'10 Ekim katliamı siyasi cinayettir'

Ankara Gar Katliamı'nda vefat eden 103 kişi, Didim'deki Elif Kanlıoğlu Barış Parkı’nda düzenlenen etkinlikle anıldı. Konuşmalarda, 10 Ekim'in siyasi cinayet olduğuna vurgu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

AYDIN - Ankara'da 6 yıl önce IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamda katledilen 103 kişi, Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen eylem ve etkinliklerle anıldı. Aydın'ın Didim ilçesinde 10 Ekim Didim Umut Tiyatrosu Sanat, Kültür, Turizm ve Barış Derneği ile Emek ve Demokrasi Platformu'nun düzenlediği anma töreni, Cemevi’nden başlayan yürüyüşle başladı. Ankara Gar katliamında hayatını kaybeden Elif Kanlıoğlu adına açılan Elif Kanlıoğlu Barış Parkı’na yürüyen kitle, burada 1 dakikalık saygı duruşunda bulunarak, katliamda vefat edenleri andı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış Derneği adına ortak bildiriyi, 10 Ekim Didim Umut Tiyatrosu Sanat, Kültür, Turizm ve Barış Derneği Başkanı Türkan Şener okudu.

'FAİLLERİ GİZLEYENLER, KATLİAMIN ORTAĞIDIR'

Bildiride, ‘’İnsanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz’’ denildi.

‘10 Ekim siyasi bir cinayettir’ ifadelerinin yer aldığı ortak bildiride ayrıca ‘’ 7 Haziran 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü?’ soruları yöneltildi.

‘YARALILARIN ÜZERİNE GAZ BOMBASI ATTILAR’

Anma törenine katılanlar arasında yer alan ve Ankara Gar Katliamının yakın tanıklarından olan Seyhat Tekin katliama ilişkin şunları söyledi: ‘’10 Ekim 2015’teki mitinge, Didim’den 3 otobüsle, Emek ve Demokrasi Platformu adına katıldık. Ben sağlık emekçiyim, Ankara’ya binlerce kez barış ve demokrasi için gittim. Her defasında hipodromda indiğimizde polisler mutlaka görevlidir ve yolu gösterirler. O gün Ankara'ya vardığımızda Sıhhiye’ye kadar polis görmedik. Yoldaşlarımız halay çekerken 50 metre kadar yakınımda bombalar patladı. 5 dakika sonra birdenbire polisler ortaya çıktı ve hiçbir şekilde bize yardım etmedi. Yaralı arkadaşlarımızı taşıdık, bize destek olmadılar. Yaralı arkadaşlarımızın üzerine gaz bombaları attılar. 'Nerede kaldınız?' diye tepki gösterdik. Tepki gösterdiğimiz için bize tazyikli su sıktılar, arkadaşlarımızı gaz bombasıyla öldürdüler. Ölen arkadaşlarımızın çoğu nefes alamadıkları için öldü. Bunun hesabı er geç sorulacaktır."

‘FAİLLERİN ORTAYA ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ’

Anma törenine katılan Didim Cemevi Başkanı Hüseyin İlhan ise şu açıklamayı yaptı: "10 Ekim 2015’te İŞİD terör örgütü, devletin de göz yumması ile o gün organize bir şekilde bombalı saldırı düzenlemiştir. Ankara Gar Katliamı, Suruç Katliamı’nın devamıdır. Katledilen gençlerimizden birisi de Elif Kanlıoğluydu. Kendisi Didim’liydi ve üniversite öğrencisiydi. Cemevi olarak Elif Kanlıoğlu için bir barış parkı yaptık. 10 Ekim başta olmak üzere Cumhuriyet’ten sonra yaşanan tüm katliamları unutturmamak için demokrasi mücadelesi veriyoruz. Gençlerimize barış ve refah içinde yaşayacak bir ülke bırakmak için mücadelemize devam ediyoruz. Bir kez daha yineliyoruz, katiller bulunsun istiyoruz. Burada göz yumulan bir katliam var, faillerin ortaya çıkarılması için mücadele edeceğiz.’’ 

Basın açıklamasının ardından anma töreni sona erdi. (DUVAR)