Yükselen gıda fiyatları Cargill'in servetini artırdı: Üç isim daha en zenginler listesinde

Dünyanın en büyük gıda şirketlerinden Cargill'in üç üyesi daha en zengin 500 kişi listesinde yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan gıda şirketi Cargill'in sahibi olan Cargill-Macmillan ailesinin üç üyesi daha dünyanın en zengin 500 insanı arasına girdi.

The Guardian'ın haberine göre, 1865 senesinde Cargill firmasını kuran William Wallace Cargill'in torununun çocukları James Cargill, Austen Cargill ve Marianne Liebmann servetlerini bu sene yüzde 20 arttırarak 5.4 milyar dolara yükseltti ve Bloomberg tarafından açıklanan listede yerlerini aldı. 

William Wallce Cargill'in diğer iki torun çocukları Pauline Keinath ve Gwendolyn Sontheim Meyer ise 8.06 milyar dolarlık servetleri ile Bloomberg listesinde yerlerini korudu. Cargill ailesinin üç üyesi, Alexandra Daitch, Sarah MacMillan ve Lucy Stitzer, söz konusu milyarderler listesine girdi. Şirketin hisselerinin yüzde 87'ine sahip olan Cargill ailesinin, toplam 50 milyar değerindeki serveti ile dünyanın en zengin 11'inci ailesi olduğu belirtiliyor. 

ŞİRKET GIDA KRİZİNDE SERVETİNE SERVET KATTI

70 ülkede 155 binden fazla işçi çalıştıran Minnesota-merkezli Cargill şirketi, geçen sene yüzde 63 oranında bir artışla rekor seviyede 4.93 milyar dolarlık servet bildirmişti. Şirketin bu yıl daha da yüksek bir kar seviyesi açıklaması bekleniyor. Cargill CEO'su David MacLennan, gıda fiyatlarının 2022 senesi boyunca yüksek seviyede seyredeceğini söyledi.

Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteren Cargill'in, GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza attığı belirtiliyor. Şirketin, gelişmekte olan birçok ülkeye tohum ve gıda ürünü satarak iç pazarlarda tekelleştiği biliniyor.

GIDA FİYATLARI 1990'DAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE

Birleşmiş Milletler (BM) mart ayında global gıda fiyat endeksinin bir önceki aya göre yüzde 12.6 oranında arttığını ve 1990 yılından beri en yüksek seviyesine ulaştığını açıklamıştı.

İngiliz düşünce kuruluşu High Pay Centre direktörü Andrew Speke, Cargill ailesinin servetinin artmasının “mevcut ekonomik modelin üzücü bir göstergesi” olduğunu söyledi. Speke, mevcut sistemin “küçük bir azınlığın daha da zenginleşmesine sebep olduğunu” söyledi. (DIŞ HABERLER)