Yunanistan'da seçim yaklaşıyor: Hangi koalisyon olasılıkları masada?

Yunanistan'da 21 Mayıs seçimleri öncesi televizyon kanallarından canlı yayınlanan parti liderleri buluşmasında konuşan muhalefet liderleri, seçim sonrası koalisyon olasılığını da değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Komşu Yunanistan'da 21 Mayıs'ta yapılacak erken parlamento seçimlerine sayılı günler kala seçimler sonrası şekillenecek yeni hükümet de ülkenin ana gündem maddesi. Son kamuoyu araştırmaları mevcut durumda hiçbir partinin yeni mecliste tek başına hükümet oluşturacak sandalye sayısına ulaşamayacağını gösteriyor.

300 sandalyeli Yunanistan parlamentosunda tek başına hükümet için 151 vekilin desteği gerekli. Son anketlerde ilk parti konumunda olan iktidar partisi Yeni Demokrasi'nin (YD) oy oranı yüzde 30 bandında seyrediyor. Bu oran tek başına iktidar hedefi için yeterli değil. YD'yi yaklaşık 5 puanlık bir farkla merkez soldaki Syriza takip ediyor.

ÇİPRAS, PASOK İLE KOALİSYONA SICAK BAKIYOR

YD lideri ve Başbakan Kiryakos Miçotakis, seçim sonrası oluşacak yeni mecliste istikrarlı bir hükümetin kurulamaması durumunda yaz ortasında yeni seçimlere gidileceği mesajını verdi.

Syriza lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras ise verdiği son demeçte, partisine yakın duran muhalefet partileriyle yeni bir hükümet kurma fikrine sıcak baktığının sinyalini verdi.

LİDERLER TELEVİZYON TARTIŞMASINDA BİR ARAYA GELDİ

Dün akşam Yunanistan televizyon kanallarından canlı yayınlanan liderler buluşmasında Çipras bu konuda mesajlar verdi. Çipras, yaptığı konuşmada, merkez solun bir diğer temsilcisi Pasok ile yeni süreçte yeni bir koalisyon hükümetinin kurulabileceği yönünde sıcak mesajlar verdi. Çipras geçtiğimiz haftalarda da benzer açıklamalar yapmıştı.

KİLİT PARTİ: PASOK

Çipras'ın önerisine Pasok da kapıyı kapatmazken, dün akşam basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Pasok lideri Nikos Androulakis, 21 Mayıs seçimleri sonrasında istikrarlı bir hükümetin kurulacağı yönünde görüş bildirdi.

Androulakis Syriza'dan ismen bahsetmeden yeni hükümeti merkez solda konumlandırdı ve sosyoekonomik mücadele ve demokratikleşme konularında kamuoyuna vaatte bulundu. Pasok lideri Androulakis ayrıca mevcut YD hükümetinin 'yanlış politikalarından dönüleceğini' ve 'demokrasiden ödün verilmeyeceğini' ifade etti.

Androulakis, son yasadışı telefon dinlemeler konusunda da Başbakan Miçotakis'in kabinesindeki isimleri sert bir dille eleştirdi.

VAROUFAKİS'İN MERA25'İ VE KKE NE DİYOR?

Yunanistan'da yeni bir merkez sol koalisyon hükümeti kurulması fikrine eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki Mera25 de olumlu yaklaştı. Varoufakis konu hakkında 'ilerici bir kabineden yana olduğu' mesajını verdi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise sol koalisyon fikrine olumsuz yaklaştı. KKE diğer sol partileri 'Marksist hedeflerden uzaklaşmak ve halka yalan vaatler vermek' ile suçluyor.

Son kamuoyu araştırmalarına göre, partiler sıralamasında üçüncü sırada olan Pasok'un oy oranı yüzde 10 seviyesini aşmış durumda. KKE'nin oy oranı yüzde 5-6 bandında. Mera25'in de yüzde 3'lük barajı aşıp yeniden meclise girmesi bekleniyor.