Yunanistan'da mülteci teknesi kazasıyla ilgili 'bağımsız soruşturma' talebi

332 akademisyen, Yunanistan'da meydana gelen mülteci teknesi kazasına ilişkin kaleme aldıkları açık mektupta olaya ilişkin bağımsız soruşturma taleplerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da 332 akademisyen, 14 Temmuz'da Mora Yarımadası açıklarında yüzlerce mülteciyi taşıyan balıkçı teknesinin alabora olarak batmasıyla ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) ve Yunanistan makamlarına açık mektup gönderdi. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, akademisyenlerin Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, denizcilik, göç ve iltica bakanlıkları, AB Komisyonu ve AB'nin dış sınırlarının yönetiminden sorumlu ajansı Frontex'e gönderdiği mektupta, Yunanistan makamları tarafından verilen çelişkili ifadelere dikkat çekildi. Mektupta, ayrıca Yunanistan makamları tarafından uygulan geri itmelerin sonlandırılması gerektiğinin altı çizildi.

'BAĞIMSIZ BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ'

Batan mülteci teknesine yardımın gecikmesi veya hiç sağlanmamasına dikkat çeken akademisyenler, ortak mektuplarında, "Trajik olayla ilgili soruşturma devam ederken, arama ve kurtarmaya ilişkin uluslararası hukukun mevcut durumunun kasıtlı veya kasıtsız olarak yanlış yorumlanmasından kaçınmak önemlidir. Arama ve kurtarma amacıyla, açık denizler veya uluslararası sular devletler arasında bölgelere ayrılmıştır. Bu durumda risk altındaki göçmen gemisi Yunanistan'ın arama kurtarma bölgesi içindeydi ve bu nedenle Yunanistan'ın yasal olarak kurtarma yükümlülüğü vardı" değerlendirmesinde bulundu.

Frontex'in de arama-kurtarmaya ilişkin yasal yükümlülükleri hakkında endişelerinin olduğunu dile getiren akademisyenler, Frontex'in teknedeki mültecilerin hayatını kurtarmak için teknenin ilk kez görülmesinden sonra beklenen tüm önlemleri alıp almadığına dair bağımsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da mültecileri taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuş, 82 kişi ölmüş, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na getirilmişti. Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu. Yunan basınındaki haberlerde, faciadan kurtulan bir kişinin savcıya verdiği ifadede, teknenin Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin halatlarla çekmeye başladığı sırada battığını söylediği aktarılmıştı. Bir başka mülteci ise ifadesinde, "Yunan Sahil Güvenlik botu tekneye bir halat bağladı ve tekneyi çekerken aşırı sürat nedeniyle tekne sağa sola sallanmaya başladı ve alabora oldu" demişti.

Yunanistan'da yayımlanan Efimerida Ton Sintakton gazetesi, facianın meydana geldiği noktadan geçen "Faithful Warrior" isimli petrol tankerinin kaptanının ifadelerine yer verdiği haberde, geminin sahil güvenlik ekiplerince olay yerinden uzaklaştırıldığını iddia etmişti.

Yunanistan Arama ve Kurtarma Merkezi'nin, aşırı yüklü teknenin tehlikeli şekilde sallandığından haberdar olduğu öne sürülen haberde, sahil güvenlik ekiplerinin petrol tankerini olası kurtarma operasyonu için olay yerine çağırmak yerine neden uzaklaştırmayı seçtiğine dair soruların cevaplandırılması gerektiği belirtilmişti.

Ana muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras, olayla ilgili bilgi almak için faciadan kurtulan mültecilerin götürüldüğü Kalamata Limanı'nı ziyaret etmiş, mültecilerin kendisine Yunan sahil güvenlik ekiplerinin, tekneyi İtalyan sularına doğru itmeye çalıştığını söylediğini aktarmıştı. (DIŞ HABERLER)