Yeni e dergisinden 'Eczacıbaşı' açıklaması: Madencilerin yanındayız

Edebiyat dergisi Yeni e, Eczacıbaşı Holding'in 243 maden işçisini işten çıkarmasına dair açıklama yaptı. Dergi, kültür sanat alanında çalışan herkesi maden işçileriyle dayanışmaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yeni e dergisi, Eczacıbaşı ESAN'a bağlı 243 maden işçisinin 4 Aralık Dünya madenciler Günü'nde işten çıkarılmasına yönelik açıklama yaptı.

İşçilerin çıkarılma sebebinin, ücretlerin iyileştirilmesi ve çalışma koşullarının değişmesi için sendikalaşmaları olduğunun belirtildiği açıklamada, "Patronlar eylem çadırında hakkını arayan işçilerin elektriklerini keserek onları olumsuz hava koşullarında pes ettirmeye ve açlık ile sınamaya çalışırken işçilerin haklı kavgası hız kesmeden farklı sektörde çalışan işçi kardeşlerinin, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin ve kültür sanat emekçilerinin de desteğiyle daha da büyüyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, hem kültür sanat alanında çalışanların hem de maden işçilerinin yoksulluk ile sınandığı belirtildi ve şöyle devam edildi:

"Eczacıbaşı Holding'in işçilerin cebinden keserek finanse ettiği İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve yine İKSV'ye bağlı İstanbul Modern, kültür sanat alanındaki tekelci hegemonyası ile biliniyor. İşçileri yalnızca maliyet kalemi olarak gören sermaye, kültürel ve ideolojik yeniden üretimini çeşitli tiyatro ve sinema festivalleri, bianel ve sergiler ile sağlamaya çalışırken hem kültür sanat alanında çalışan emekçiler hem de maden işçileri yoksulluk ile sınanıyor. Bizler de bu sanat cilalı emek sömürüsünün karşısında madencilerin yanındayız. Bugün maden işçilerinin mücadelesi ile kültür sanat alanında emek veren işçilerin mücadelelerini ortaklaştırma günüdür. İntihar eden müzisyenlerin, iş cinayetlerinde can veren set emekçilerinin ve işçi kabul edilmeyen sinemacıların, editörlerin, güvencesiz çalışan tüm kültür emekçilerinin geleceği ile maden işçilerinin geleceği ortaktır." (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)