VİDEO

600 yıllık tarihe sahip Diyarbakır güvercinleri

Diyarbakır'da kente ait ırk güvercinler sergilendi. Hayvanseverler, Diyarbakır'a has, güzellikleriyle meşhur kuşların tescillenmesini ve koruma altına alınmalarını istedi.

Ardıl Batmaz

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde güvercin sevenler, kente ait ırk güvercinleri tanıttığı gecede bir araya geldi. Diyarbakır Irk Güvercinleri ve Posta Güvercinleri Derneği'nin 'Güvercin Oteli'nde düzenlenen gecede, hayvanseverler 21 ırktan 50'den fazla güvercini sergiledi.

Diyarbakır Irk Güvercinleri ve Posta Güvercinleri Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Toğcu, "Bu kadar çeşitliliğe sahip güvercin hiçbir ülkede yok. Birçoğunun da nesli tükenmek üzere. Devletin bu güvercinleri sahiplenmesi lazım" diye konuştu. Diyarbakır güvercinlerinin 600 yıllık geçmişe sahip olduğunu söyleyen Toğcu, "Dünyada eşi benzeri yoktur" dedi.

Kentte "küreng", "gökela", "narinci", "ciğeri", "atlas", "zeytini", "kekme atlas", "kekme yusufi", "zengu", "yusufi", "karakuyruk", "miski", "beyaz", "mısırı", "kurugök", "kurukara", "siyah parçalı", "beyaz parçalı", "bozak", "kekme ciğeri" ve "niski" ırk güvercinler bulunuyor.

Dernek başkanı Toğcu, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Diyarbakır’da posta güvercin yarışmalarının bittiğini söyledi ve kentte güvercin kültürünün çok yaygın olduğu aktardı. Toğcu, Diyarbakır'da 3 bin 500 - 4 bin güvercin besleyen hayvansever olduğunu, 7-8 güvercin oteli ve derneği bulunduğunu ifade etti.