sonra Demirtaş'a koruma verilmesi kararı alındığı bildirildi.

2 - Diyarbakır'da 3 HDP'linin katledildiği, 2'si ağır 8 kişinin de yaralandığı silahlı grupların saldırısından sonra polisin ev baskınlarında gözaltına alınan 1'i çocuk 20 kişi adliye çıkarıldı. Adliyede ifadesi alınanlardan altı kişi tutuklandı.

15 HAZİRAN 2015

1 - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörü, Van’da 7’incisi düzenlenen Mezopotamya Tıp Kongresine, Kürtçe sunum yapıldığı gerekçesiyle kurumsal olarak katılmadı. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç “Dünyanın her yerinden ün yapmış doktorların, araştırmacıların katıldığı kongreye bilim yuvası diye adlandırdığımız bir üniversite rektörünün katılmaması bizi hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi. 

2 - HDP için anketörlük yapan Merve Temkin (26) ve Mahmut Çelik (38) HDP Genel Merkezi’nin yüz metre ilerisindeki ara sokakta kimliği belirsiz kişilerin bıçaklı saldırısına uğradı. Merve Tekin’i ayağından Mahmut Çelik’i baldırından bıçaklayan saldırganlar saldırı ardından kayıplara karıştı. Olayın ardından çok sayıda polis bölgeye sevk edildi. Daha önce de HDP Genel Merkezi silahlı saldırıya uğramıştı.


İrfan Aktan Kimdir?

Gazeteciliğe 2000 yılında Bianet’te başladı. Sırasıyla Express, BirGün, Nokta, Yeni Aktüel, Newsweek Türkiye, Birikim, Radikal ve birdirbir.org ile zete.com web sitelerinde muhabirlik, editörlük veya yazarlık yaptı. Bir süre İMC TV Ankara Temsilciliği’ni yürüttü. "Nazê/Bir Göçüş Öyküsü" ile "Zehir ve Panzehir: Kürt Sorunu" isimli kitapların yazarı. Halen Express, Al Monitor ve Duvar'da yazıyor.