YAZARLAR

Terim’in derin muhafazakar oyunu

Terim’in bu cılız ve muhafazakar oyunu, köy bakkalı dağınıklığında olan Karaman’ın Rizespor’unu oyuna ortak etti. Hatta ortak etti demek hafif bir deyim, düpedüz oyunun inisiyatifi, altın tepside ikram etti.

Seri ve Lemina’yı defansın derininde tutarak, karşı kaleye gidebilmeyi hayal etmek için herhalde Fatih Terim olmak gerekiyor. Mariano ve Saracchi kenar çizgisine çıktıkları her pozisyonda, takım ileriye gitmeden, Seri ve Lemina, birer stoper gibi geriye gelerek defansın dörtlü karakterini takviye ettiler. Ömer Bayram'da geriye doğru gelmeye başlayınca, Galatasaray yedi oyuncu ile savunmanın muhafazakarlığına soyunuyordu. Bu tuhaf oyuna talihsiz bir kaza eklendi ve Muslera sakatlandı. Arkasından gelen gol, adeta bu muhafazakar savunmanın faturası gibiydi. Hücum planında Falcao’un varlığından söz etmek mümkün değil, çünkü Falcao gölge oyununa mahkum edilmiş gibi. Sağ çaprazdan Donk, sol koridora diyagonal toplar atacak, Onyekuru’da bu topları kovalayıp ya doğrudan kaleye inecek ya da göz ucuyla Falcao’yu görüp ona servis yapacak.

Terim’in bu cılız ve muhafazakar oyunu, köy bakkalı dağınıklığında olan Karaman’ın Rizespor’unu oyuna ortak etti. Hatta ortak etti demek hafif bir deyim, düpedüz oyunun inisiyatifi, altın tepside ikram etti. Bütün ilk yarı boyunca Rizespor defansın bir tek topu bile, pas bağlantısına bağlı olarak, birinci bölgeden ikinci bölgeye taşıyamadı. Bunun nedeni oyuncuların yetersizliği değildi, Karaman’ın en basit geçiş oyununu planlamamış olmasıydı. Çünkü her defans paslaşmasında Rize defansı, istisnasız kendi kalesine döndü.

Şenol Güneş’in Quaresma kolaycılığı, Terim’in Unyekuru kolaycılığına dönüşmüş. Biri muz ortaları oyun stratejisi sanmaya başlamıştı, diğeri oyuncunun açık alanda hız yeteneklerini. Birinin çıkmaz yol olduğu anlaşıldı. Diğerinin de kıymeti harbiyesi sezon sonunda görülecek.

Ünal Karaman’ın tek dayanağı, oyuncularının atletik özelliklerinden doğan dinamizmdi. İtiş ve kalkışla her pozisyona ortak olmak, Karamanın tek stratejisiydi. Zaten Karaman başka türden bir oyun tasarlayacak derinlikte değil. Ama esas anlaşılması zor olan şey, Terim neden bunu göremiyor? Sözgelimi böyle kalabalık oyunda Falcao’nun tecrübelerine ihtiyaç yok tam tersine, Ömer Bayram'ın bıktırıcı pres azmine ihtiyaç var; ama Ömer Bayram oyundan çıkıyor Falcao oyunda kalıyor.

Bir ihtimal pandemi liginde en fazla taraftar konforundan mahrum olacak takımın Galatasaray olduğunu düşünmüş olabilir Terim. Bu düşüncede çok haklı saikler var kuşkusuz. Çünkü kendi sahasında taraftar coşkusundan en çok faydalanan takım Galatasaray’dı. Kendi sahasında iyi motive olmuş taraftarını arkasına alan Galatasaray bazen akla ziyan işlerin altına imza atabiliyordu. Şimdi bu imkan yok ve Aslan Arena'da yalnız olacak.

Bu maçı GS’li oyuncular kaybetmedi. Bu maçı Terim Karaman’a ikram etti.


Ali Fikri Işık Kimdir?

Ali Fikri Işık, 1958 yılında Mardin’in Savur ilçesine bağlı Xeramemo köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Batman’da, liseyi ise Silvan’da okumuştur. 1978 yılında Batman'da “Sesleniş” Gazetesiyle yazın hayatına başlamış. 1985 yılında yazarlar kooperatifi olan Yazko’nun dergisi “Yazko Somut”ta, 1994 yılında “Zone News” gazetesinde, 1995 yılında haftalık dergi “Roj”da, 2010 yılında Taraf gazetesinde, 2016 yılında “BasNews ve Kurdistan24 Türkçe'de yazmıştır. Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarıdır.