Yönetmen Peter Bogdanovich öldü

Yazar ve yönetmen Peter Bogdanovich, 82 yaşında öldü. Yönetmenin kızı Antonia Bogdanovich, babasının doğal nedenlerden öldüğünü açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Son Gösteri", "Aşka Vakit Yok" ve "Ay Beyazdır" gibi filmleriyle tanınan yazar ve yönetmen Peter Bogdanovich, 82 yaşında öldü. Yönetmenin ölümünü, menajeri doğruladı. 

1971'de yönettiği "Son Gösteri" filmiyle "En İyi Yönetmen" kategorisi de dahil Oscar'a da 8 dalda aday gösterilen yönetmenin kızı Antonia Bogdanovich, babasının doğal nedenlerden öldüğünü belirtti. Bogdanovich'in ölüm haberinin ardından "The Godfather"ın yönetmeni Francis Ford Coppola, Deadline'a haberle "yıkıldığını" söyleyerek bir açıklama yaptı. Coppola açıklamasında, "Sonsuza kadar mutluluk içinde uyusun, sonsuza kadar alkışlarımızın heyecanını yaşasın" ifadelerini kullandı. 

"Pan'ın Labirenti"nin yönetmeni Guillermo del Toro da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, "O bir can dostu ve sinema şampiyonuydu... Kendi jenerasyonundaki neredeyse herkesten daha fazla klasik film yapımcısının hayatını ve çalışmalarını tek başına sorguladı ve kutsallaştırdı" yazdı. 

PETER BOGDANOVICH KİMDİR?

1939'da doğan Peter Bogdanovich, küçük yaşlardan itibaren sinemayla ilgilenmeye başladı. 12 ile 30 yaşları arasında izlediği her filmin kaydını küçük bir incelemeyle birlikte not almaya başlayan Bogdanovic, ardından oyunculuk okuluna gitti, tiyatro ve televizyonda küçük roller almaya başladı. 

Sinema kariyerine Esquire için film eleştirileri yazarak başlayan Bogdanovich, yönetmen Roger Corman'la tanışarak isminin yer almasını istemediği "Voyage to the Planet of Prehistoric Women" filmini yaptı. 1968'de adını duyuracak "Targets" filmini yöneten Bogdanovich, 1971 yapımı gençlik draması "Son Gösteri"yle En İyi Yönetmen kategorisi dahil sekiz Oscar adaylığı kazandı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)