YAZARLAR

Charlie’nin Melekleri: Daha az seksi, daha çok kadınsı!

İkinci filmin üzerinden 16 yıl geçtikten sonra yepyeni bir “Charlie’nin Melekleri”yle karşı karşıyayız. Bu kez senaryoya da imza atan bir kadın oturuyor yönetmen koltuğunda.

1976 yılında yayınlanmaya başlayan ve 1981’de sona eren “Charlie’nin Melekleri” dizisinin beyazperdeye uyarlanması için yaklaşık yirmi yıl geçmesi gerekmişti. 2000 yılında dönemin üç ünlü oyuncusu Cameron Diaz, Drew Barrymore ve Lucy Liu’dan mürekkep kadroyla çekilen film vizyonda da hatırı sayılır bir gişe başarısı elde etmişti. Tabii hemen ardından bir devam filmi gecikmedi ve 2003’te yine aynı kadroya bu kez Demi Moore takviyesi yapılarak, “Charlie’nin Melekleri: Tam Gaz” vizyona sokuldu. O da benzer bir başarı elde etti.

Bu iki filmin de yönetmen koltuğunda oturan McG, oyuncularının dinamizmine ve cazibesine güvenerek aksiyon örgüsü üzerine seksi görüntüler ekleyerek kurmuştu iki filmin de omurgasını.

İkinci filmin üzerinden 16 yıl geçtikten sonra yepyeni bir, “Charlie’nin Melekleri”yle karşı karşıyayız. Bu kez senaryoya da imza atan bir kadın oturuyor yönetmen koltuğunda. Oyuncu olarak tanıdığımız Elizabeth Banks birkaç kısa filmden sonra 2015 yılında, “Mükemmel Uyum 2” filmiyle yönetmenlik de yapmaya başlamıştı. Banks, uzun süredir üzerinde uğraştığı, “Charlie’nin Melekleri”nin senaryosunu kaleme aldığı gibi hem yönetiyor hem de oynuyor. Serinin bu yeni hikayesi açıkça son dönemde tüm dünyada yükselen kadın hareketlerinden ilhamını almış belli ki. Baştan sona kadın karakterlerin sürüklediği, kadınların hikayelerinin öne çıktığı ve kadın dayanışmasının yüceltildiği bir yapım olmuş “Charlie’nin Melekleri.”

Çalışmalarıyla insanlığın kaderini değiştirebilecek bir ürüne imza atan bilim insanı Elena, projesindeki bir açığı keşfeder. Ancak patronları, hatasını düzeltmesine izin vermedikleri gibi bu hatadan kaynaklanacak sorunları bir an önce paraya çevirmek için harekete geçerler. Çaresizlik içinde durumu düzeltmeye çalışan Elena’nın yardımına kadın ajanlar yetişecektir. Bu yapı içerisindeki deneyimli insanlara verilen 'Bosley' unvanına sahip bir kadın, iki ajan ve Elena; Londra’dan İstanbul’a uzanan bir kovalamaca ile bu buluşun kötü adamların eline geçmesini engellemeye çalışıyorlar.

Öncelikle filmin İstanbul’da geçen sahnelerinin daha önceki benzerlerinden farkı olmadığını, Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Eminönü ve Balat’ta fonlarından sonra havadan çekilmiş klişe manzaralardan ibaret olduğunu not düşelim.

Filme gelirsek. Açıkçası birçok açıdan filmin yetersizliklerle dolu olduğunu düşünenlerdenim. Kuşkusuz böyle bir aksiyon filmi için çok derinlikli ve katmanlı bir hikaye beklemek anlamsız fakat buradaki hikaye de çok fazla klişe ve zayıf açıkçası. Haliyle ‘kötü adamların’ (kelimenin gerçek anlamıyla filmdeki bütün kötüler erkek) motivasyonunu anlamak da biraz zorlaşıyor. Öte yandan filmin bir önceki seri kadar yoğun bir aksiyon yükünün altına girmediğini söyleyebiliriz. Fakat girdiklerinin de pek altından kalkamıyor. Açıkçası Elizabeth Banks’in yönetmenlik maharetinin bu kadar hızlı ilerleyen ve mecburen aksiyon sahneleri gerektiren bir iş için yetersiz kaldığı görülüyor. Filmde iyi olan şey ise erkek karakterleri tasvir etme biçimi ve bununla birlikte ortaya çıkan eğlenceli anlar. Güç peşinde koşan bir grup erkeğin, kadınlar karşısında düştükleri durumlar hem filmi eğlenceli kılıyor hem de bilerek ya da bilmeyerek bu tür güç delisi erkeklerle kurulu filmlerin de bir ironisine dönüşüyor.

Filmin elini zayıflatan şeylerden birisi de başroldeki üç kadın oyuncudan ‘şimdilik’ sadece Kristen Stewart’ın şöhret sahibi olması. Bu yıl içinde “Aladdin” filminde de gördüğümüz Naomi Scott ve Ella Balinska gelecek vaat etseler de henüz kariyerlerinin başında sayılırlar. Bu nedenle bir önceki serinin ‘şöhretler takımı’ ile karşılaştırıldığında bu açıdan zayıf bir kadro olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Toparlarsak, yeni sürüm “Charlie’nin Melekleri” hikaye ve aksiyon yapısıyla beklentileri karşılamaktan uzak. Ancak, erkekleri ve erkekliği konumlandırışıyla yer yer eğlenceli olabilen bir yapım.

ORİJİNAL ADI: Charlie's Angels

YÖNETMEN: Elizabeth Banks

OYUNCULAR: Kristen Stewart, Naomi Scott, Ella Balinska, Elizabeth Banks, Djimon Hounsou, Patrick Stewart, Sam Claflin

YAPIM: 2019 ABD

SÜRE: 119 dk.