Zonguldak’ta Şırnak kömürü tartışması: ‘Kullanılması engellenmeli’

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, yüksek kükürtlü Şırnak kömürünün insan sağlığını ve doğayı tehdit ettiğini bu sebeple kullanılmaması gerektiğini söyledi.

ÇATES
Google Haberlere Abone ol

Mustafa Özdemir

ZONGULDAK - Zonguldak’ta faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Santrali'nin (ÇATES) kullandığı Şırnak kömürü, taşıdığı kükürt oranı nedeniyle tartışma konusu oldu.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, ÇATES’in maliyeti düşürmek için kükürt değeri düşük olan Zonguldak kömürü yerine, daha ucuz olan Şırnak kömürü yaktığını belirterek “Kükürt değerinin 3-4 kat daha yüksek olması, insan ve toprak sağlığını tehdit eder hale geldi” dedi.

‘KÜKÜRT ‘SESSİZ KATİL’ OLARAK BİLİNİYOR’

Şırnak kömürünün Zonguldak kömürüne oranla yüksek kükürt değerine sahip olduğunu belirten Öztürk "Suda kolay çözünen bir gaz olan kükürt dioksit atmosferde 2 ila 4 gün arasında kalıyor ve rüzgarın etkisiyle yüzlerce kilometre uzak mesafelere yayılabiliyor. Dolayısıyla bu gaz sadece bulunduğu bölgelerde değil, taşındığı yerlerde de büyük kirliliğe neden oluyor. Asit yağmurlarının başlıca kaynağını da oluşturan kükürt dioksit, havada nemle reaksiyona girip sülfürik aside dönüşüyor ve toprağa düşüyor. İnsan ve toprak sağlığı kadar ormanlara da zarar veriyor, ağaçları kurutuyor. İnsanda çeşitli sağlık sorunlarına neden olan kükürt, ‘sessiz katil’ olarak biliniyor. Karşı karşıya olduğumuz sorun çok büyük. ÇATES’in Zonguldak taşkömüründen 3-4 kat daha fazla kükürt oranına sahip olan Şırnak kömürünü yakması mutlaka engellenmeli. Aksi halde doğada yaşanan tahribat ve insana vereceği zararlar telafi edilemez" dedi.

‘ÇATES DENETLENİRSE TAŞKÖMÜRÜ DE HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRÜR’

Öte yandan geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elektrikte tüm abone gruplarında nisan ayından itibaren yüzde 15 indirime gidildiğini açıklamasının ardından ÇATES, Zonguldaklı yerel kömür üreticilerinden aldığı kömür fiyatını ton başına 210 lira azaltmıştı.

Zonguldak’ta faaliyet gösteren Akkurt Madencilik sahibi Alaaddin Kurnaz, bu kararın özel madenciliğin ipini çekeceğini ifade etti. Kurnaz, "İthal kömüre teşvik verildiğinde bizim milletvekillerimiz sustu. O gün susan siyasetçiler, bugünkü olumsuz koşulların mimarı oldu. Bu sorun çözülmezse birçok özel maden şirketi kapatır. ÇATES, daha ucuz diye 3-4 kat daha fazla kükürt içeren Şırnak kömürünü almaya devam ederse, özel ocaklarda çalışan yaklaşık 3 bin kişi işsiz kalabilir" diye konuştu.

Maliyetler çıktığında şuan ÇATES'e tonu 350 liradan kömür verdiklerini söyleyen Kurnaz, şöyle devam etti: "Özel sektör; SGK, rödevans gideri, işçi maaşı ve nakliyeyle birlikte kömürün tonunu 1500 liraya mal ediyor. Sonra naylon fatura ve sahtecilik patlıyor. Kömürdeki yanlış politikalar, insanları suç işlemeye mecbur bırakıyor. ÇATES, binlerce ton linyit kömürü alıyor. Taşkömürünün kükürtü 1'i geçmez. Ama linyitin külü daha yüksek. Yani bu zehri Zonguldak halkı soluyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü uyuyor. Gitsinler stoklardan numune alsınlar. Yasak olmasına rağmen linyint alan ÇATES denetlenirse taşkömürü de hak ettiği değeri görür."