Yunanistan: Afgan sığınmacılar konusunda Türkiye'ye daha fazla destek sağlanmalı

"AB'nin, büyük bir mülteci krizini yönetecek kapasitesi yok” diyen Yunanistan Göç Bakanı Mitarachi, AB'nin Afgan sığınmacılar konusunda Türkiye'ye daha fazla destek sağlaması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, Afganistan'da Taliban'ın ilerlemesiyle artan sığınmacı akını konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye 'daha fazla destek sağlaması' gerektiğini söyledi. "AB, 2015'te yaşanan mülteci krizinin bir benzeriyle başa çıkacak durumda değil" diyen Mitarachi, "Göç dalgasına karşı harekete geçilmeli" ifadelerini kullandı.

Sığınma konusunda tüm yasal yolları tüketmiş olan Afganların sınır dışı edilmesi için Hollanda, Danimarka, Avusturya, Almanya, Belçika'dan yetkililer ile beraber AB Komisyonu'na başvuran isimler arasında yer alan Mitarachi, mevcut iade anlaşmasının durdurulmasının Avrupa'ya gitmek isteyen Afgan sığınmacılara 'yanlış bir mesaj vereceğini' dile getirdi. Bakan, "AB'nin, büyük bir mülteci krizini yönetecek kapasitesi yok” dedi. 

Yunanistan, Hollanda, Danimarka, Avusturya, Almanya ve Belçika'nın, başvuruları reddedilmiş Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesini istediği açıklanmıştı. Altı ülke, AB Komisyonu'na başvurarak, iade anlaşmasının sürdürülmesini sağlayacak şekilde Afgan hükümeti ile görüşmeye ve onları bu konuda desteklemeye çağırmıştı. 

Ancak Hollanda ile Almanya, Afganları sınır dışı etme kararlarından geri adım atmış, Almanya İçişleri Bakanlığı, Afganistan'daki güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle sınır dışı kararlarını askıya aldıklarını duyurmuştu. Hollanda da, Afganistan'da kötüleşen güvenlik durumunu gerekçe göstererek bu politikayı altı ay dondurduğunu açıkladı. (DIŞ HABERLER)