YAZARLAR

NBA'de bir devrin sonu: 2010'lar

2010'ların en önemli takımı kim diye sorsak cevabınız ne olur? 2010-2014'teki Miami Heat bence son yılın en iyi takımıydı ama son 10 yıla damga vuran en önemli takım Golden State Warriors oldu. Miami Heat, daha heyecan vericiydi, kabul. Her bir oyuncusu çok önemli yıldızlardı ama Warriors ile anlatılması gereken çok şey var.

NBA'de bir 10 yılı daha geride bırakıyoruz. NBA'yi yakından takip edenler şunu çok iyi bilir ki NBA'de devirler 10 yıl kıstasıyla bölümlere ayrılmaktadır. Çok değil 10 yıl önce 2009'un Aralık ayında yine buna benzer bir yazı yazmıştım. Zamanın gerçekten kanatları varmış, bu konuda artık hiçbir şüphem yok. O zamanlar 2000-2009 yıllarını değerlendirirken şimdi ise 2010-2019 yıllarını değerlendireceğiz. Her detaya girmemiz zor ama yine de genel hatlarıyla gözden geçirmek zorundayız.

İngilizce'de “decade” denilen bir kelime vardır. Bu 'on yıl' anlamına gelmektedir. Ama bu kelime 'bölüm' anlamına da gelir. NBA tarihinde olaylar, başarılar, şampiyonluklar, hatta oyuncular her zaman 'decade'e göre değerlendirilmektedir yani içindeki bulunduğu 10 yıllık döneme.

Çok uzatmayalım ve ilk soruyu kısa yol tuşu kullanmış gibi soralım; NBA'de son 10 yılın en iyi oyuncusu kim? Ben size bu sorunun cevabını daha detaylı vereyim ve genel resimde nasıl bir görüntü gerçekleşmiş görelim.

70'ler: Kareem Abdul-Jabbar (eski adıyla Lew Alcindor)

80'ler: Earvin 'Magic' Johnson

90'lar: Michael Jordan

2000'ler: Kobe Bryant

2010'lar: LeBron James

Bu genel kriterlere göre yapılmış bir sıralama ama şahsi fikrim burada bilinmesi gereken birkaç detay var. Birincisi; 1970'lere damga vuran Kareem Abdul-Jabbar bana göre 80'li yıllarda da ligin en önemli oyuncusuydu. Belki de tüm zamanların en iyi oyuncusudur ama bu konuda hakkının teslim edildiğini düşünmüyorum. Çünkü Magic Johnson, şampiyonluk kazanmamış olsaydı bu sıralamada olmayacaktı ve Magic Johnson, Kareem'siz şampiyonluk kazanamadı. Kareem ise kazandı. Hem de Milwaukee Bucks'ta.

İkincisi; Michael Jordan'ın, 1998'de basketbolu bırakmasının ardından 2000'li yıllara kadar ligin en önemli oyuncusu tartışmasız Shaquille O'Neal'dı. Son yıllarda lige damga vuran Kevin Durant'ı da düşünürsek şöyle bir denklem oluşturabiliriz detaylı olarak.

1998-2005: Shaquille O'Neal

2005-2010: Kobe Bryant

2010-2015: LeBron James

2015-2019: Kevin Durant

Ama ilk yaptığımız sıralı liste genel hatlarıyla doğrudur. Son 10 yılın en önemli oyuncusu LeBron James'dir. Burası tamam. Peki son 10 yılın 'beşi' nasıl yazılabilir? Basketbolun değişmesiyle belki de pozisyona göre ilk beş yerine direkt en önemli beş oyuncuyu yazsak da hata etmiş olmayız. Çünkü değişen oyunda, pozisyonlar değişti, bazıları kalktı. Pozisyonsuz bir oyuna dönüşüyor basketbol. nba.com'un resmi olarak açıkladığı liste şöyle;

LeBron James

Kevin Durant

Steph Curry

James Harden

Kawhi Leonard

Bu liste esasında büyük oranda doğrudur. Yine de pozisyona göre sıralamak bana daha adil geliyor. Çünkü daha önceki dönemlerin 'beş'lerini yazarken pozisyonlara göre yazmayı bıraktığımız, sadece iyi beş oyuncusunu sıraladığımız an, inanın alakasız, bambaşka bir liste meydana geliyor.

Az evvel belirttiğim gibi bu liste büyük oranda doğru diyebiliriz. Son 10 yılda takımını sekiz kez NBA Finali'ne taşıyan bir LeBron James, beş kez finale taşıyıp üç şampiyonluk kazanan Steph Curry, bir sezon oynadığı ve Toronto'ya tarihinde ilk şampiyonluğunu kazandıran Kawhi Leonard, Kevin Durant ve James Harden'ı zaten anlatmaya bile gerek yok. Ligin en iyi sayı makineleri.

