YAZARLAR

Korona günlerinde dünyanın sokakları-Venezuela

Maria Fernando’yla konuşuyoruz. Bolivarcı, sıkı bir militandı önceden ve hala da Bolivarcı... "ABD’nin aldığı kararlar, yaptırımlar Venezuela halkına karşı işlenmiş bir suçtur. Bizi bu salgınla birlikte, bu kararlarla teslim almaya çalışıyorlar. Venezuela emperyalist haydutların yarattığı fırtınaya rağmen mücadeleye, direnmeye devam edecek."

Korona günlerinde dünyanın sokaklarında Venezuela. Bir ülke ki korona, başındaki dertlerden sadece biri. ABD Başkanı Trump; geçenlerde bütün ülke kendisinden korona salgını, önlemleri ve geleceğe ilişkin açıklama yapmasını beklerken, Maduro hükümetini devirmek için nasıl hazırlıklar yaptıklarını anlattı. Bu açıklamanın üzerine, deniz kuvvetleri doğrudan Venezuela yakınlarına yönlendi. Ekonomik yaptırımlar, gizli ve hatta açık darbe girişimlerinin üstüne, dünya ve ülkesi koronayla cebelleşirken, uyuşturucu ile mücadele için, şimdi ABD gemileri Venezuela kıyılarında…

Maria Fernando’yla konuşuyoruz. Bolivarcı, sıkı bir militandı önceden ve hala da Bolivarcı...

‘Ben, ailem, yoldaşlar hepimiz iyiyiz. Kuralları hiç çiğnemeden evde kalıyoruz. Çünkü bütün bu önlemler, hijyen kuralları bir dayatma değil, bizim için, bütün toplum için alınmış kurallar. Bolivarcı hükümet Latin Amerika’da koronaya karşı en hızlı önlem aldı. Hemen yanımızda Ekvador’un durumuna bak. Guayaquil'de insanlar kendi evlerinden kendi ölülerini dışarı çıkaramıyor. Doktorlar kendileri yeterince güvenli hissetmediklerinden çalışmayı reddediyorlar. Venezuela henüz hastalığın başında aldığı karantina kararıyla, hem hastalığın çok yayılmasını engelledi hem de toplumsal sağlık sistemini çökmemesini sağladı. Burada maskesiz dışarı çıkmak ilk günlerden itibaren yasak. Halka bedava maske dağıtıldı.

Fakat sokağa çıkma demekle kalınmıyor. Burada yaklaşık 7-8 milyon aile gıda yardımı alıyor. Yoksa insanlar nasıl evinde kalsın? İşçiler ücretli olarak izinliler. Dükkanlarını açamayan küçük işletmelere destek veriliyor.

Ben iyiyim ama özellikle anksiyete ataklarım var önceden beri. Bu yüzden depresyona girmemeye çalışıyorum. Ayrıca biz Venezuelalılar birbirimize çok dokunan insanlarız. Çok yakın ilişkideyizdir devamlı. Bu yüzden sevdiğim insanlara sarılamamak benim için oldukça güç. Annemle evde yalnız kalmak zor. Çünkü sokakta olmaya alışkınım. Militan faaliyetlerde mücadele etmeye. Bu yüzden bir yere kilitlenmek, kalmak oldukça zor geliyor aslında bana.

ABD’nin aldığı kararlar, yaptırımlar Venezuela halkına karşı işlenmiş bir suçtur. Bizi bu salgınla birlikte, bu kararlarla teslim almaya çalışıyorlar. Venezuela emperyalist haydutların yarattığı fırtınaya rağmen mücadeleye, direnmeye devam edecek. İnan Metin, bu halk her türlü baskıya rağmen geri dönmeyecek.

Bu ziyaretçi, korona virüsü hali, yeni bir savaş şekli. 15 günden fazla, belki 40 günden fazla, tecritte yaşayacağız. Hareket kabiliyetimiz kısıtlı. Belki de iki ay sürer. Bu sırada boş durmuyoruz, kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz ve yapacak başka bir şey yok…’

Ve Maria hala eskisi gibi bitiriyor bana söylediklerini;

‘Zafere kadar daima… kazanacağız !!!’


Metin Yeğin Kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; dünyada Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...