Yunanistan’da 'Miçotakis Erdoğanlaşıyor' tartışması

Komşu Yunanistan'da polis şiddetine tepki büyürken, Kiryakos Miçotakis hükümeti Türkiye benzetmeleriyle eleştiriliyor. Tanınmış hukukçu Thanasis Kabayiannis, Miçotakis'in politikalarını Türkiye'de yaşananlara benzetti. Eski maliye bakanı Yianis Varoufakis'in liderliğindeki Mera25 de, “Miçotakis bizi Erdoğan’ın Türkiye’sine benzetmeyecek” açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da son dönemde yaşanan toplumsal gerilim, polis şiddeti ve muhafazakâr iktidarla muhalefet arasındaki yüksek tansiyon yeni siyasi tartışmaları alevlendirdi. Muhalif kesimler Kiryakos Miçotakis hükümetinin pandemi çıkmazı ve gittikçe büyüyen sorunlar karşısında otoriterleşme eğiliminde olduğu uyarısında bulunurken, Türkiye ile benzetmeler dikkat çekiyor.

Nea Smirni semtinde dün akşam patlak veren, onlarca kişinin yaralanması ve göz altına alınmasıyla sonuçlanan olayların gölgesinde, Yunanistanlı siyasetçiler ve uzmanlar Miçotakis hükümetinin popülist söylemlerin peşinden sürüklendiği ve temel demokratik değerlerden uzaklaştığı görüşünü dillendirmeye başladı. Bazı muhalif kesimlere göre, Miçotakis kabinesi son yıllarda komşu Türkiye’de yaşanan sorunların benzerlerini Yunanistan’ın gündemine taşıyor. Bazı yorumcular bu gelişmeyi “Miçotakis Erdoğanlaşıyor” söylemiyle yorumluyor.

'DEMOKRASİDEN SAPMA MEKANİZMASI AYNI'

Yunanistan’ın en önemli muhalif gazetelerinden Efimerida ton Sintakton, polis şiddetinin tartışmalara neden olduğu bir süreçte, okuyucularına dikkat çeken bir makaleyle seslendi. Tanınmış hukukçu Thanasis Kabayiannis, “Dikkat, bu bir slogan değil. Miçotakis-Erdoğan aynı (demokrasiden) sapma mekanizması” başlığıyla yayımlanan köşe yazısında, Yunanistan’ın temel demokratik ilkelerden uzaklaştığı uyarısında bulundu. 

Kabayiannis, Yunanistan’da ses getiren yazısında Miçotakis iktidarının son dönemde ülkeyi demokratik düzlemde büyük sorunlarla karşı karşıya getiren icraatlarına dikkat çekti. Makalede, Yeni Demokrasi iktidarının güvenlik önlemleri ve tartışmalı kararlarıyla Türkiye’deki iktidarın son yıllarda attığı tartışmalı adımların benzerlerini Yunanistan’ın gündemine taşıdığı belirtildi. Kabayiannis, üniversitelere polisin sokulmasını gündemine alan hükümetin, ölüm orucundaki bir tutuklunun durumunu da siyasileştirip popülist bir dille ele aldığı yorumu yaptı.

'TERÖRLE MÜCADELE İDDASIYLA DEMOKRASİDEN UZAKLAŞILIYOR'

Türkiye’de Erdoğan hükümetlerinin iktidardaki ilk döneminde tıpkı Miçotakis’in iktidara gelirken yaptığı gibi liberal bir duruş sergilediğini hatırlatan Kabayiannis, makalesinin devamında Türkiye’nin 'terörle mücadele' teoremi üzerinden anti-demokratik kararlara imza attığı görüşünü dillendirdi. Yunanistanlı hukukçuya göre, aynı duruşu bugün “Terörle ve anti-demokratik odaklarla mücadele ediyorum” iddiasında olan Miçotakis hükümeti de takınmış durumda. Kabayiannis ayrıca, Türkiye'de yaşananlara benzer bir şekilde Yunanistan polisinin (Elas) de anti-demokratik tavırlarıyla toplumun tepkisini çektiğini hatırlattı.

 

'MİÇOTAKİS BİZİ ERDOĞAN’IN TÜRKİYE’SİNE BENZETMEYECEK'

Kabayiannis’in bu çıkışı, eski maliye bakanı Yianis Varoufakis'in liderliğindeki Mera25 ile beraber birçok muhalif Yunan siyasi oluşum da paylaşıyor. Mera25’in sözcüsü Mihalis Kritharidis, “Miçotakis bizi Erdoğan’ın Türkiye’sine benzetmeyecek” çıkışıyla dikkatleri üzerine çekti. 

MUHALEFETE POPÜLİZME KARŞI BİRLEŞME ÇAĞRISI

Kritharidis, Yunanistan hükümetinin son haftalarda, Türkiye ve Macaristan örneklerindeki gibi popülist ve anti-demokratik eğilimli iktidarların icraatlarına benzer uygulama ve kararlara imza attığını söyledi; Miçotakis hükümetinin her geçen gün daha otoriter ve anti-demokratik bir kimlikle toplum karşısına çıktığını belirtti. Mera25, son gelişmeler karşısında tüm muhalif kesimlerin güçlerini popülizm ve otoriter yönetim karşısında birleştirmesini talep etti. 

Mera25’in söylemini başta Yunanistan Komünist Partisi (KKE) olmak üzere birçok muhalefet partisi de destekledi. Muhalif yazar ve aktivist Kostas Arvanitis son günlerde Yunanistan’ın 'Türkiye’den kesitlerle karşı karşıya kaldığı' yönünde bir çıkış yaparken, birçok yazar ve yorumcu da Yunanistan’daki büyük medya kuruluşlarının son gelişmeler karşısında Türkiye’deki iktidar yanlısı basının duruşuna benzer bir tavır takındığı uyarısında bulundu.