2010'ların en önemli takımı kim diye sorsak cevabınız ne olur? 2010-2014'teki Miami Heat bence son yılın en iyi takımıydı ama son 10 yıla damga vuran en önemli takım bence Golden State Warriors oldu. Miami Heat, daha heyecan vericiydi, kabul. Her bir oyuncusu çok önemli yıldızlardı ama Warriors ile anlatılması gereken çok şey var. Warriors, her şeyden önemlisi, kazandığı şampiyonluklardan bağımsız olarak anlatıyorum; basketbolu değiştirdi. NBA basketbolunun gidişatına yön verdi. Basketbol oynama yönlerini değiştirdi. Pozisyonları tamamen ortadan kaldırdı ve neredeyse tamamen şuta dayalı anormal yüksek skora dönük oyun ortaya koydu. 'Üçlük atışı' onlardan önce hiç bu kadar efektif kullanılmamıştı. Eskiden NBA'de şutörler bile aslında basketbolcuydu. Şimdi bir genç spor salonuna gidip 1500 tane üçlük atışı çalışsın her gün, ileride NBA'de olma ihtimali var. Golden State Warriors ve Steph Curry yüzünden. Bu, onların eseri. O yüzden bu konuda haklarını teslim etmek gerekir.

Son yıla damga vuran koç da kuşkusuz Steve Kerr oldu. Golden State Warriors gerçeği ne kadar ortadaysa Steve Kerr de aynı paralellikte bir gerçek. Steph Curry muazzam şut atıyor olabilir elbette ama bu oyunun kurucusu sevgili Steve Kerr.

Yukarıda çok hızlı geçmiştik sanırım ama Kawhi Leonard'a bir parantez açmak gerekir. Çünkü 2010'lu yıllara gerçekten çok ciddi izler bıraktı. Direkt tarihin gidişatına yön veren üç tane efektini sayabilirim.

1) Güle oynaya şampiyonluklara yürüyen Miami Heat Hanedanı'nı hiç hesapta yokken bitiren kişi oldu 2014'te.

2) 2019 yazında ise yine güle oynaya şampiyonluklara yürüyen Golden State Warriors Hanedanı'nı bitiren kişi oldu ve devri kapattı belki de.

3) Son olarak en önemli detayı; kontratının son yılını doldurmak için bir yıllığına gittiği Toronto Raptors'ta tarihinin ilk şampiyonluğunu yaşattı ki bu gerçekten çok ama çok önemli bir şeydir.

Kawhi Leonard'a açtığımız parantez aslında 2010'lu yıllarda neler olduğunun özetini gösteren bir resim oldu.

2010'lu yıllar denilince hatırlanası çok fazla oyuncu olacaktır muhakkak. Russell Westbrook, Carmelo Anthony, Dwyane Wade, Chris Paul, Blake Griffin, Paul George.

2010'lu yıllarda bence hatırlanacak bir şey daha var: Kobe Bryant'ın 12 Nisan 2013'te Aşil tendonunun koparak sakatlanması. Kimilerine göre bu, tarihe yön veren ciddi bir unsur oldu. Keza birçok yorumcu, oyuncu ve antrenör aksi takdirde Kobe Bryant'ın en azından bir şampiyonluk daha kazanabileceğini düşündü ve söyledi. Tabii bunun gerçek olması durumunda bu başkalarının da şampiyonluk sayılarını etkileyecekti. Bu sadece bir varsayım. Ama gerçek şu ki Kobe Bryant'ın sakatlığı 2010'lu yıllara damga vuran anlardan biri oldu.

2010'lu yılların son bölümüne dönecek olursak belki de tarihin en sansasyonel olaylarından biri de LeBron James'in Los Angeles şehrine taşınması oldu. Lakers forması giyene dek kimse inanamamıştı. Şimdi ise Lakers, LeBron James ve Anthony Davis ile şampiyonluğun adaylarından biri durumunda. Ya LeBron'un 2010'da Chris Bosh ile Miami'ye gidip Dwyane Wade'le güçlerini birleştirmesi? Size şunu diyebilirim; LeBron'un 2010'da Cleveland'dan Miami'ye gidişi, 2014'te Miami'den Cleveland'a dönüşü ve ardından 2018'de Cleveland'dan Los Angeles'a gidişi NBA'de 2010'ların unutulmayacak en ciddi olaylarıdır.

2010'ları anlattık. Son 10 yılda neler oldu şöyle bir gözden geçirdik. Muhakkak atladığımız şeyler olmuştur. Çünkü ne kadar anlatsan da çemberin dışında kalan, o an akla gelmemiş türlü türlü olaylar mevcuttur. 2010'lar ile ilgili bir yazı daha yazar mıyız bilemiyorum. Belki başka bir içerikle. Ama iddia ediyorum; yazımın başında da belirttiğim gibi zamanın kanatları var. Bir bakmışız ki oturmuş 2020'leri yazıp çiziyoruz.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.