Sevan Nişanyan: Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler

Cezaevinden firar eden yazar Sevan Nişanyan, cezaevine dönmeyi düşünmediğini söyledi. Nişanyan, "Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezaevinden firar eden yazar Sevan Nişanyan, hapiste kaldığı sürenin yorucu olduğunu söyledi. Nişanyan "Sanırım gitmemi istediler. Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler" dedi.

Foça Açık Cezaevi’ne hükümlü olarak kalan Sevan Nişanyan, cezaevine geri dönmedi ve yurt dışına çıktı. 14 Temmuz'da sosyal medyadan açıklama yapan Nişanyan, “Kuş uçtu. Darısı geride kalan 80 milyonun başına” şeklinde açıklama yapmıştı.

Agos gazetesinden Vartan Estukyan'a konuşan Nişanyan, "Cezaevindeydim, artık değilim. Cezaevine dönmeyi de düşünmüyorum" dedi.  Türkiye’de mi yoksa yurt dışında mı olduğu sorusunu Nişanyan, “Nerede olduğunu ben de bilemiyorum” diye yanıtladı.

'İSLAM'A HAKARETTEN MAHKUM OLDUM'

Hakkında mahkumiyet kararı verilen, inşaatla ilgili davaları "işin kılıfı" olarak nitelendiren Nişanyan, şunları söyledi:

"Şirince’de verdiğim mücadele ‘devlete kafa tutmak’ olarak algılandı. Bundan dolayı da devlet denen bürokratik oligarşinin sonsuz kin ve nefretine maruz kaldım. Üstüne birtakım İslami hassasiyetlere dokununca, o tarafın patronları da ipimin çekilmesine karar verdi. İnşaat davaları işin kılıfıdır. İslam’a hakaretten mahkum oldum. Oradan yatırmak işlerine gelmediği için incir çekirdeği doldurmayan başka dosyalar uydurdular.”

Sevan Nişanyan'da son durum: Resmen firariSevan Nişanyan'da son durum: Resmen firari

'SANIRIM GİTMEMİ İSTEDİLER'

Devletin kendisini rahat bırakmayacağını sezdirdiğini söyleyen Nişanyan, "Sanırım gitmemi istediler. Gitmezsem canımı yakmaya devam edeceklerini sezdirdiler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin klasik politikasıdır. Yüz yıldır değişmedi. Terörize et, kaçsınlar. Direnirsin tabii de, nereye kadar?”

Sevan Nişanyan, neden firar kararı aldığını “Bir-iki sene yatmayı göze almıştım. Üç buçuk yıl biraz yordu. Daha üç yıl vardı ve salmaya niyetleri olmadığı anlaşıldı” sözleriyle açıkladı.

Nişanyan, İzmir'in Selçuk ilçesindeki Şirince’de SİT alanında inşaat yaptığı ve mührü iki kez söktüğü gerekçesiyle tutuklanmıştı. Nişanyan'a verilen cezalar, mühür bozma ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçlamalarıyla dokuz dosyadan oluşuyordu.

Sevan Nişanyan kimdir?Sevan Nişanyan kimdir?