Sevan Nişanyan kimdir?

Tutuklu olan yazar Sevan Nişanyan, firar etti. Sosyal medyadan paylaşım yapan Nişanyan, yurt dışına çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Sevan Nişanyan, tutuklu olarak kaldığı Foça Açık Cezaevi'nden firar etti ve yurt dışına çıktı. Nişanyan, sosyal medya hesaplarından "Kuş uçtu. Darısı geride kalan 80 milyonun başına" şeklinde paylaşım yaptı.

Telefonla ulaştığımız Nişanyan, firarı hakkında bilgi veremeyeceğini söyledi.

SEVAN NİŞANYAN KİMDİR?

1956 yılında İstanbul'da doğan Sevan Nişanyan, ilköğrenimini Pangaltı Mıhitaryan Okulu'nda, ortaöğrenimini ise Işık Lisesi ve Robert Lisesi'nde tamamladı. 1974 yılında ABD'ye giden Nişanyan, Yale Üniversitesi'nde Felsefe ve Columbia Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi eğitimi aldı.

Karl Marx'ın yazdığı Grundrisse kitabını Türkçe'ye çeviren Nişanyan, Birikim dergisi ve The New York Times'ta yazdı.

COMMODERE 64'Ü TÜRKİYE'YE GETİRDİ

Bilgisayar programcılığı ile ilgilenen Nişanyan'ın kurucusu olduğu firma, 1984-1985 yıllarında "Commodore 64" adlı kişisel bilgisayarı Türkiye'ye getirdi. Nişanyan, Türkiye'nin ilk bilgisayar dergisi olan Commodore'u kurup orada Baytan Bitirmez müstear ismiyle yazılar yazdı.

Sevan Nişanyan, çeşitli İngiliz ve Uzakdoğu yayınevleri için seyahat kitapları kaleme aldı.

1995 yılında İzmir'in Selçuk ilçesinin Şirince köyüne yerleşen Nişanyan, bu köyde geleneksel mimari dokuyu korumak ve canlandırmak için çalışmalar yaptı. Eski köy evlerini geleneksel tarzda onararak oluşturduğu Nişanyan Evleri adlı otel 1999'da işletmeye girdi.

Sevan Nişanyan yurt dışına çıktı!Sevan Nişanyan yurt dışına çıktı!

Nişanyan, Ali Nesin'le birlikte Matemetik Köyü'nün kurulmasına öncülük yaptı.

2008 yılında 60 metrekarelik taş bina inşaatına başladı. İnşaat SİT alanında olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Mührü iki kez söktüğü için hakkında dava açılan Nişanyan'a, 2 yıl hapis cezası verildi ve 2 Aralık 2014'te cezaevine gönderildi. Daha önce onanan 6 yıl 6 ay hapis cezası mahkumiyetine eklenince Nişanyan'ın infaz süresi 11 yıl 1 aya çıktı.

Sevan Nişanyan, hapiste olduğu sırada "Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü" ve aynı sözlüğün bir özeti olan "Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı" adlı kitabı yayımlandı.

2004'te İnsan Hakları Derneği tarafından verilen Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü'ne layık görüldü. 2006'da, "Ankara'nın Doğusundaki Türkiye" adlı gezi rehberi 2006'da yayımlandı.

Nişanyan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş dönemine ilişkin eleştirel görüşlere yer veren "Yanlış Cumhuriyet: Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru" adlı kitabı 2008'de basıldı.

Agos gazetesindeki köşe yazarlığının yanı sıra, 29 Ekim 2008 ve 14 Aralık 2009 tarihleri arasında Taraf gazetesinde "Kelimebaz" adıyla dile ilişkin köşe yazıları yazdı. Bu yazıları iki ayrı kitapta toplanarak "Kelimabaz - 1" ve "Kelimebaz - 2" isimleriyle topladı.

2009'dan itibaren Anadolu yer adlarına ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma başlattı. Çalışmanın ilk ürünleri 2010'da piyasaya çıkan "Adını Unutan Ülke: Türkiye'de Adı Değiştirilen Yerler Sözlüğü" adlı kitapta ve Index Anatolicus web sitesinde yayımlandı. Agos yazılarını da kapsayan otobiyografisi Aslanlı Yol, 2012 yılında yayımlandı.

Nişanyan, boşanma davası sırasında karısının başından dışkı dökmesiylr gündeme gelmişti. Çiftin evlilikleri son bulmuştu.

NİŞANYAN'IN KİTAPLARI

- Kelimebaz-II (2016)

- Aslanlı Yol (2012)

- Şirince Meydan Muharebelerinin Mufassal Tarihçesi (2011)

- Adını Unutan Ülke (Türkiye'de adı değiştirilen yerler sözlüğü) (2010)

- Kelimebaz-I (2009)

- Yanlış Cumhuriyet/Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru, Kırmızı Yayınları (2008)

- Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş (2007)

- Küçük Oteller Kitabı (Türkiye'nin en Güzel Küçük Otelleri) (1998-2008 arasında her yıl)

- Ankara'nın Doğusundaki Türkiye (2006)

- Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı (2002)

- Meraklısı için Karadeniz (2000)

- Herkesin Bilmediği Olağanüstü Yerler (2000)

- Mavi Kıyılarda Yeme İçme Sanatı (1998)