Yeni Ülke dergisinin ikinci sayısı çıkıyor: 'Rejim Anayasasını Arıyor'

Yeni Ülke dergisinin ikinci sayısı okurlarla buluşmaya hazırlanıyor. Yeni sayıda dosya konusu "Rejim Anayasasını Arıyor" oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şubat ayında yayın hayatına başlayan Yeni Ülke dergisinin 2. sayısı “Rejim Anayasasını Arıyor” dosya konusu ile okuyucularıyla buluşmaya hazırlanıyor. Derginin ikinci sayısında, Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamanın ardından yeniden gündeme gelen anayasa tartışmaları, “Rejim Anayasasını Arıyor” adlı dosyada bulunan beş yazı ile işleniyor.

Berkay Çelen tarafından kaleme alınan dosyanın “Dünden bugüne seçim sistemleri” başlığını taşıyan ilk yazısı, Türkiye'nin siyahi tarihindeki seçim sistemlerini ve yeni seçim sistemi önerilerini içeriyor. Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu’nun “Parlamenter sistem–Niçin ve nasıl?” başlıklı yazısı da Türkiye'de anayasacılık anlayışının geldiği noktayı ve buna karşı demokratik çözüm önerilerini tartışıyor. Hüseyin Murat Yurttaş’ın 1921 Anayasası üzerinden tartışmaya açtığı yeni anayasa gündemine ilişkin yazısı da “‘1921 ruhu’nda buluşmaya heveslenenler” başlığını taşıyor. Dr. Ulaş Karadağ'a ait, dosyada yer alan “Hiç bitmeyen öykü: (Yeni) anayasa gündemi”  başlıklı dördüncü yazı ise Türkiye’de son yirmi yılda yaşanan dönüşümün unsurlarını tartışırken bu bağlamda “yeni anayasa” gündemini yorumluyor. Dosyanın son yazısını ise Kurtuluş Kılçer’in “Kemalizm’den Türk-İslam devletine: “Rejimin” anayasa arayışı” başlıklı yazısı oluşturuyor.

Gündem bölümü altında yer alan yazılarda ise, Bilgütay Hakkı Durna “Manzara-i Umumiye”, Gökmen Kılıç “İkinci cumhuriyetin kutsal ittifakı mı?” başlıklı yazılarıyla iç politikaya ilişkin gündemleri ele alırken; dış politikada Hasan Sivri’nin “Suriye’ye yönelik savaşın 10.yılı: Neden ve nereye?”, Kamil Tekerek’in “Karabağ’da güncel durum: Zafer Azerbaycan’ın mı emperyalizmin mi?” ve Behiç Oktay’ın “ABD Yunanistan’a gelmiş. Hedef Türkiye mi?” başlıklı yazıları yer alıyor.

Gündem bölümünde ayrıca, Necdet Okcan’ın “Kod-29: Pandemi koşullarında işçilerin karşılaştığı “yeni” fesih sorunu”, Zafer Aydın’ın “Grev hakkı mı dediniz?”, Umut Kuruç’un “8 Martlar kimindir?”, Berçem Göktürk Duru’nun “İntihar: Bir halk sağlığı sorunu” ve Serkan Şimşek’in “Bugünkü düzen gibi bir düzen sürsün diye: Geçmişi özlemek” başlıklı yazıları bulunuyor.

Mercek bölümünde Prof. Dr. Taner Timur imzalı “Lenin, popülizm ve devrimci miras”, Akademi bölümünde Prof. Dr. İlker Cenan Bıçakçı imzalı “YÖK hükmünde üniversite", Yeni Kuşak bölümünde Evrim Saldıran imzalı “Örgütsüz direniş, üzgün gençlik ve bir hayal dünyası”, Hafıza-i Beşer bölümünde Dr. Atilla Özsever imzalı “12 Mart muhtırası ve sonuçları”, Kültür Sanat bölümünde Cengiz Kılçer imzalı “Paris 1871 Komünü, Vendome Sütunu ve bir ressam Gustove Courbet” yazıları yer alıyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)