15 gün önce tahliye edilen ağır hasta mahkum Çardak hayatını kaybetti

“Toplum güvenliği için tehlikeli” denilerek tahliyesi uzun süre engellenen ve 15 gün önce salıverilen ağır hasta mahkum İsmet Çardak, geçirdiği kalp krizinin ardından hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aralıklarla 25 yıl cezaevinde kalan ve tahliyesi uzun süre engellenen ancak 15 gün önce tekerlekli sandalye ile özgürlüğüne kavuşan ağır hasta mahkum İsmet Çardak, yaşamını yitirdi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Elazığ R Tipi Kapalı Cezaevi’nde “genetik miopati” denilen kas erimesi hastalığı nedeniyle tedavi gören ağır hasta tutsak İsmet Çardak, avukatlarının itirazı sonrasında Adli Tıp Kurumu’nin hazırladığı “kendi başına yaşamını idame edemez” raporu sonucunda 28 Şubat'ta tahliye edildi. Yürümekte zorlanan Çardak, cezaevinden tekerlikli sandalye ile çıktı. 

İsmet Çardak bugün Diyarbakır'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi. Çardak’ın cenazesi Yeniköy Mezarlığı’nda ailesi ve sevenleri tarafından defnedildi. 

1992 yılında tutuklanıp müebbet hapse mahkum edilen İsmet Çardak, cezaevinde “genetik miyopati” denilen genetik bir kas erimesi hastalığına yakalandı. Önceleri bel fıtığı ve siyatik denilerek yanlış tedavi uygulanan Çardak’ın tedavisi bulunmayan hastalığının ilerlemesi sonucu 23 yıl sonra, 6 Nisan 2015’te Adli Tıp Kurumu’nun raporu doğrultusunda tahliye edildi.

7 yıl ailesinin yanında yaşamını ve tedavisini sürdüren Çardak hakkında, 21 Şubat 2022'de muayene olduğu Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından “infazının ertelenmesine gerek olmadığı” yönünde rapor hazırlandı. Üstelik raporda, “hastalığının tedavisi yok” denildi. İsmet Çardak, bu rapor doğrultusunda bir kez daha tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Cezaevine konuldu.

Tutuklandıktan kısa bir süre sonra rahatsızlanan Çardak, hastaneye kaldırıldı ve tedavi gördüğü hastanenin Noroloji ve Fizik Bölüm doktorları tarafından Çardak için bir kez daha “cezaevinde kalamaz” raporu verildi. Ancak tahliye edilmeyen İsmet Çardak, Erzurum Dumlu 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildi. Burada da hastaneye kaldırılan Çardak’ın ağır hastalığından dolayı yaklaşık 6 ay önce tedavi için Elazığ R Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü. Burada avukatların itirazı sonrası 28 Şubat tarihinde tekerlekli sandalye ile tahliye oldu.

 

(HABER MERKEZİ)