Balya'da madencilerin direnişi sürüyor: İşçiler madene girişi kapattı

Eczacıbaşı Esan Madencilik’te işten çıkarılan madenciler Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde direnişi sürdürüyor. Diyalog taleplerine yanıt alamayan işçiler, maden sahasına araç girişini kapattı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Balıkesir'in Balya ilçesinde bulunan Eczacıbaşı Esan Madencilik’te 243 işçi, 'küçülme' gerekçesiyle 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde işten çıkarıldı. Şirketin bu tutumunu protesto eden Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi maden işçileri, işe geri alınma talebiyle maden sahası önünde eyleme başladı. İşçiler yaklaşık bir haftadır maden sahası önünde bekleyişi sürdürüyor. Karşılarında muhatap bulamayan işçiler bugün ise maden sahasına araç girişini kapattı.

'6 GÜNDÜR AİLELERİ İLE BİRLİKTE SOĞUKTA DİRENİYORLAR'

Yaklaşık bir haftadır işçilerle birlikte alanda mücadele eden Bağımsız Maden İş Sendikası avukatı Yağız Timoçin, son gelişmeleri aktardı.

Şirketin diyalog talebine cevapsız kaldığını belirten Timoçin, "6 gündür direniş sürüyor. Bir iletişim kanalı istiyorduk. Görüşme yapılması talep ediliyor. 6 gündür işçiler burada aileleri ile birlikte soğukta direniyor. Karşı taraftan herhangi bir dönüş olmadı. Bugün madene araç giriş çıkışı kapatıldı. Şu anda Esan yetkilileri telefonları açmıyor. Milletvekilleri, belediye başkanları, kaymakamlar aracılığı ile bir nebze iletişim sağlayabiliyoruz. İşçi arkadaşlarımız talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlılar" diye konuştu.

'ECZACIBAŞI ÇÖZÜME YANAŞIR BİR HAMLE YAPMIYOR'

Önceki görüşmelerde de sağlıklı bir diyalog sağlanamadığını anlatan Timoçin, çözüm odaklı bir hamle yapılmadığını vurguladı.

Timoçin, "243 kişi çıkarıldı. Talimatı Hüseyin Sargın burada kendi ağzıyla söyledi. Eczacıbaşı'nın talimatı olduğunu kabul ettiler. Bir hafta, 10 gün önce görüştüğümüz insanlar şimdi telefonu açmıyorlar. Neden? Çünkü kendileri de hak yediklerini ve hukuksuzluk yaptıklarını biliyorlar. Gerçekten hukuka, kanuna uygun davrandıklarını düşünseler cevap verirlerdi. Eczacıbaşı'ndan şu an bir tane bile açıklama yok. Onların gündemlerinde de bu direnişin olduğunu biliyoruz. Ancak çözüme yanaşır bir hamle yapmıyorlar" ifadelerini kullandı.

'ECZACIBAŞI İKİYÜZLÜ BİR TABLO SERGİLİYOR'

Birçok haber kanalının da Eczacıbaşı ile çıkar ilişkileri nedeniyle işçilerin direnişini haberleştirmediğini ifade eden Timoçin, “Eczacıbaşı'nın ismine leke gelmemesi için gündemleştirilmemesi gibi bir durum da var" dedi.

Son olarak kamuoyuna çağrıda bulunan Timoçin, şunları söyledi:

"Eczacıbaşı ikiyüzlü bir tablo sergiliyor. Kültür, sanat, demokratik hak, özgürlükler gibi söylemlerle kamuoyunda imaj çizen bir şirket. Buraya gelip baktığınızda burada işçilerin korkunç çalışma koşullarında çalıştığını görüyoruz. İş kazalarının üzeri örtülüyor. İşçilerin hepsinde meslek hastalığı var. Hepsinin kanında kurşun-çinko var. Toplu şekilde işten çıkarılıyorlar. Bunun adı katliam. 'İstanbul'da modernlik Balya'da kölelik' sloganı doğru bir slogandır. Gerçeklik bu. Kamuoyuna böyle bir imaj çizip, görüntü veren firma burada bambaşka bir çizgi izliyor. Biz bu ikiyüzlülüğü de teşhir ediyoruz. Doğrunun, iyi değerlerin yanında duran tüm kültür-sanat camiasına ve kamuoyuna çağrımız işçilerin yanında durmalarıdır."