Yunanistan'da trajikomik 'Picasso operasyonu': Tablo basın toplantısında yere düştü

Yunanistan'da 2012 yılında Ulusal Resim Galerisi'nden çalınan Picasso ile Mondrian tablolarının bulunması sonrası düzenlenen basın toplantısında, Picasso'nun 'Kadın Yüzü' eseri yere düştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da dokuz yıl evvel Ulusal Resim Galerisi'nden çalınan ve geçtiğimiz günlerde polis tarafından bulunan Pablo Picasso ile Piet Mondrian'ın eserlerinin sergilendiği basın toplantısında, Picasso'nun 1949'da Yunanistan'a hediye ettiği eser kameralar önünde yere düştü.

Evrensel kültür hazinesinin parçası olan 'Kadın Başı' ve 'Stammer’in Değirmeni’' tablolarının, gerekli koruma önlemlerinin alınmadan sergilenmesi Yunanistan’da tartışmalara neden oldu. Sanat uzmanları hem Picasso’nun eserinin yere düşürülmesine, hem de yetkililerin iki sanat eserine yönelik yaklaşımını sert bir dille eleştirdi.

TRAJİKOMİK BASIN TOPLANTISI

Yunanistan polisinin geçtiğimiz günlerde Atina’nın merkezine yakın bir noktada ele geçirdiği tablolar, Vatandaşı Koruma Bakanı ile Kültür Bakanı'nın katıldığı toplantıda tanıtıldı. Basın toplantısının gerçekleştirildiği salona gazetecilerle fotoğrafçıların alınmasıyla beraber, Picasso ile Mondrian’ın eserlerinin yeni maceraları başlamış oldu. Normal şartlarda yoğun ışıktan korunması gereken iki eser, kameraların birbiri ardına patlayan flaşlarına maruz kaldı. Ayrıca, iki eserin yetkililerce çıplak elle tutulduğu ve basın toplantısının gerçekleştirileceği odanın merkezi bir noktasına yerleştirildiği gözlemlendi.

Çıplak elle yapılan müdahaleler ve patlayan flaşlar yetmezmiş gibi, toplantının başlamasına ramak kala Picasso’nun ‘Kadın Yüzü’ isimli eseri kameralar önünde yere düştü. Eserin yere düşüşünden saniyeler sonraysa bir yetkilinin resmi çıplak elle yerden kaldırdığı ve yeniden sergi noktasına yerleştirdiği görüldü.

Basın toplantısı esnasında yaşananlara tepki gösteren Yunanistanlı sanat uzmanları, 2012 yılında eserlerin çalınmasından evvel de yetkililerin eserlere işgüzarlıkla yaklaştığına işaret ediyor. Zira söz konusu eserler Atina’daki Ulusal Resim Galerisi'nde gerekli önlemler alınmaksızın sergilenmekteydi. Gerekli koruma önlemlerin alınmayışı da 2012 yılındaki soygunu kolaylaştırdı.

ÇALINAN ÜÇÜNCÜ ESER BULUNAMADI

O tarihte Picasso’nun 1949 yılında Yunanistan’a armağan ettiği ‘Kadın Yüzü’ eseriyle, 1963 yılında komşu ülkeye kazandırılan Piet Mondrian’ın ‘Stammer’in Değirmeni’ ve ayrıca 17'nci yüzyıl sanatçısı Gullielmo Katsa’ya ait olduğu düşünülen bir çizim Ulusal Resim Galerisi'nden çalındı. Yunanistan polisi, üç eseri çalan şahsın izine geçtiğimiz haftalarda ulaştı. Hırsız yakalandı ve iki eser geri alındı. Yunanistan medyasındaki son bilgilere göre hırsız, 49 yaşında, mesleği boyacılık olan bir Yunanistan vatandaşı.

Hırsız büyük soygun öncesinde galeriyi takibi altına aldı ve güvenlik görevlilerinin tüm hareketlerini kaydetti. Büyük soygun sonrasında hırsız, sanat iki resmi güvendiği bir tanıdığının evinde sakladı. Katsa’ya ait olduğu düşünülen çizimse ‘büyük tahribata uğradığı’ düşüncesiyle hırsız tarafından yok edildi. Eserleri çalan kişinin, Picasso ile Mondrian’a ait tabloları satmayı ya da elden çıkarmayı hiç düşünmediği belirtildi.