10 Ekim anmasına polis engeli: Çok sayıda gözaltı

Polis, Ankara'da 103 kişinin öldüğü 10 Ekim Katliamı’nın altıncı yıl anmasına katılmak isteyenlere saldırdı. Mülkiyeliler Birliği önceki dönem başkanı Demirkent’in de olduğu 22 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişinin “Emek, Barış ve Demokrasi” talebiyle 10 Ekim 2015 tarihinde geldiği Ankara Garı önündeki mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamın üzerinden 6 yıl geçti. 103 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın yıl dönümünde, katliamda vefat edenlerin yakınları, yaralananlar, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne yürümek için Ulus’ta buluştu.

Ankara Garı’na giden tüm yolları barikatlarla kapatan polis alana geçişe izin verilmeyeceğini söyledi. Ellerinde liste olduğunu, liste dışında alana geçişin olmadığını belirten polis, eyleme katılmak isteyenlere saldırdı. Mülkiyeliler Birliği önceki dönem başkanı Dinçer Demirkent’in de olduğu 22 kişi gözaltına alındı.

Polis amirlerinin “Süpürün” talimatının ardından anmaya katılanlar çevik kuvvet eşliğinde Kızılay’dan uzaklaştırıldı. “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganı atan bir kişi de yolda yürüdüğü sırada göz altına alındı. Yürüyüşün fotoğraflarını çekmek isteyen gazetecileri engelleyen polis, gazetecileri darp etti. Polis yol boyunca herhangi bir slogan atıldığında, slogan atan kişilerin direkt gözaltına alınacağını söyledi.

DERNEK BAŞKANI COŞGUN: 10 EKİM SİYASİ BİR KATLİAMDIR

Polisin engellediği anmaya basın mensupları, katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’ten sonra alındı.

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar, “Katil IŞİD İşbirlikçi AKP”,
“Kaybettiklerimizi unutmayacağız unutturmayacağız, “Yaşasın emek ve demokrasi mücadelemiz”, “10 Ekim’i unutma unutturma”, “İnadına barış inadına özgürlük” sloganları attı.

Katliamda eşi Uygar Coşgun’u kaybeden 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Avukat Mehtap Sakinci Coşgun yaptığı konuşmada, “10 Ekim siyasi bir cinayettir. Bizim çocuklarımız neden öldürüldü? Bilinmelidir ki insanlığa karşı suçların faillerini gizleyenler bu suçların ortağıdır. Kardeşlerimizin hayatlarından bizlerin acılarından oy devşirenleri asla unutmayacağız” ifadelerini kullandı.
.

DİSK BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: YİNE TEHDİTLER HAVADA UÇUŞUYOR

10 Ekim Mitingini düzenleyen DİSK, TTB, TMMOB ve KESK temsilcileri altıncı yıl anmasında konuşma yaptı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “10 Ekim’de bu meydanda yitirdiğimiz bütün arkadaşlarımızı bitmeyen bir özlemle saygıyla anıyoruz. Bugün yine seçime giderken tehditlerin hava uçuştuğu bir Türkiye’de, bu ülkenin muhalifine işçisine, ‘İktidara talip olmaktan vazgeçin’ diyorlar. Seçime giden bir Türkiye’de ülkeyi yönetenler gerilimden medet umuyorlar. Demokrasi işçinin, adalet halkın ekmeğidir. Tehditlerin havada uçuştuğu bu süreçte kaybettiğimiz arkadaşlarımıza sözümüz emektir, barıştır, adalettir, halkların kardeşliğidir. Emeğin Türkiye’sini kurana kadar hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

KESK BAŞKANI BOZGEYİK: ACILARIMIZI BİLE YAŞAYAMIYORUZ

KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik ise polisin tutumuna tepki göstererek, “Bu ülkede uzun bir süreden beri acılarımızı bile yaşayamıyoruz. Abluka altında emekçilere, öğrencilere çok yoğun baskı ve gözaltı uygulamasıyla karşı karşıya kaldık. Barikatları kaldırın. Arkadaşlarımız acılarını özgürce yaşasınlar” dedi.

TMMOB BAŞKANI KORAMAZ: ANKARA VALİSİ AĞAÇTAN NEDEN KORKUYOR?

Katliamın gerçekleştiği alana yerleştirilen ‘Mabet Ağaçları’nın gece yarısı kaldırılmasına tepki gösteren TMMOB Başkanı Emin Koramaz ise “Ankara Valisi ağaçtan neden korkuyor? Ağcı terörist olarak gören bir anlyış olur mu? Biz bu meydanı barış meydanı, emek meydanı, demokrasi meydanı yapacağız. Ne yapacaklarsa yapsınlar her sene her ay bu meydanda olacağız” dedi ve şunları kaydetti:

“Altı yıl önce buraya bizler yaşamı savunmak, ölümleri durdurmak, barışın sesini duyurmak için gelmiştik ancak ne yazık ki ölümle yüzleştik. Katliamın üzerimizde yarattığı travmayı altı yılda aşamadık. Bombalar patladıktan sonra arkadaşlarımıza yardım etmeye çalışırken, bize bugün gibi biber gazı sıkanların tanığıyız. Bu cinayet siyasi bir cinayettir. Bunun en önemli delili, o dönemin başbakanı Davutoğlu’ un 'İki seçim arasındaki defterler açılırsa kimse insan içine çıkamaz' sözleridir. Bu bir ihbardır. Bu ihbar olarak kabul edilip, insanlığa karşı suçu olan tüm siyasiler yargı önüne çıkarılmalıdır."

TTB BAŞKANI BULUT: BİBER GAZI SONRASI ÖLÜMLER ARTTI

10 Ekim'deki saldırı sonrası pek çok kişinin polisin biber gazlı müdahalesinin ardından vefat ettiğini belirten TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ise “Mücadelemiz bitmeyecek emek barış ve demokrasi bu ülkede elbet kazanacak” dedi. 

EMNİYET, GÖZALTINA ALINANLARI ‘MARJİNAL GRUPLAR’ İFADESİYLE NİTELEDİ

Gözaltına alınanları “marjinal gruplar” olarak niteleyen Ankara Emniyet Müdürlüğü, “saldırı” ve “mukavemette” bulunduklarını iddia ettiği 18 kişinin gözaltına alındığını belirterek şunları kaydetti:

“Gar patlamasının yıl dönümü münasebetiyle, 10 Ekim 2021 Pazar günü 09:30-10:30 saatleri arasında terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınları ve bildirim dilekçesinde belirtilen STK'ların temsilcileri anma etkinliğine katılmak üzere güvenli şekilde Tren Garı önündeki alana alınmıştır. Bu esnada etkinlik alanına girmek isteyen marjinal gruplar tarafından görevlilerimize fiili mukavemet ve saldırılar yapılmış, bir görevlimizin burnu kırılarak yaralanmıştır. Akabinde saldırı ve mukavemette bulunanlardan 18 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Şahıslar hakkında yasal işlem başlatılmıştır.”